Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Kázání z Domu sv. Marty 

28.6.2013 

Papež František: Neexistuje žádný protokolární postup Božího jednání v našem životě

Vatikán. Pán po nás chce trpělivost a bezúhonnost a abychom chodili v Jeho přítomnosti – řekl dnes papež František ve své homilii v kapli Domu sv. Marty. Papež podtrhl, že je to vždycky Pán, kdo si vybírá způsob, jakým vstoupit do našeho života, a právě proto je po nás žádána trpělivost. Mše se účastnili zaměstnanci zdravotnické a hygienické služby městského státu Vatikán v čele s vedoucím tohoto resortu.

Pán vstupuje do Abrahamova života pozvolna. Slibuje mu syna, když je mu devadesát devět let. Do života malomocného však vstupuje ihned. Ježíš uslyší jeho prosbu, dotkne se ho a zázračně jej uzdraví. Papež František ve své homilii porovnával dnešní první čtení (Gn 17.1.5.9-10.15-22) a evangelium (Mt 8,1-4), aby ukázal způsoby, jaké volí Pán, když „vstupuje do našeho života, do života svého lidu“. U Abrahama a malomocného. „Ne vždycky Pán zasahuje stejným způsobem – poznamenal papež. Neexistuje žádný protokolární postup Božího jednání v našem životě. Neexistuje. Jednou Pán jedná tak – dodal – a jindy jinak. Ale vždycky jedná. Mezi námi a Pánem ustavičně dochází k setkání.

Pán si vždycky volí způsob, jak vstoupit do našeho života. Často to dělá tak pozvolna, že začínáme ztrácet trpělivost. »Kdy, Pane?« Modlíme se a modlíme… a Jeho zásah do našeho života nepřichází. Jindy, přemýšlíme-li o tom, co nám Pán slíbil, vidíme, že je tak velkorysý, že jsme trochu nevěřícní, skeptičtí a jako Abraham se ve skrytu usmíváme… V prvním čtení jsme dnes slyšeli, že Abraham »padl na tvář a smál se« (Gn 17,17). Trochu skepticky říká: »Copak může mít stoletý děti, a devadesátiletá Sára může porodit?«

Stejnému skepticismu, pokračoval papež, podlehne Sára u dubu v Mamre, když jí tři poslové řeknou totéž, co Abrahamovi. „Také my často podléháme netrpělivosti a skepsi, když Pán nepřichází, neudělá zázrak, nečiní to, co si přejeme, aby učinil“ – řekl dále papež.

Nečiní tak, protože vůči skeptikům nemůže. Pán si bere čas. Také On má ve vztahu s námi velkou trpělivost. Nejenom my musíme mít trpělivost. On ji má, On nás očekává! A čeká nás až do konce života! Pomysleme na dobrého lotra, který až na konci, na samém konci poznal Boha. Pán jde spolu s námi, ale často se nenechá spatřit, jako v případě učedníků z Emauz. Pán v našem životě působí – to je jisté, ale často to nevidíme. Vyžaduje to trpělivost. Avšak také Pán, který s námi jde, má velkou trpělivost s námi.

Papež se pak zamýšlel nad „tajemstvím trpělivosti Boha, který jde spolu s námi“. Někdy se život stane „natolik temný – řekl dále – a obestře nás taková temnota, že se nám chce sestoupit z kříže, jsme-li v těžkostech.“ Avšak právě to je „přesně ten moment. Noc je nejtemnější, když se blíží jitro. A vždycky, když sestupujeme z kříže, činíme tak pět minut před vysvobozením, ve chvíli největší netrpělivosti“:

Ježíš na kříži slyšel, jak jej vyzývají: »Sestup, sestup!« … trpělivost až do konce, protože On má trpělivost s námi. On vždycky zasahuje, je s námi, ale jedná vlastním způsobem a tehdy, když to považuje za nejvhodnější. Nám říká jenom to, co řekl Abrahamovi: Choď přede mne mnou v bezúhonnosti. To je správné slovo. Kráčej v mojí přítomnosti a snaž se být bezúhonným. Tak probíhá cesta spolu s Pánem a On jedná. Musíme však čekat, čekat na ten moment a jít stále v Jeho přítomnosti a snažit se být bez úhony. Prosme Pána o tuto milost, abychom vždycky chodili v Jeho přítomnosti a snažili se být bezúhonnými.

Končil papež František svoji dnešní homilii.

Další články z podrubriky Kázání z Domu sv. Marty

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti