Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

22.9.2013 

Maria nás učí přívětivému pohledu na bližní

Homilie papeže Františka při mši sv., Sardinie

Česká sekce RV

„Dnes se splnilo moje přání, které jsem na jaře oznámil na Svatopetrském náměstí, totiž abych mohl navštívit svatyni Naší Paní z Bonarie.

1. Přišel jsem, abych sdílel radosti a naděje, námahy a snahy, ideály a očekávání vaší Sardinie a abych vás utvrdil ve víře. Také zde v Cagliari jakož i na celé Sardinii nechybějí těžkosti. Je mnoho problému a starostí. Mám na mysli zvláště nedostatek práce a nestálé pracovní úvazky, tedy nejistotu ohledně budoucnosti. Sardinie, tento váš krásný kraj, strádá již dlouho mnohými formami chudoby, zesílené také podmínkami ostrovního života. Je zapotřebí poctivé spolupráce všech se zapojením zodpovědných institucí, včetně církve, aby byla lidem a rodinám zajištěna základní práva a posílena bratrštější a solidárnější společnost. A zajištěno právo na práci, právo na obživu, na chleba získaný prací! Jsem vám nablízku! Pamatuji na vás v modlitbě, a zvu vás, abyste nadále dosvědčovali lidské a křesťanské hodnoty tak hluboce zakořeněné ve víře a dějinách této země a jejího obyvatelstva. Uchovávejte světlo naděje stále rozžaté!

2. Přišel jsem mezi vás, abych stanul spolu s vámi u nohou Matky Boží, která nám dává svého Syna. Dobře vím, že naše Matka, Maria, je ve vašem srdci, jak dosvědčuje tato svatyně, kam stoupaly a stále stoupají mnohé generace Sardiňanů, aby si vyprošovaly ochranu Naší Paní z Bonarie, Patronky tohoto ostrova. Sem přinášíte radosti a utrpení své země, svých rodin, a také dětí, které žijí daleko a které s velkou bolestí i steskem odcházely hledat práci a budoucnost pro sebe a svoje drahé. Dnes, my všichni zde přítomní, chceme děkovat Marii, protože je nám stále nablízku, a chceme obnovit svoji důvěru a lásku k Ní.

První dnešní liturgické čtení nám ukazuje Marii spolu s apoštoly na modlitbách ve Večeřadle. Maria se modlí. Modlí se společně s apoštoly a učí nás mít plnou důvěru v Boha, v Jeho milosrdenství. Toto je moc modlitby! Neochabujme při klepání na bránu Boží. Nesme skrze Marii Božímu srdci celý svůj život, každý den. Klepejme na bránu Božího srdce!

Dnešní evangelium zachycuje především poslední Ježíšův pohled na Matku (srov. Jan 19,25-27). Z kříže Ježíš hledí na svoji Matku a svěřuje jí apoštola Jana slovy: To je tvůj syn. V Janovi jsou přítomni všichni, také my, a Ježíšův pohled lásky nás svěřuje mateřské péči Matky. Maria vzpomíná na jiný pohled lásky, když byla dívkou: na pohled Boha Otce, který na ni shlédl v její pokoře a nepatrnosti. Maria nás učí, že Bůh neopouští, a může činit veliké věci také s naší slabostí. Mějme důvěru v Něho! Klepejme na bránu Jeho srdce!

3. A třetí myšlenka. Dnes jsem přišel mezi vás, ba všichni společně jsme přišli, abychom se setkali s Mariiným pohledem, protože v něm je odraz pohledu Otce, který ji učinil Matkou Boží, i pohled Syna, který ji z kříže učinil Matkou naší. S tímto pohledem na nás dnes Maria hledí. Potřebujeme její laskavý, mateřský pohled, který nás zná lépe než kdokoli jiný, její pohled plný soucitu a péče. Maria, dnes ti chceme říci: Matko, pohlédni na nás! Tvůj pohled nás nese k Bohu, tvůj pohled je darem dobrého Otce, který nás očekává na každém zlomu naší cesty; je darem ukřižovaného Ježíše Krista, který na sebe vzal naše utrpení naše námahy, náš hřích. A abychom se setkali s tímto láskyplným Otcem, řekněme dnes: Matko, pohlédni na nás! Řekněme to všichni společně: Matko pohlédni na nás.

Na často obtížné cestě však nejsme sami, je nás mnoho, jsme lidem, a pohled Matky Boží nám pomáhá hledět na sebe bratrsky. Hleďme více bratrsky! Maria nás učí mít pohled, který je přívětivý, provází a chrání. Učme se na sebe vzájemně hledět před Mariiným mateřským zrakem! Některé lidi instinktivně považujeme za míň, ale jsou potřebnější: opuštění, nemocní, nemající z čeho žít, neznající Ježíše, mladí, kteří jsou v těžkostech, mladí, kteří nenacházejí práci. Nemějme strach vyjít a podívat se na své bratry a sestry pohledem Matky Boží. Ona nás vybízí, abychom byli opravdovými sourozenci. A nedovolme, aby se něco nebo někdo postavil mezi nás a pohled Matky Boží. Matko, pohlédni na nás! Nikdo ať nám jej nezacloní! Kéž jej naše dětské srdce dokáže bránit před tolika silnými slovy, která nabízejí iluze; před těmi, kdo mají chtivý pohled snadného života a nesplnitelných slibů. Kéž nás neokrádají o Mariin pohled, který je plný něhy, dává nám sílu a činí nás solidárními. Všichni řekněme: Matko, pohlédni na nás! Matko shlédni na nás!“

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
24.9.13 Sto tisíc mladých lidí ze Sardinie na setkání s papežem
23.9.13 Papež: Neklást diference a pluralismy na stejnou rovinu, ani je nevyhrocovat
23.9.13 Svatý otec: Sloužit chudým, ale bez arogance a manipulací
22.9.13 Papež: Středem globálního ekonomického systému je modla
12.9.13 Program návštěvy papeže Františka v Sardinii



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti