Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

23.11.2013 

Víra je společná cesta s Ježíšem

Papež František ke katechumenům, baz. sv. Petra

Česká sekce RV

Drazí katechumeni,

Zakončení Roku víry vás spolu s vašimi katechety a příbuznými přivedlo sem, abyste reprezentovali mnoho jiných mužů a žen, kteří se ubírají toutéž cestou víry v různých částech světa. Duchovně jsme dnes večer všichni spojeni. Pocházíte z mnoha zemí, odlišných kulturních tradic a zkušeností. A přece dnes večer cítíme, že spolu máme mnoho společného. Především jedno: touhu po Bohu. Tuto touhu evokují slova Žalmisty: „Jako laň prahne po vodách bystřin, tak prahne má duše po tobě, Bože! Má duše žízní po Bohu, po živém Bohu: kdy už smím přijít a spatřit Boží tvář?“ (Žl 42,2-3). Jak důležité je uchovávat naživu tuto touhu, tuto tužbu po setkání s Pánem a zkušenosti s Ním, s Jeho láskou a Jeho milosrdenstvím. Pokud bude chybět žízeň po živém Bohu, hrozí víře, že se stane zvykovou a vyhasne jako oheň, který není udržován. Hrozí ji, že zatuchne a stane se nesmyslnou.

Příběh evangelia (srov. Jan 1,35-42) nám podává Jana Křtitele, který ukazuje svým učedníkům Ježíše jakožto Božího Beránka. Dva z nich se rozhodnou následovat Mistra a potom se stanou „prostředníky“, kteří umožní druhým setkat se s Pánem, poznat Jej a následovat. V tomto vyprávění jsou tři momenty, které odkazují ke zkušenosti katechumenátu. Prvním je naslouchání. Ti dva učedníci naslouchali Křtitelovu svědectví. Také vy, drazí katechumeni, jste naslouchali těm, kteří s vámi rozmlouvali o Ježíši a nabídli vám, abyste Jej následovali a stali se Jeho učedníky skrze křest. V halasu mnoha hlasů, které jsou kolem nás i v nás, jste uslyšeli a přijali hlas, který vám ukázal Ježíše jako jediného, který může dát plný smysl vašemu životu.

Druhým momentem je setkání. Ti dva učedníci potkali Mistra a zůstali s Ním. Hned poté postřehli ve svém srdci něco nového: požadavek předávat svoji radost druhým, aby se s Ním mohli setkat také. Ondřej totiž potkal svého bratra Šimona a dovedl ho k Ježíši. Jak prospěšné je rozjímat tento výjev! Připomíná nám, že nás Bůh stvořil nikoli proto, abychom byli sami, uzavřeni do sebe, ale abychom mohli potkat Jeho a otevřít se setkání s druhými. Bůh jako první přichází ke každému z nás, a to je nádherné! On nám vychází vstříc. V Bibli se Bůh ukazuje jako ten, kdo má v setkání s člověkem iniciativu. Hledá člověka a obvykle jej hledá právě, když člověk zakouší hořkou a tragickou zkušenost zrady Boha a útěku před Ním. Bůh neotálí a hned jej hledá. Náš Otec je trpělivým hledačem! Vždycky nás předchází a očekává. Neochabuje v čekání, nevzdaluje se od nás, ale trpělivě vyhlíží příznivý okamžik pro setkání s každým s nás. A když tato chvíle nadejde, nikdy není uspěchaná, protože Bůh s námi touží zůstat dlouho, aby nás podpořil, potěšil a daroval nám svoji radost. Bůh spěchá, aby se s námi setkal, nikoli aby nás opustil. Zůstává s námi. Jako my toužíme po Něm a vyhlížíme Jej, tak také On touží být s Námi, protože patříme Jemu, jsme „Jeho“, jsme Jeho tvorové. Můžeme říci, že také On žízní po nás, aby se s námi setkal. Náš Bůh po nás žízní. Takové je srdce Boha. Je krásné to vnímat.

Posledním rysem příběhu je putování. Oba učedníci jdou k Ježíši a potom kus cesty spolu s Ním. To je důležité ponaučení pro nás všechny. Víra je společná cesta s Ježíšem. Na to stále pamatujme: víra je společná cesta s Ježíšem a trvá celý život. Na konci se objeví. Zajisté, občas během cesty pociťujeme únavu a bezradnost. Víra nám však dodává jistotu neustálé Ježíšovy přítomnosti v každé, i v té nejbolestnější a těžko pochopitelné situaci. Jsme povoláni jít, abychom vstupovali stále hlouběji do tajemství Boží lásky, která nás přerůstá a umožňuje nám žít pokojně a s nadějí.

Drazí katechumeni, dnes začínáte cestu katechumenátu. Přeji vám, abyste jej prožili v radosti a jistotě, že celá církev je vám oporou a hledí na vás s velkou důvěrou. Maria, dokonalá učednice, ať vás provází: je krásné vnímat ji jako naši Matku ve víře! Zvu vás, abyste si uchovali nadšení prvního momentu, který vám otevřel oči pro světlo víry; abyste si jako milovaný učedník pamatovali den a hodinu, kdy jste se poprvé setkali s Ježíšem a ucítili na sobě Jeho pohled. Nikdy nezapomeňte na tento Ježíšův pohled, který spočinul na tobě… a tobě… a tobě… Nezapomeňte. Je to pohled lásky. Tak si budete stále jisti věrnou láskou Pána. On je věrní a buďte si jisti, že vás nikdy nezradí!

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti