Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Kázání z Domu sv. Marty 

13.2.2014 

Papež: Mít víru neznamená umět recitovat Krédo

Vatikán. Věřící může ztratit víru účinkem svých neuspořádaných vášní a samolibosti, zatímco pohan se může stát věřícím skrze svoji pokoru – tak lze shrnout kázání papeže Františka při dnešní eucharistii v kapli Domu sv. Marty.

Liturgická čtení tohoto dne vedou k zamyšlení nad dvojí cestou: „od idolatrie k živému Bohu“ a naopak, „od živého Boha k idolatrii“. Papež začal rozjímání u evangelia (Mk 7,24-30), ve kterém „jedna odvážná žena“, Syroféničanka, tedy pohanka žádá Ježíše, aby vyhnal z její dcery zlého ducha. „Byla to zoufalá matka – komentoval papež – a matka pro zdraví dítěte učiní všechno. Ježíš jí vysvětlil, že přišel především kvůli ztraceným ovcím domu izraelského, ale vysvětluje jí to tvrdými slovy: »Nech najíst napřed děti! Není přece správné vzít chléb a hodit ho psíkům«. Tato žena jistě nechodila na univerzitu, ale věděla, jak odpovědět. A odpovídá nikoli svojí inteligencí, ale z hloubi svého mateřského citu, svojí láskou: »Jenže i psíci se živí pod stolem kousky po dětech«, dej tedy ty drobky mně! Tato žena – vysvětloval papež – se nestyděla a Ježíš pro její víru učinil zázrak“:

Vystavila se riziku, že bude vypadat hloupě, a naléhala. A od pohanství a idolatrie došla ke zdraví pro svoji dceru a našla živého Boha. Taková je cesta člověka dobré vůle, který hledá a nalézá Boha. Pán jí žehná. Kolik jen lidí se vydává touto cestou a Pán je očekává! Je to však sám Duch svatý, který je vede po této cestě vpřed. Každý den jsou v Pánově církvi lidé, kteří se potichu ubírají touto cestou, aby nalezli Pána, protože se nechávají vést Duchem svatým.

„Existuje však i protichůdná cesta,“ pokračoval papež. Ta Šalomounova, jak ukazuje první čtení (1 Král 11,4-13). Šalomoun byl „nejmoudřejším mužem na zemi“, obdržel od Boha hojné požehnání, těšil se všeobecnému věhlasu a měl veškerou moc. Věřil v Boha, ale k čemu došlo? Líbily se mu ženy a měl mnoho pohanských konkubín, které mu „svedly srdce k cizím bohům“, takže zavedl v Izraeli modloslužbu. Tyto ženy pozvolna a pomalu oslabovaly Šalomounovo srdce. Jeho srdce nezůstalo bez úhony jako srdce jeho otce, Davida“:

Jeho srdce bylo oslabeno, zesláblo a ztratilo víru. Ztratil víru. Nejmoudřejší člověk na světě se nechal svést nerozvážnou, neuváženou láskou; nechal se svést svými vášněmi. »Ale otče, Šalomoun neztratil víru, on věřil v Boha a uměl recitovat Bibli!« Ano, to je pravda, ale mít víru neznamená umět recitovat Krédo. Můžeš umět recitovat Krédo a postrádat víru.

Šalomoun – řekl dále papež – „byl hříšník jako jeho otec David. Ale potom zašel dál a z hříšného se proměnil na zkaženého. Jeho srdce se zkazilo idolatrií. Jeho otec byl hříšník, ale Pán mu odpustil všechny hříchy, protože byl pokorný a prosil o odpuštění. Šalomoun však byl „velice moudrý“, ale samolibost a jeho vášně jej dovedly ke zkaženosti. Právě srdce je místem, kde se ztrácí víra.“

Zhoubný zárodek vášní vyrůstal v Šalomounově srdci a přivedl jej až k modloslužbě. Po prvním čtení jsme ve zpěvu před evangeliem slyšeli tuto dobrou radu: »Buďte vnímaví pro slovo, které do vás bylo vloženo a může zachránit vaši duši« (Jak 1,21b). Vydejme se cestou »kananejské ženy« (viz Mt 15,21-28 par. k Mk 7,24-30), pohanky, a vnímejme Boží Slovo, které do nás bylo vloženo a povede nás ke spáse. Kéž nás mocné Boží Slovo na této cestě opatruje a nedovolí, abychom se zkazili a propadli modloslužbě.

Řekl papež František v dnešní ranní homilii.

Další články z podrubriky Kázání z Domu sv. Marty

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti