Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

29.6.2014 

Důvěra v Pána vysvobozuje z otroctví a z pokušení světské moci

Homilie papeže na sv. Petra a Pavla, baz. sv. Petra

Česká sekce RV

Na slavnost svatých apoštolů Petra a Pavla, hlavních římských patronů, s radostí a vděčností vítáme delegaci, kterou vyslal ekumenický patriarcha, ctihodný a milovaný bratr Bartoloměj, a je vedena metropolitou Ioannisem. Prosme Pána, aby také tato návštěva mohla posílit naše bratrské svazky na cestě k plnému společenství dvou sesterských církví, po kterém tolik toužíme.

„Pán poslal svého anděla a vytrhl mně z Herodových rukou“ (Sk 12,11). V počátcích Petrovy služby byl v jeruzalémské křesťanské obci ještě velký strach kvůli pronásledování, které Herodes rozpoutal proti některým členům církve. Nejprve zabil Jakuba a nyní, aby se zalíbil lidu, uvěznil samotného Petra. Ten však ve vězení a spoutaný zaslechl hlas anděla, který mu pravil: „Rychle vstaň… Opásej se a obuj si opánky… Přehoď si plášť a pojď za mnou!“ (Sk 12,7-8). Řetězy mu spadly z rukou a brána vězení se sama otevřela. Petr zjistil, že jej Pán „vytrhl z Herodových rukou“. Uvědomil si, že Bůh jej vysvobodil ze strachu a okovů. Ano, Pán nás vysvobozuje z každého strachu a veškerých okovů, abychom mohli být opravdu svobodní. Dnešní liturgická slavnost dobře vyjadřuje tuto skutečnost antifonou responsoriálního Žalmu: „Pán mě vysvobodil ze všech mých obav“.

A to je náš problém: strach a pastorační útulky.
Kladu si otázku, drazí bratři biskupové: máme strach? Z čeho máme strach?A pokud jej máme, jaké útulky ve svém pastoračním životě hledáme, abychom byli v bezpečí? Hledáme snad oporu u mocných tohoto světa? Anebo se necháváme svádět pýchou, která hledá vyznamenání a uznání, v nichž se nám zdá, že jsme v bezpečí? Do čeho vkládáme svou jistotu?

Svědectví apoštola Petra nám připomíná, že naším pravým útulkem je důvěra v Boha. Ta zahání každý strach a osvobozuje nás z každého otroctví a z každého světského pokušení. Římský biskup spolu s ostatními biskupy a zvláště metropolity, kteří obdrželi pallium, dnes cítí, že nás zasahuje příklad svatého Petra, abychom obnovili svoji důvěru v Pána.

Petr tuto důvěru znovu nalezl, když mu Ježíš třikrát za sebou řekl: „Pas moje ovce“ (Jan 21,15.16.17). A současně on, Šimon, třikrát vyznal svoji lásku k Ježíši a odčinil tak trojí zapření, jehož se dopustil při Umučení. Petr v sobě dosud palčivě cítil ránu onoho zklamání, které způsobil Pánu v noci, kdy byl zrazen. Nyní se jej Pán táže: „Miluješ mne?“. Petr se nesvěřuje sám sobě a svým silám, nýbrž Ježíšovi a Jeho milosrdenství: „Pane, ty víš všechno - ty víš, že tě miluji“ (Jan 21,17). A tady mizí strach, nejistota a zbabělost.

Petr zakusil, že věrnost Boží je větší než naše nevěrnosti a silnější než naše zapření. Uvědomuje si, že věrnost Páně zahání náš strach a překonává každou lidskou představu. Také nás se dnes Ježíš ptá: „Miluješ mne?“. Činí tak právě proto, že zná naše obavy a naše námahy. Petr nám ukazuje cestu: svěřit se Tomu, který o nás „ví všechno“, a důvěřovat nikoli vlastní schopnosti být věrní, ale spíše Jeho nezlomné věrnosti. Ježíš nás neopouští nikdy, protože nemůže zapřít sám sebe (srov. 2 Tim 2,13). On je věrný. Věrnost, kterou nepřetržitě potvrzuje Bůh také ve vztahu k nám pastýřům, nehledě na naše zásluhy, je zdrojem naší důvěry a našeho pokoje. Pánova věrnost ve vztahu k nám v nás ustavičně uchovává planoucí touhu sloužit Jemu a bratřím v lásce.

Ježíšova láska musí Petrovi stačit. Nesmí podléhat pokušení zvědavosti a závisti jako při pohledu na Jana, když Ježíšovi klade otázku: „Pane, a co on?“ (Jan 21,21). Ježíš mu na tato pokušení odpovídá: „Proč se o to staráš? Ty mě následuj“ (Jan 21,22). Tato Petrova zkušenost je poselstvím, které je důležité také pro nás, drazí bratři arcibiskupové. Pán dnes opakuje mně, vám a všem pastýřům: Ty mě následuj! Neztrácej čas zbytečnými otázkami nebo řečmi, nezdržuj se druhotnými věcmi, ale hleď si podstatného a následuj mě. Následuj mě navzdory těžkostem. Následuj mě kázáním evangelia. Následuj mě svědectvím života odpovídajícího daru milosti křtu a svěcení. Následuj mě mluvením o mně s těmi, se kterými žiješ, den za dnem, v pracovních námahách, dialogu a přátelství. Následuj mě hlásáním evangelia všem, zejména těm posledním, aby nikdo nebyl připraven o Slovo života, které vysvobozuje z každého strachu a dává důvěru ve věrnost Boží. Ty mě následuj.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
29.6.20 Jednota a proroctví
29.6.19 Život je třeba získat jeho ztrátou, darováním
29.6.18 Papež kázal o tom, jak se ze skály víry nestat kamenem úrazu
29.6.17 Bez kříže není Kristus, ale ani křesťan
29.6.16 Modlitba je východiskem z jakékoli uzavřenosti



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti