Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

22.7.2015 

Papež k primátorům velkých měst: OSN musí jednat o obchodu s lidmi

Vatikán. Petrův nástupce včera večer ve vatikánské synodní aule pozdravil více než sedmdesát primátorů velkých měst, představitelů místní samosprávy a zástupců Organizace spojených národů. Vystoupil v rámci workshopu na téma klimatických změn a moderního otroctví a sympozia o udržitelném rozvoji ve městech. Obě setkání v těchto dnech zorganizovala Papežská akademie věd a sociálních věd.

Ihned v úvodu své spontánně španělsky pronesené promluvy papež vymezil svůj postoj k ekologické problematice:

”Kultura péče o životní prostředí není pouze “zelený” postoj – v pravém smyslu tohoto slova – je to mnohem více. Pečovat o životní prostředí znamená zaujmout postoj humánní ekologie. Nelze říci, že člověk stojí na jedné straně, a stvoření – prostředí – na druhé. Ekologie je celistvá, je lidská.”

Právě toto jsem chtěl vyjádřit v encyklice Laudato si´, zdůraznil František, protože člověka nemůžeme vydělit z okolního stvoření. Pojí je oboustranný vztah.

”Z tohoto důvodu jsem na jednu z otázek, kterou mi položili, odpověděl: Není to “zelená” encyklika, nýbrž sociální. Ze společnosti, ze sociálního života člověka totiž nelze vyloučit péči o životní prostředí. Ba co víc, péče o životní prostředí je sociální postoj.”

Papež pak poděkoval organizátorům za pozvání primátorů velkých měst, protože “o problémech je třeba mluvit”. Chybí-li péče o stvoření, města neúměrně rostou, poznamenal. Spolu s jejich nárůstem se zvětšuje chudoba jejich předměstí, kde lidé trpí zanedbáváním životního prostředí. K urbanizaci se pojí migrace, protože venkovský svět už lidem neposkytuje životní příležitosti.

”A zde je třeba odsoudit – byť ve vší úctě – technokratické modloslužebnictví. Technokracie okrádá o práci, vytváří nezaměstnanost. Fenomén nezaměstnanosti je natolik rozšířený, že vede k emigraci. Počet nezaměstnaných lidí je alarmující.”

František opětovně uvedl nechvalné statistiky nezaměstnanosti mládeže, které v některých zemích udávají až padesát procent mladých lidí bez práce. Jak řekl, je to strašák budoucnosti.

”Co této mládeži zbyde? Buď různé typy závislostí, nuda, nevědomost, jak naložit se svým životem, velice tvrdý život bez účelu, sebevražda. Statistiky o sebevraždách mladých lidí nebývají publikovány ve své celistvosti. Anebo tito mladí lidé hledají svůj životní ideál v jiných horizontech, včetně válečných projektů.”

Papež poukázal na další problémy spojené se stavem životního prostředí – častější výskyt tzv. vzácných onemocnění v důsledku technologizace zemědělství nebo odlesňování a s tím spojenou desertifikaci. To vše obyvatelstvo nutí k migraci, která s sebou nese obchod s lidmi.

”Neustále přibývá práce na černo, bez řádné smlouvy. Tento jev narostl do veliké šíře a znamená, že člověk si dostatečně nevydělá na obživu, což může vést ke kriminalitě. (…) Chtěl bych poukázat zejména na otrockou práci v zemědělství a těžebním průmyslu, která je silně rozšířena.”

Petrův nástupce primátory povzbudil k reflexi nad těmito tématy a svěřil se, že vkládá velké naděje do pařížské konference o klimatických změnách, která proběhne letos na podzim. “Spojené národy se musí zajímat o tyto jevy, zejména o obchodování s lidmi, vyvolané změnami životního prostředí”, zdůraznil. Svou promluvu papež uzavřel citací z teologa Romana Guardiniho, který klade do protikladu pojem nevědomosti, vedoucí k lidskému zlu, a pojem vědomé kultury.

”Dramatem nekultury je člověk, který ji utváří, protože nepečuje o životní prostředí. Proto je vaše setkání důležité – vědomá kultura vychází z periferie a postupuje směrem do centra. Nejzávažnější a nejhlubší práce se koná na periferii, tedy ve vašich úřadech, odkud vstupuje do vědomí lidstva. Svatý stolec či jednotlivé země mohou vystoupit na půdě Spojených národů s pěknými projevy, avšak pokud činnost nevyjde z periferie směrem do centra, nebude účinná. V tom tedy spočívá zodpovědnost primátorů a městské správy.”

V závěru konference papež s primátory podepsali společné prohlášení, ve kterém se zavazují rozhodně omezit klimatické změny, způsobené člověkem. Lidstvo je k tomu morálně zavázáno, stojí v deklaraci.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
5.2.20 Papež vyzval k položení základů nové mezinárodní finanční architektury
2.5.19 Papež: Špatně uskutečňovaná globalizace favorizuje nacionalismy
18.4.15 Papež: Nové formy otroctví jsou zatajovány, protože jsou »politicky nekorektní«
12.4.14 Nová předsedkyně Papežské akademie sociálních věd
8.5.12 Zakladatel Wikipedie o své návštěvě ve Vatikánu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti