Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   26. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

26.9.2004 

Svatý Václav spojuje českou společnost

Světec se opět vrací do povědomí naší veřejnosti

Daniel Herman

Milí posluchači,

opět po roce se připravujeme na jeden z našich nejvýznamnějších národních křesťanských svátků ? na slavnost svatého Václava, mučedníka, hlavního patrona českého národa. Už jsme si zvykli, že svatého Václava nalezneme - letos již popáté - v kalendáři jako státní svátek ? Den české státnosti. A v liturgickém kalendáři je u slavnosti svatého Václava uvedeno ?Národní svatováclavská pouť?. Tak je tomu i v letošním roce, kdy bude opět centrem této pouti historické město spojené s Václavovou mučednickou smrtí - Stará Boleslav. Česká biskupská konference, Arcibiskupství pražské a Město Brandýs nad Labem ? Stará Boleslav se na základě loňské zkušenosti rozhodly i letos uspořádat pouť na staroboleslavském náměstí.

Avšak kromě slavnostní koncelebrované mše svaté, která se bude konat v úterý 28. září od 10 hodin na pódiu na Mariánském náměstí, bude Národní svatováclavská pouť obsahovat celou řadu dalších bodů programu. Již o tomto víkendu 25. a 26. září probíhaly ve Staré Boleslavi ?Svatováclavské slavnosti?, jejichž pořadatelem bylo Svatováclavské občanské sdružení pro Starou Boleslav. Jejich součástí byl například polední promenádní koncert dechové hudby na staroboleslavském Mariánském náměstí, odpolední Průvod knížete Václava či večerní Ohňový průvod. V neděli dopoledne se ve zdejší bazilice svatého Václava konala slavnostní mše svatá s hudbou Josefa Klazara ?Missa pro patria? v provedení smíšeného pěveckého sboru ?Bojan?. Odpoledne pak mohli zájemci navštívit rytířské ležení a zúčastnit se historické bitvy.

V pondělí 27. září v 17 hodin, tedy v předvečer slavnosti svatého Václava, položí pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk spolu s pražským primátorem Pavlem Bémem věnec k pomníku svatého Václava na Václavském náměstí v Praze. Od 18 hodin se bude konat v kostele svatého Klimenta ve Staré Boleslavi liturgická modlitba Officium lectionis a od 20 hodin v bazilice svatého Václava varhanní koncert, modlitba nešpor a adorace, při níž zaznějí rovněž texty se svatováclavskou tématikou.

Program v úterý 28. září začíná v bazilice svatého Václava již v 6 hodin ráno. Zástupci Staroboleslavské kapituly vystaví k uctění světcovy ostatky, které budou moci poutníci navštívit během celého dne. Po celý den budou rovněž otevřeny k modlitbě i k prohlídce všechny místní kostely a v mariánské bazilice bude možno během dne slavit svátost smíření. V bazilice svatého Václava bude probíhat program během celého dopoledne, který se bude skládat především ze slavení liturgie hodin a mše svaté. Obojí česky a latinsky. Vrcholem pouti pak bude již výše zmíněná slavnostní bohoslužba na Mariánském náměstí, která bude začínat v 10 hodin dopoledne.

Zakončení pouti v odpoledních hodinách bude pak vyhrazeno programům s duchovním zaměřením v bazilice Nanebevzetí Panny Marie, které připravuje Centrum pro rodinu při Arcibiskupství pražském, a hudební produkci v podání Hudby Hradní stráže České republiky a Posádkové hudby Tábor. Ve večerních hodinách se nad celým areálem rozzáří ohňostroj, který bude znamenat definitivní tečku v programu letošní Národní svatováclavské pouti do Staré Boleslavi.

Avšak Národní svatováclavská pouť není jedinou příležitostí, při které si budeme moci svatého knížete připomenout. V roce 1999, kdy byl českými legislativními orgány schválen návrh na zavedení oslav dne 28. září jako státního svátku české státnosti, zahájila Pražská umělecká společnost pořádání Svatováclavského večera na Pražském hradě. Součástí tohoto večera je již tradičně Svatováclavský koncert ve Vladislavském sále Pražského hradu, který je součástí Festivalu duchovní hudby, dále předávání Svatováclavských medailí a Svatováclavské posvícení v reprezentačních prostorách Hradu. Záštitu nad tímto večerem přebírá Kancelář prezidenta republiky, Pražské arcibiskupství a Hlavní město Praha.

Pražská umělecká společnost chce prostřednictvím Pamětních svatováclavských medailí ocenit osobnosti, které nejsou nejširší veřejnosti příliš známé, ale jejichž podíl na překonávání nemalých potíží při uskutečňování myšlenek vzájemného porozumění a tolerance je zcela nesporný. Případně chce ocenit instituce nebo organizace, které přispěly k prosazení demokratických tradic české země. Medaile pravidelně předává pražský arcibiskup spolu s předsedou Ekumenické rady církví.

Prvními oceněnými v roce 2000 byli paní Kamila Bendová, vdova po zesnulém senátorovi Václavu Bendovi, pan Fred Vavroušek, šéfredaktor tiskové a informační služby města Vídně a poslanecký klub Občanské demokratické strany za podíl při prosazení svátku svatého Václava jako Dne české státnosti. V roce 2001 byli oceněni paní Zdena Mašínová, dcera hrdiny českého protinacistického odboje a sestra bratrů Mašínů, plukovník Jan Horal, veterán Druhé světové války a kolektiv české redakce Radia Svobodná Evropa. Medaile za rok 2002 obdrželi paní Marta Kubišová, první polský prezident po pádu komunismu Lech Walesa a kolektiv Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu.

V loňském roce obdrželi medaili prof. Zdeněk Matějček, manželé Fürstovi z jižních Čech, vychovatelé sedmnácti dětí - z části svých vlastních, zčásti osvojených z dětských domovů a kolektiv SOS dětské vesničky.

A letos bude pozornost zaměřena na Konfederaci politických vězňů. Svatováclavského večera na Pražském hradě se pravidelně účastní přes 800 významných osobností církevního a veřejného života od nás i ze zahraničí.

Na tomto bohatém programu vidíme, že se svatý Václav opět vrací do povědomí naší veřejnosti. A tak, jak tomu bylo zvykem i v minulosti, opět překračuje čistě konfesní hranice a vstupuje jako zemský patron a ochránce české země i do souvislostí, v nichž se coby kníže a hlava státu pohyboval. Svatý Václav založil český stát na křesťanském základě, jeho projekt se vydařil. Pokračujme i nadále v jeho stopách, aby nedal zahynouti nám, ni budoucím.

Pro českou redakci Vatikánského rozhlasu
Daniel Herman
Praha 26.9.2004

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti