Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 Ze zápisníku diplomata 

30.9.2004 

Otec Antonio

Pavel Jajtner

Bylo to někdy v roce Spásy 2000. Sloužil jsem tehdy jako velvyslanec v Maroku a toužil jsem se podívat na Saharu, po stopách geniálního spisovatele a filosofa Antoina de Saint-Exupéryho a zejména po stopách misionáře Charlese de Foucaulda, původně důstojníka kavalerie francouzské armády. Tento statečný muž, v roce 1883, v přestrojení za marockého žida, prošel křížem krážem pěšky na 3000 kilometrů v tehdy téměř neznámé a zakázané zemi. Právě tady, v Maroku, se naučil, aniž to tušil, základům své askeze. V roce 1886 konvertoval a po pěti letech studia byl vysvěcen na kněze. Sen o návratu do Maroka se mu nesplnil, ale až do své mučednické smrti roku 1916 žil a pracoval uprostřed Sahary v Tamanrassetu, v pohoří Hoggar, mezi Tuarégy.

Z Rabatu na okraj Sahary je daleko: kolem 600 kilometrů. Po prvních draze zaplacených zkušenostech jsem věděl, že na to, aby člověk něco uviděl, je zapotřebí mít k dispozici alespoň 3 dny. Někde uprostřed cesty mezi Rabatem a Saharou leží, ve srážkovém stínu mezi Středním a Vysokým Atlasem, městečko Midelt. Nad ním se vypíná majestátní hřeben Džebel Ajaši, vysoký přes 3700 metrů, pokrytý často již od října až do dubna sněhem.

Rozhodl jsem se, že Midelt učiníme naším etapovým městem, přespíme tam a zkusíme využít příležitosti ke mši svaté. Již dříve jsem si totiž u otce Jeana-Pierra, salesiána z katedrály v Rabatu, zjistil, že je tam katolický farní kostel a kromě toho ještě bratři trapisté a sestry františkánky. Asi týden před plánovaným odjezdem jsem tedy zavolal na faru do Mideltu. Na druhém konci linky se ozval hlas muže, který mluvil zvláštním jazykem. Něco mezi francouzštinou a španělštinou.

?Chvála Kristu! Jmenuji se otec Antonio. Zajisté, máme sobotní mši svatou s nedělní platností. A proč chcete spát v hotelu? Můžete být u mně na faře, místa je tu dost.?

?Díky za pozvání, přijedeme.?

A už nastal ten den, kdy uháníme zelenými a úrodnými pláněmi zahrady Maroka v okolí města Meknés, pak do hor, kolem vyhaslých vulkánů, přes cedrové lesy a kolem jezer Středního Atlasu. Sjíždíme dolů a vegetace ubývá. Před námi se otvírá poušť. To ještě není Sahara, je to jen polopouštní planina mezi oběma Atlasy, široká několik desítek kilometrů. Sporá vegetace, tu a tam stolová hora.

Konečně v Mideltu. Berberský chlapec nám ochotně ukazuje kostelík uprostřed městečka a nabízí se, že nám pohlídá auto.

?Znáš otce Antonia??

?Otce Antonia? Kdo by ho neznal? Každý v Mideltu ho zná a každý si ho váží, protože otec Antonio všem pomáhá. - Tady zazvoňte.?

Zvoníme a po chvíli nám otvírá drobný muž pokročilého věku.

?Vítejte.?

Dojemně maličký kostelíček se zvoničkou, která se věži jenom podobá, ale zvon tam ještě je. Na malém dvorečku trocha zeleně. Jak vcházíme, holubi na střeše kostelíka a na zvoničce nás pozorují. Antonio nabírá do dlaní obilí, zavolá a holubi se slétají. Stojí s rozpřaženýma rukama a holubi mu z nich zobou... ?Učil jsem na jezuitském gymnáziu v Granadě a dvacet let jsem žádal, abych mohl jít do misií. Otec představený mně to dovolil až před patnácti lety. To mně bylo 68 let. Ve Španělsku žebrám o peníze a zde se starám o opuštěné berberské ženy. Sestry Ludi a Bego se starají o nemocné a učí malé děti číst a psát. Celý rok jsou s nimi nahoře, v horách, přes léto dokonce pod stanem na hřebenech, v zimě ve vesnici. Čas od času jezdím v ruské terénní ladě a se šesti náhradními pneumatikami za nimi nahoru, po pustých pláních a koryty vyschlých potoků. Přivážím zásoby a sloužím mši svatou.?

Na maličké zahrádce rostou dvě mohutné hlavy vinné révy.

?Vodu ze studny mně stáhli, když vedle kostela budovali četnickou stanici a vykopali tam studnu ještě hlubší, než je ta moje, ale réva si vodu najde.?

Pak nám ukazuje místnosti, kde budeme bydlet. Kovová vojenská lůžka a vlněné přikrývky, které tkaly berberské ženy. Strohé, žádný přepych, ale je tu voda a to je na poušti to hlavní.

Před bohoslužbou s námi vchází do kostelíka. Na hlavním oltáři je cedrová socha Panny Marie s dítětem Ježíšem. Malovaná okénka vyzdobil jeden řeholník z komunity Menších bratří Ježíšových otce Foucaulda.

Přicházejí sestry z Kasby Miriam, otec Antonio se převléká do mešních rouch a začíná sloužit mši svatou. Při prvním svatém čtení se na sebe sestry dívají nechápavě: dnes je přece teprve sobota.

Teď už víme, jak je to s bohoslužbou s nedělní platností. Otec Antonio ji ve své dobrotě sloužil, zcela výjimečně, jen pro nás.



Další články z podrubriky Ze zápisníku diplomata

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti