Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

4.11.2016 

Smrtí vstupujeme do plnosti života

homilie papeže Františka při zádušní mši za zesnulé kardinály a biskupy, Vatikánská bazilika

Česká sekce RV

„Hospodin je milosrdný a milostivý“ (Žl 103,8) Měsíc listopad, který křesťanská zbožnost věnuje památce na všechny věrné zemřelé, v křesťanském společenství každoročně vzbuzuje myšlenku na život po smrti a především myšlenku na konečné setkání s Pánem. On bude soudcem našich pozemských cest – soudcem, jehož základními rysy jsou milosrdenství a slitování, jak nám připomenul žalmista. Jelikož jsme si toho vědomi, shromáždili jsme se kolem Pánova oltáře v modlitbě za kardinály a biskupy, kteří zakončili své pozemské dny v průběhu posledních dvanácti měsíců. Ještě jednou je svěřujeme do milosrdné Otcovy dobroty a znovu jim vyslovujeme uznání za křesťanské a kněžské svědectví, které nám zanechali.

Tito naši bratři dospěli k cíli poté, co sloužili církvi a milovali Pána Ježíše v oné jistotě lásky, kterou nám apoštol Pavel připomíná ve druhém čtení: „Kdo by nás mohl odloučit od lásky Kristovy? (Řím 8,35). Je to víra v Kristovu lásku, od níž nás nic nemůže odloučit –soužení ani útisk, pronásledování ani hlad nebo bída, ani nebezpečí nebo zabití…Byli si dobře vědomi také slov z knihy Moudrosti: „Ti, kdo byli věrní, setrvají u něho v lásce“ (Mdr, 3,9). Dobře věděli, že naše pozemská pouť se uzavírá v Otcově domě a že pouze tam nalézáme cíl, odpočinek a pokoj. Do onoho domu nás vede Pán Ježíš, naše cesta, pravda a život.

Pouť do Otcova doma pro každého z nás začíná dnem, kdy otevíráme oči světlu a skrze křest také milosti. Důležitou etapou na této cestě je pro nás kněze a biskupy chvíle, kdy při kněžském svěcení vyslovujeme své „Zde jsem!“. Od onoho okamžiku jsme zvláštním způsobem spojeni s Kristem a přidruženi k jeho služebnému kněžství. V hodině smrti vyslovíme poslední „zde jsem“ a spojíme se tak s Ježíšem, který při umírání poroučí svého ducha do Otcových rukou (Lk 23,46). Kardinálové a biskupové, které dnes připomínáme v modlitbě, celý svůj život – a zejména poté, co jej zasvětili Bohu – věnovali svědectví o Ježíšově lásce, kterou obdarovávali druhé. Slovem a příkladem vyzývali věřící, aby činili totéž.

Byli pastýři Ježíšova stádce a po Kristově vzoru se darovali, obětovali a strávili pro spásu lidu, který jim byl svěřen. Posvěcovali jej svátostmi a vedli po cestě spásy, v moci Ducha svatého mu hlásali evangelium, s otcovskou láskou usilovali o lásku ke všem lidem, zejména chudým, bezbranným a potřebným pomoci. Proto můžeme pomyslet, že na konci svého bytí se „zalíbili Bohu jako dokonalá oběť“ (Mdr 3,6). Nyní jsme zde, abychom se za ně modlili, předkládali božskou oběť v přímluvě za jejich duše a prosili Pána, aby navždy zazářili v jeho království (Mdr 3,7). Svou službou vtiskli do srdcí věřících útěšnou pravdu o tom, že „jeho vyvolení najdou lásku a smilování“ (Mdr 3,9). Jejich ruce žehnaly a rozhřešovaly ve jménu milosrdného a odpouštějícího Boha, jejich slova těšila a osoušela slzy, jejich přítomnost výmluvně dosvědčovala, že Boží dobrota je nevyčerpatelná a jeho milosrdenství nekonečné. Někteří z nich byli povoláni, aby hrdinsky svědčili o evangeliu a snášeli těžká příkoří. V této mši svaté, která je památkou Kristovy smrti a vzkříšení, vzdávejme Bohu chválu za veškeré dobro, které prostřednictvím těchto našich bratří a otců ve víře Pán vykonal pro nás a pro svou církev.

Ve světle Kristova velikonočního tajemství je jejich smrt ve skutečnosti vstupem do plnosti života. V tomto světle víry se cítíme našim zesnulým bratrům ještě blíže – smrt nás zdánlivě oddělila, avšak Kristova moc a síla jeho Ducha nás ještě hlouběji spojují. Ve společenství svatých je nadále budeme vnímat po svém boku. Také my, kteří se sytíme Chlebem života, společně s těmi, kdo nás předešli, tak v pevné naději očekáváme den, kdy sami předstoupíme před zářivou a milosrdnou Otcovu tvář. Kéž nad nimi i nad námi neustále bdí naše matka Maria a vyprosí nám, abychom se „nikdy neodloučili od Boží lásky v Kristu Ježíši, našem Pánu“ (Řím 8,39).

Přeložila Jana Gruberová

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
5.11.20 Papež: Víra nepohlíží na smrt jako na neštěstí
5.11.20 Vzkříšení není přelud, nýbrž přítomná událost
4.11.16 Petrův nástupce slavil mši svatou ze zesnulé kardinály a biskupy
3.11.15 Kristova smrt nás zachraňuje z naší smrti
3.11.14 Kristus je Vzkříšení a naše víra je plná pravdy



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti