Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

24.6.2017 

Beatifikace arcibiskupa Matulionise - mučedníka komunismu

Vatikán/Vilnius. Zítra, tedy v neděli 25. června, bude připočten mezi blahoslavené litevský arcibiskup Teofilius Matulionis (1873-1962), vězeň gulagu i dalších kriminálů, jehož život zrcadlí pohnuté osudy jeho země v první polovině 20. století.

„Budoucí blahoslavený Teofilius Matulionis, je skutečně Božím darem: pastýř věrný Ježíšovu evangeliu a církvi v dobách sovětského pronásledování církve. Je symbolem všech dalších mučedníků a těch, kdo zůstali věrní křesťanskému životu. Bude to také poprvé, co na Litvě proběhne beatifikace, a tedy jde o skutečně historickou událost. Zúčastní se jí nejen věřící ze všech litevských diecézí, ale také ze sousedních zemí: z Polska, Běloruska, Lotyšska a z Ruska, protože mons. Matulionis po mnoho let pracoval v Sant Petersburku.“

Říká pro Vatikánský rozhlas třetí nástupce arcibiskupa Matulionise na biskupském stolci v Kaišiadorys. Beatifikace se zúčastní rovněž prezídium Konference evropských episkopátů v čele s kardinálem Angelem Bagnaskem a jeho dvěma zástupci westminsterským arcibiskupem Nicholsem a poznaňským arcibiskupem Gądeckim. Českou republiku bude reprezentovat pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka. Podle přání litevských biskupů proběhne slavnost také souběžně s vůbec prvním Národním dnem litevské mládeže.

Teofilus Matulionis se narodil 22. června 1873. Po ukončení gymnázie v litevském Dyneburgu vstoupil v roce 1892 do semináře v Sankt Petersburgu. 7. března roku 1900 byl vysvěcen na kněze a prvních deset let pracoval jako kaplan a později farář v litevských farnostech. Od roku 1910 působil v Sankt Peterburgu jako kaplan kostela sv. Kateřiny a z pověření mohylevského biskupa budoval v dělnické čtvrti kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Jeho stavbu však v roce 1917 přerušila říjnová revoluce.

Šest let po komunistickém převratu byl Teofilius Matulionis spolu s mohylevským biskupem Janem Cieplakem a dalšími patnácti petrohradskými kněžími zatčen agenty NKWD a odsouzen na tři roky. Díky úsilí svých farníků však vyšel z moskevských kriminálů po dvou letech a vrátil se do farnosti Nejsvětějšího srdce v Petrohradu, přejmenovaného mezitím na Leningrad. 28. prosince 1928 byl - se souhlasem papeže Pia XI. – tajně jmenován pomocným biskupem a koadiutorem apoštolského administrátora v Leningradu. Dva týdny nato (9. ledna 1929) přijal biskupské svěcení z rukou biskupa leningradského apoštolského vikariátu, Antonína Małeckého.

Ještě téhož roku (25. listopadu 1929) byl biskup Matulionis zatčen podruhé a odvezen do jednoho z nejhrozivějších lágrů sovětského svazu, do gulagu na Soloveckých ostrovech v Bílém moři. Tam byl také v roce 1933 byl odsouzen k roční izolaci a těžkým pracím. Zachránila ho výměna vězňů mezi Litvou a Sovětským svazem, díky které byl 19. října 1933 spolu s desítou dalších kněží a třemi laiky propuštěn. Přestože se chtěl dále věnovat apoštolské činnosti v Rusku, byl přinucen k návratu na Litvu. Následujícího roku mohl vycestovat a 24. března 1934 jej přijal papež Pius XI. na soukromé audienci. Poté podnikl cestu do Svaté země, Spojených států a do Polska. Po návratu na Litvu se stal pomocným biskupem v Kaunasu a posléze byl jmenován vrchním kaplanem litevské armády. Kvůli sovětské invazi 15. června 1940 však plnil tuto funkcí jen velmi krátce.

Za německé okupace, v roce 1943, byl jmenován biskupem Kaišiadorys. O rok později však sovětské vojsko Litvu opět obsadilo a komunistický režim ihned odstartoval další vlnu pronásledování církve. 18. prosince 1946 byl biskup Matulionis zatčen potřetí. Soudní výrok ho poslal na sedm let do vězení (rozsudek z 27. září 1947). Trest odpykával z větší části ve Vladimiru, ve středním Rusku. Když v roce 1954 z kriminálu, vyšel byl umístěn do Domu pro choromyslné v ruském Permu. Na Litvu se vrátil až o dva roky později, se zákazem sídlit ve své diecézi. Usadil se tedy na faře v Birštonasu, kde žil pod stálým dohledem agentů KGB. Navzdory chabému zdraví a pokročilému věku se usilovně staral litevskou církev. Na biskupy a kněze apeloval, aby nepřistupovali na kompromisy a nekolaborovali s režimem.

Na vánoce roku 1957 z vůle papeže, avšak bez souhlasu komunistického režimu, udělil biskupské svěcení Vincentovi Sladkevičiusovi, který se později stal kardinálem. Sankcí za to byla internace ve městě Šeduva, co nejdále od jeho diecéze.
31. května 1960 papež Jan XXIII. udělil internovanému biskupovi titul asistenta Svatého stolce a 9. února 1962 hodnost arcibiskupa. Boží služebník Teofilius Matulionis zemřel 20. srpna 1962, tři dny po jedné ze zevrubných domovních prohlídek.

Navzdory utrpení se arcibiskup Matulionis dožil 89 let, a jeho smrt je považována za mučednickou. Prefekt Kongregace pro svatořečení, kardinál Amato, k tomu pro náš rozhlas dodává.

„Martirium propter aerumnas carceris znamená smrt způsobená utrpením ve vězení. Strádání a mučení však nezlomilo jeho vůli. Nepřátelství, s nímž se setkal, nemělo žádné rozumné odůvodnění, bylo pouze plodem nenávisti k Ježíšovu evangeliu a k církvi. Kristova milost mu dala sílu a odvahu vytrvat s pevností ve víře. Mnozí v něm proto už tehdy viděli „pravého Božího muže“ a „světce“. Jeho heroismu si povšimli i pronásledovatelé. Dokonce i jeden z vedoucích představitelů sovětského aparátu s obavami řekl: „Není vyloučeno, že v budoucnosti ho Vatikán prohlásí za svatého a v takovém případě se jeho hrob stane místem navštěvovaným poutníky.“ A tato jeho předpověď se svrchovaně naplnila.“
Říká kardinál Amato k zítřejší beatifikaci litevského arcibiskupa Teofilia Matulionise.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.11.20 Blahoslavený Joan Roig i Diggle: Bůh je se mnou
31.10.20 Otec McGivney vyprosil uzdravení pro chlapce s Downovým syndromem
31.10.20 Blahoslavený Michael McGivney – kněz, který podlehl zápalu plic při pandemii
10.10.20 Beatifikován Carlo Acutis
5.10.20 Blahoslavený Olinto Marella, “Boží tulák”



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti