Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

22.11.2017 

Mše je památka Kristova velikonočního tajemství

Katecheze papeže Františka na gen. audienci 22. listopadu, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

(Gal 2,19-21)

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Pokračujeme v katechezích o mši a můžeme si položit otázku: co je podstatou mše? Mše je památkou Kristova velikonočního tajemství. Umožňuje nám podílet se na Jeho vítězství nad smrtí a hříchem, dává plný smysl našemu životu.

K pochopení hodnoty mše je proto nejprve třeba chápat biblický význam »památky«. Ta »není pouze vzpomínkou na minulé události, nýbrž [...] jistým způsobem je zpřítomňuje a aktualizuje. Právě tak chápe Izrael své osvobození z Egypta: kdykoliv se slaví velikonoce, zpřítomňují se ve vědomí věřících události exodu (odchodu z Egypta), aby s nimi srovnali svůj život« (Katechismus katolické církve, 1363). Ježíš Kristus svým umučením a smrtí, vzkříšením a nanebevstoupením dovršil Paschu. A mše je památkou Jeho Paschy, Jeho »exodu«, který uskutečnil pro nás, aby nám umožnil vyjít z otroctví a uvedl nás do zaslíbené země věčného života. Není to tedy pouhá vzpomínka, nikoli. Je to víc, zpřítomňuje to, k čemu došlo před dvaceti stoletími.

Eucharistie nás vždycky vede na vrchol spásonosného Božího činu: Pán Ježíš, který se kvůli nám stal lámaným chlebem, nás zahrnuje veškerým svým milosrdenstvím a láskou, jako to učinil na kříži, aby tak obnovil naše srdce, naše bytí a náš způsob vztahování se k Němu a k bratřím. Druhý vatikánský koncil říká: »Kdykoli se slaví na oltáři oběť kříže, v níž „byl obětován náš velikonoční beránek, Kristus“ (1 Kor 5,7), uskutečňuje se dílo našeho vykoupení« (Lumen gentium, 3).

Každé slavení eucharistie je paprskem onoho nezapadajícího slunce, kterým je zmrtvýchvstalý Ježíš. Účastnit se mše, zejména v neděli, znamená mít podíl na vítězství Vzkříšeného, být osvíceni Jeho světlem a prostoupeni Jeho žárem. Slavením eucharistie nám Duch svatý dává účast na božském životě, který je schopen proměnit celou naši smrtelnou bytost. A Pán Ježíš ve svém přechodu ze smrti do života, z času do věčnosti přitahuje také nás, abychom spolu s Ním konali Paschu. Ve mši se koná Pascha. Ve mši jsme se zabitým a vzkříšeným Ježíšem, který nás táhne kupředu, do života věčného. Ve mši se s Ním sjednocujeme. Ba dokonce Kristus žije v nás a my žijeme v Něm. »Spolu s Kristem jsem ukřižován – říká sv. Pavel - už nežiji já, ale žije ve mně Kristus. Avšak tento život v těle žiji ve víře v Božího Syna, protože on mě miloval a za mě se obětoval« (Gal 2,19-20). Tak smýšlel Pavel.

Jeho krev nás totiž vysvobozuje ze smrti a ze strachu před smrtí. Osvobozuje nás z nadvlády nejenom fyzické, ale duchovní smrti, jíž je zlo, hřích, který nás strhává pokaždé, když se stáváme obětí hříchu svého či někoho druhého. Tehdy je náš život kontaminován, přichází o krásu, ztrácí smysl a uvadá.

Avšak Kristus nám znovu dává život; Kristus je plnost života a když se utkal se smrtí, navždy ji zničil: »přemohl smrt svým vzkříšením a obnovil život« (Čtvrtá eucharistická modlitba). Kristova Pascha je definitivním vítězstvím nad smrtí, protože On proměnil svoji smrt na svrchovaný skutek lásky. Zemřel z lásky! A v eucharistii nám tuto svoji velikonoční, vítěznou lásku chce dát. Přijmeme-li ji vírou, můžeme také milovat Boha a bližního doopravdy, můžeme milovat jako On miloval nás, položením života.

Pokud je ve mně Kristova láska, mohu se plně darovat druhému ve vnitřní jistotě, že i kdyby mne druhý měl zranit, nezemřu; jinak bych se musel bránit. Mučedníci odevzdali život právě v této jistotě z Kristova vítězství nad smrtí. Jedině zakoušíme-li tuto Kristovu moc - moc Jeho lásky – jsme opravdu svobodní beze strachu se odevzdat. Toto je mše: účast na Ježíšově umučení a smrti, vzkříšení a nanebevstoupení. Jdeme-li na mši, je to totéž jako bychom šli na Kalvárii. Avšak pomyslete, představme si, že jsme ve mši na Kalvárii a víme, že tamten člověk je Ježíš. Copak si dovolíme klábosit, fotit a dělat tak trochu divadlo? Nikoli. Vždyť je tam Ježíš! Zajisté bychom mlčeli, slzeli a také se radovali, že jsme spaseni. Když jdeme do kostela účastnit se mše, přemýšlejme o tom, že jdeme na Kalvárii, kde Ježíš dává svůj život za mne. A tak přestane podívaná, přestane klábosení, komentování a vše, co nás vzdaluje od krásy, kterou je mše, Ježíšův triumf.

Myslím, že nyní je jasnější, jak se sloužením mše pokaždé zpřítomňuje a působí Pascha, tedy smysl této památky. Účast na eucharistii nám umožňuje vejít do Kristova velikonočního tajemství a dává nám, abychom spolu s Ním - tam na Kalvárii - přešli ze smrti do života. Mše je opětovná Kalvárie, nikoli nějaký spektákl.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti