Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

29.11.2017 

Nemůžeme se jedni od druhých izolovat

Promluva papeže na setkání se státní buddhistickou radou, Rangún - Myanmar

Česká sekce RV

Mám velkou radost, že jsem tady s vámi. Děkuji ctihodnému Bhaddantovi Kumarabhivamsovi, předsedovi státního výboru Sangha Maha Nayaka za jeho slova na uvítanou a za úsilí, které vynaložil na zorganizování mé dnešní návštěvy. Zdravím vás všechny a zvláštní uznání patří jeho excelenci Thura Aung Ko, ministru pro náboženské záležitosti a kulturu.

Naše setkání je významnou příležitostí k obnovení a posílení přátelských a uctivých vztahů mezi buddhisty a katolíky. Je to také příležitost ke stvrzení našeho úsilí o mír a respektování lidské důstojnosti a spravedlnosti pro každého muže a ženu. Nejenom v Myanmaru, ale na celém světě potřebují lidé toto společné svědectví náboženských představitelů. Mluvíme-li totiž jedním hlasem a potvrzujeme neměnnou hodnotu spravedlnosti, pokoje a základní důstojnosti každé lidské bytosti, nabízíme slova naděje. Pomáháme buddhistům, katolíkům a všem lidem zasazovat se o větší harmonii ve svých komunitách.

V každém věku zakouší lidstvo nespravedlnosti, konflikty a nerovnosti. V naší době se tyto těžkosti jeví obzvláště závažnými. Ačkoli společnost dosáhla velkého technologického pokroku, a lidé si ve světě stále více uvědomují svoje společné lidství a svůj společný úděl, přetrvávají rány způsobené konflikty, chudobou a útiskem a vytvářejí nové rozdíly. Na tyto problémy nesmíme nikdy rezignovat. Na základě příslušných duchovních tradic totiž víme, že existuje cesta vpřed, existuje cesta vedoucí k zahojení, vzájemnému porozumění a úctě. Cesta založená na soucitu a lásce.

Rád bych řekl, že si vážím všech, kdo v Myanmaru žijí podle náboženských tradic buddhismu. Učení Buddhy a horlivé svědectví tolika mnichů a mnišek vštěpuje lidu této země hodnoty trpělivosti, tolerance a úcty k životu, jakož i vnímavou spiritualitu a hlubokou úctu k našemu přirozenému prostředí. Jak víme, tyto hodnoty jsou podstatné pro integrální rozvoj společnosti, počínaje tím nejmenším, ale nejpodstatnějším celkem, kterým je rodina, až k síti vztahů, jež nás úzce pojí v kultuře, v etnické a státní příslušnosti, ale v posledku mají kořeny v příslušnosti ke společnému lidství. V opravdové kultuře setkávání mohou tyto hodnoty posilovat naše komunity a pomáhat šířit tolik nezbytné světlo do celé společnosti.

Velkou výzvou našich dnů je pomáhat lidem, aby se otevřeli transcendentnu, byli schopni pohlížet do svého nitra a poznávat sebe tak, aby rozpoznali vzájemnou propojenost všech lidí a uvědomovali si, že se nemůžeme jedni od druhých izolovat. Máme-li být jednotní, jak máme v úmyslu, je nezbytné překonávat všechny formy nedorozumění, netolerance, předsudků a nenávisti. Jak to učinit? Slova Buddhy nabízejí každému z nás vodítko: „Bezhněvností překonej hněv, nedobré dobrotou překonej, překonej lakomce štědrostí a pravdou lháře“ (Dhammapada, XVII, 223). Podobné cítění vyjadřuje modlitba připisovaná svatému Františkovi z Assisi: „Pane, učiň mne nástrojem svého pokoje: kde je nenávist, ať přináším lásku, kde je urážka, ať přináším odpuštění, [...] kde je temnota, ať přináším světlo, kde je smutek, ať přináším radost.“

Kéž tato Moudrost nadále inspiruje každé úsilí o trpělivost a porozumění, aby byly zahojeny rány z konfliktů, které během let rozdělily národy různých kultur, etnik a náboženských přesvědčení. Tyto snahy nejsou nikdy pouhou výsadou náboženských představitelů, ani nejsou výlučně ve státní kompetenci. Má je sdílet spíše celá společnost, a všichni, kdo se v komunitě vyskytují, se mají přičinit o překonání konfliktu a nespravedlnosti. Nicméně občanští a náboženští představitelé mají odpovědnost zajistit, aby byl slyšen každý hlas a výzvy i potřeby dané chvíle mohly být pochopeny a konfrontovány nestranně a ve vzájemné solidaritě. Cením si práce, kterou za tímto účelem odvádí Panglon Peace Conference, a modlím se, aby ti, kteří řídí toto úsilí, mohli nadále prosazovat co největší účast všech, kdo žijí v Myanmaru. To zajisté přispěje ke snaze pokročit na poli míru, bezpečnosti a prosperity, která zahrne všechny.

Pokud toto úsilí přinese trvalé plody, bude zajisté zapotřebí větší spolupráce mezi náboženskými představiteli. V tomto ohledu bych vás rád ujistil, že katolická církev je ochotným partnerem. Příležitost k setkání a dialogu mezi náboženskými představiteli dokazují, že jsou důležitým faktorem při prosazování spravedlnosti a míru v Myanmaru. Dobře vím, že katolická biskupská konference letos v dubnu pořádala dvoudenní setkání věnované míru za účasti představitelů různých náboženských komunit, velvyslanců a aktivistů nevládních organizací. Tato setkání jsou potřebná, máme-li prohloubit vzájemné poznání a stvrdit naše sepětí a společný úděl. Autentická spravedlnost a trvalý mír mohou být dosaženy, pouze jsou-li zaručeny pro všechny.

Drazí přátelé, kéž buddhisté a katolíci společně putují touto hojivou cestou a pracují bok po boku pro dobro každého obyvatele této země. V křesťanských Písmech vybízí apoštol Pavel svoje posluchače, aby se radovali s těmi, kdo se radují, plakali spolu s plačícími (srov. Řím 12,15), a nesli vzájemně jedni druhým svá břemena (srov. Gal 6,2). Jménem svých katolických bratří a sester vyjadřuji naši ochotu pokračovat ve společné cestě s vámi a rozsévat v této zemi setbu pokoje a uzdravení, soucitu a naděje.

Ještě jednou vám děkuji, že jste mne sem k vám dnes pozvali. Všem vám vyprošuji božské požehnání radosti a pokoje.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
18.12.17 Papež k jezuitům: Sociologie je důležitá, ale mnohem větší cenu má modlitba
4.12.17 Nesmlouval jsem o pravdě
2.12.17 Papež v Bangladéši - 6. den
1.12.17 Otevřenost srdce je žebřík vedoucí k Absolutnu
1.12.17 Papež v Bangladéši - 5. den



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti