Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

29.11.2017 

Pastýř by měl být „cítit ovcemi“, ale také nést Boží vůni

Promluva papeže na setkání s myanmarským episkopátem, Rangún

Česká sekce RV

Eminence, drazí bratři biskupové,
Pro nás všechny to byl náročný, ale velice radostný den! Dnes ráno jsme slavili eucharistii společně s věřícími z různých částí země a odpoledne jsme se setkali s představiteli majoritní buddhistické komunity. Rád bych, aby toto naše podvečerní setkání bylo chvílí poklidné vděčnosti za tato požehnání a pozvolnou reflexí nad radostmi a výzvami, které s sebou nese služba pastýřů Kristova stádce v této zemi. Děkuji mons. Felixovi [Lian Khen Thang] za úvodní slova, jimiž mne pozdravil jménem váš všech; všechny vás co nejsrdečněji objímám.

Chtěl bych svoje myšlenky soustředit kolem tří slov: uzdravení, doprovázení a proroctví.

Za prvé uzdravení. Evangelium, které hlásáme, je především poselstvím uzdravení, smíření a pokoje. Kristovou krví prolitou na kříži Bůh smířil se sebou celý svět a poslal nás, abychom byli zvěstovateli oné uzdravující milosti. Tady v Myanmaru má toto poselství zvláštní ozvěnu, poněvadž tato země pracuje na překonání hluboce zakořeněných rozdělení a na národním sjednocení. Vaše stádce jsou poznamenána tímto konfliktem a zrodila zdatné svědky víry a starobylých tradic. Hlásání evangelia pro vás tedy nesmí být jenom zdrojem útěchy a síly, ale také povoláním prosazovat jednotu, dobročinnou lásku a ozdravení v životě lidu. Jednota, kterou sdílíme a slavíme, se rodí z různosti, doceňuje rozdíly mezi lidmi jakožto zdroje vzájemného obohacení a růstu, a vybízí ke společnému scházení v rámci kultury setkávání a solidarity.

Kéž je vám ve vaší biskupské službě dopřáno ustavičně zakoušet vedení a pomoc Páně ve snaze o uzdravení a společenství na všech úrovních života církve, aby svatý Boží lid pomocí vašeho příkladu odpuštění a smiřující lásky byl solí a světlem pro srdce, jež touží po pokoji, který tento svět nemůže dát. Katolické společenství v Myanmaru může být hrdé na svoje prorocké svědectví lásky k Bohu a k bližnímu, vyjadřující se nasazením za ty, kdo jsou chudí, nemají práva a – především v této době – za četné uprchlíky, kteří – takříkajíc - leží ranění u cesty. Prosím vás, abyste vyřídili mé poděkování všem, kteří se o ně jako milosrdný Samaritán velkoryse zasazují, přinášejí jim a všem bližním balzám uzdravení bez ohledu na jejich náboženskou či etnickou příslušnost.

Vaše uzdravující služba nachází zvláštní výraz v úsilí o ekumenický dialog a mezináboženskou spolupráci. Modlím se, aby vaše soustavná snaha budovat mosty dialogu a navazovat vztahy se stoupenci jiných náboženství v úsilí o mír přinášela hojné plody smíření v životě této země. Mírová konference pořádaná v Rangúnu letos na jaře byla před světem významným svědectvím rozhodnosti náboženských vyznání žít v pokoji a odmítnout každý skutek násilí a nenávisti spáchaný ve jménu náboženství. Pamatujte, že církve je „polní nemocnice“. Hojit a uzdravovat, hojit a uzdravovat – to je vaše první poslání.

Druhým slovem pro vás je doprovázení. Dobrý Pastýř je ustavičně přítomen u svého stádce, které vede a vedle něhož putuje. Jak rád říkám, pastýř by měl být „cítit ovcemi“, ale také přinášet Boží vůni – na to také nezapomínat. V dnešní době jsme povoláni být „církví vycházející“, abychom nesli Kristovo světlo na každou periferii (srov. Evangelii gaudium, 20). Jako biskupové jste povoláni žít a sloužit v připodobnění tomuto duchu misijního zapojení zejména pravidelnými pastoračními návštěvami ve farnostech a komunitách, které tvoří vaše místní církve. To je přednostní prostředek k tomu, abyste jako milující otcové provázeli svoje kněze v jejich každodenním úsilí o růst stádce ve svatosti, věrnosti a služebnosti. Buďte nablízku svým kněžím, nezapomínejte, že nejbližším bližním biskupa je kněz. Každý kněz ať nejenom ví, ale cítí, že má v biskupovi otce.

Církev v Myanmaru z Boží milosti zdědila pevnou víru a vroucí misionářskou touhu působením těch, kdo do této země přinesli evangelium. Na těchto stabilních základech a ve společenství s kněžími a řeholníky nadále syťte laiky v duchem autentického misionářského učednictví a hledejte moudrou inkulturaci evangelního poselství v každodenním životě a v tradicích svých místních komunit. Přínos katechistů je v tomto ohledu podstatný. Obohacování jejich formace pro vás musí zůstat prioritou. Nezapomeňte, že katechisté jsou v každé farnosti pilíři evangelizace.

Chtěl bych vás především požádat o zvláštní nasazení při doprovázení mladých lidí. Věnujte se jejich formaci ve zdravých morálních principech, jimiž se budou moci řídit, až se budou muset vyrovnávat s problémy světa ohrožovaného ideologickými a kulturními kolonizacemi. Příští biskupská synoda se bude týkat nejenom těchto aspektů, ale bude přímo kontaktovat mladé lidi, naslouchat jim a zapojovat je do společného rozlišování toho, jak lépe hlásat evangelium v příštích letech. Jedním z velkých požehnání církve v Myanmaru je její mládež a zejména počet seminaristů a mladých řeholníků. Děkujme za ně Bohu. Prosím vás v synodálním duchu, abyste je zapojili a podpořili na cestě jejich víry, protože jsou povoláni být skrze svůj idealismus a nadšení radostnými a přesvědčivými hlasateli evangelia svým vrstevníkům.

Mým třetím slovem pro vás je proroctví. Církev v Myanmaru denně dosvědčuje evangelium svými výchovně-vzdělávacími a charitativními díly, svou obhajobou lidských práv, svou podporou demokratických principů. Ať se vám podaří uvést katolické společenství do takového stavu, aby nadále mělo konstruktivní roli v životě společnosti a byl slyšet jeho hlas v otázkách národního zájmu, zejména s důrazem na respektování důstojnosti a práv všech, zejména těch nejchudších a nejslabších. Mám za to, že pětiletá pastorační strategie, kterou církev rozvinula v rámci nejširšího kontextu budování státu, přinese hojné plody v budoucnosti nejenom místním komunitám, nýbrž celé zemi. Mám na mysli zvláště nezbytnost chránit životní prostředí a zajistit správné využívání bohatých přírodních zdrojů země ku prospěchu budoucích generací. Péče o božský dar stvoření nelze oddělovat od zdravé humánní a sociální ekologie. „Autentická péče o naše vztahy k přírodě je totiž neoddělitelná od bratrství, spravedlnosti a věrnosti ve vztahu k druhým“ (Laudato si´, 70).

Drazí bratři biskupové, děkuji Bohu za tuto chvíli společenství a modlím se, aby nás toto setkání posílilo v úsilí být věrnými pastýři a služebníky stádce, které nám svěřil Kristus. Vím, že vaše služba je náročná a že spolu se svými kněžími často „nesete tíhu dne i horka“ (Mt 20,12). Udržujte si zdravou rovnováhu v rámci fyzického a rovněžtak duchovního zdraví a mějte otcovskou starost o zdraví svých kněží. Když mluvíme o duchovním zdraví, pamatujte zda na první biskupův úkol. Když se první křesťané potýkali se stížnostmi helénských křesťanů na to, že nebyla věnována péče jejich vdovám a sirotkům, sešli se apoštolové a vynalezli jáhny. A Petr, který tuto zprávu oznamuje, shrnuje biskupův úkol takto: »věnovat se modlitbě a službě slova« (Sk 6,4). Modlitba je první biskupův úkol. Každý z nás biskupů se má večer zpytovat: „Kolik hodin jsem se dnes modlil?“. Drazí bratři, dbejte o rovnováhu fyzického a duchovního zdraví, a zejména vás prosím, abyste denně rostli v modlitbě a zakoušení smiřující Boží lásky, protože je základem vaší kněžské identity, zárukou solidnosti vašeho kázání a zdrojem pastorační lásky, s níž vedete Boží lid po stezkách svatosti a pravdy. S hlubokou sympatií vyprošuji Pánovu milost vám, vašim kněžím, řeholníkům a všem laikům vašich místních církví. A prosím vás, nezapomeňte se za mne modlit.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
18.12.17 Papež k jezuitům: Sociologie je důležitá, ale mnohem větší cenu má modlitba
4.12.17 Nesmlouval jsem o pravdě
2.12.17 Papež v Bangladéši - 6. den
1.12.17 Otevřenost srdce je žebřík vedoucí k Absolutnu
1.12.17 Papež v Bangladéši - 5. den



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti