Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

10.12.2017 

O proroctvích zkázy a jiných křesťany cenzurovaných Ježíšových slovech

Z Pamětí kardinála Giacoma Biffiho

Milan Glaser

Evangelium poskytuje dostatek ukazatelů potřebných k tomu, jak rozeznat příchod antikrista od návratu Krista. Problém je však okolnost, že jedno i druhé téma přestává být v církvi reflektováno, vytrácí se vnímavost k tomuto dilematu a naopak roste i mezi křesťany přesvědčení o jakési třetí cestě. Advent byl redukován na pozemskou dimenzi očekávání vánočních svátků.

Dějiny člověka a světa však zřejmě mají nejen svůj začátek, ale i konec. Své dějiny člověk začal špatně, avšak s Ježíšem Kristem dostal možnost skončit dobře. Při pohledu na jejich průběh jsou zjevné dva aspekty: lidstvo se v jejich průběhu sjednocuje či globalizuje, jak se dnes mlhavě říká, zároveň se však také polarizuje a bylo by snad výstižnější říci, že zraje. Čím blíže jejich konci, tím méně je alternativ, až v posledku zůstane jen jediná, ta mezi antikristem a Ježíšem Kristem. Jednoho dne se možnost rozpoznat a zvolit mezi dobrem a zlem jakýmsi entropickým způsobem tajemně vyčerpá, což bude právě onen den Páně, o kterém mluví dnešní druhé liturgické čtení (2 Petr 3,8-14). První papež zde věřícím dopuručuje, aby „žili svatě a zbožně a tak urychlovali příchod tohoto Božího dne“ (ibid.).

Z hlediska křesťanské víry by bylo nezodpovědné odsunout takové úvahy stranou s tím, že jsou to proroctví zkázy, jak upozorňuje v knize svých pamětí před dvěma roky zesnulý kardinál Giacomo Biffi. »Zvěsti o pohromách a kalamitách – píše tento známý italský kardinál – se totiž v dějinách zjevení vyskytují pouze u pravých proroků jako byli Izaiáš (kap. 24), Jeremiáš (kap. 4) a Ezechiel (kap. 4-11). Ježíš sám by ostatně po přečtení např. 24. kapitoly Matoušova evangelia mohl být snadno zařazen mezi takzvané „proroky zkázy“. A naopak zvěsti pravých proroků o budoucí radosti se netýkají výhradně pozemské existence, ale zejména „věčného života“ a „nebeského království“. Naproti tomu zprávy o nadcházejícím výhradně pozemském klidu a pohodě jsou v Bibli vždycky šířeny proroky falešnými (viz. Ez 13)« (Memorie e digressioni di un italiano cardinale, str. 177-178).

Je zkrátka zapotřebí dobře sledovat kontext takových proroctví, jak na to upozorňuje zmíněný italský kardinál v souvislosti s papežem Janem XXIII., který ve své promluvě při zahájení Druhého vatikánského koncilu vyjádřil svůj nesouhlas s „proroky zkázy, kteří oznamují jen neštěstí, jako by už hrozil konec světa“. Tento výraz nezřídka používá také papež František ( např. Homilie 25. září 2016, Promluva z 22. května 2017 k sestrám Učednicím Božského mistra a Katecheze 4. října 2017), je citován v exhortaci Evangelii gaudium (č. 84) a vyskytuje se také u Benedikta XVI. (Homilie 2. února 2013, ), leč v trochu jiných kontextech.

»Věta Jana XXIII. – píše kardinál Biffi – je v rámci jeho momentálního duševního rozpoložení srozumitelná a netřeba ji absolutizovat. Bude však dobré naslouchat také těm, kteří mají sem tam i nějaký ten důvod varovat své bližní před možnými zkouškami a považují za vhodné naslouchat také pobídkám k bdělosti a opatrnosti. Zásadním kritériem proroků musí vždycky zůstat to, zda jsou praví nebo falešní.

Podobně je tomu s dalším často se vyskytujícím výrazem, který zavedl Jan XXIII., totiž že „je třeba více hledět na to, co nás spojuje, než na to, co nás rozděluje.“ Tato sentence, která je dnes často až do úmoru opakována - téměř jako nějaká regula aurea dialogu – je také výrazem jen určité nálady. Podává evidentní princip chování, který je třeba mít na paměti v záležitostech obyčejného soužití a drobné každodennosti. Stává se však absurdním a škodlivým ve svých důsledcích, je-li aplikován na velká témata bytí a zejména v náboženské problematice. Je namístě užívat tento aforismus v rámci dobrého sousedství či komunální správy. Avšak běda, řídíme-li se jím při dosvědčování evangelia v tomto světě, v našich ekumenických snahách a diskusích s nevěřícími. Na základě tohoto principu by se totiž první a nejslavnější obětí takovéhoto dialogu s nekřesťanskými náboženstvími mohl stát sám Kristus. Vždyť Pán Ježíš řekl sám o sobě - a je to jeden z výroků, který jsme nakloněni cenzurovat - že „přinesl na zemi rozdělení“ (Lk 12,51). V otázkách, na kterých záleží, proto nemůže platit jiné pravidlo než takové, ve kterém rozhoduje to, co je podstatné a pravdivé, nezávisle na tom, jestli nás to rozděluje či nikoli.«

Kardinál Biffi ve zmíněné knize publikoval rovněž slova, která pronesl na konkláve 15. dubna 2005, ze kterého vzešel papež Benedikt XVI.: »Chtěl bych říci budoucímu papeži, ať dává pozor na všechny problémy. Avšak nejprve a především ať pamatuje na zmatek, dezorientaci a bezradnost, jimiž je v těchto letech stižen Boží lid, a to zejména ti „maličcí“. Před několika dny jsem v televizi viděl jednu starší a zbožnou řeholnici, která na otázku žurnalisty týkající se zesnulého papeže [Jana Pavla II.] odpověděla: „Tento papež byl veliký především proto, že nás naučil, že všechna náboženství jsou si rovna.“ Nevím, zda by Jan Pavel II. byl opravdu potěšen takovouto pochvalou« – poznamenal ironicky kardinál Biffi ke svým spolubratrům v konkláve. Své tehdejší vystoupení končil povzdechem, který dodnes neztratil na své aktuálnosti: »Stále více Ježíšových slov bývá dnešním křesťanstvem cenzurováno, tedy přinejmenším tou jeho částí, která je nejvíce upovídaná« (ibid. str. 614-615).

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
18.8.17 Kardinál Biffi o rozdílu mezi pohanským a křesťanským dialogem
10.7.17 Dopisy bosé karmelitce
13.7.15 Zemřel kardinál Giacomo Biffi
15.1.12 Cudnost je ctnost křesťanská a stále provokující
21.4.09 Kardinál Biffi: Dnešní kultura vyznává pesimistické pojetí lidského poznání



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti