Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

15.1.2018 

Svatý otec vyjádřil obavy před možným vypuknutím jaderné války

Vatikán. Papež František dnes zahájil 22. mezinárodní apoštolskou cestu svého pontifikátu, která jej v příštím týdnu zavede na rodný latinskoamerický kontinent, do Chile a Peru. Papežský speciál italských aerolinek Alitalia vzlétl z římského letiště Fiumicino krátce před devátou hodinou ráno, aby se vydal na téměř šestnáctihodinový let, který zakončí až krátce po osmé hodině večer místního času na mezinárodním letišti v Santiagu de Chile. Od hlavního města Chilské republiky dělí Řím dvanáct a půl tisíce kilometrů, přičemž hodinové ručičky se posouvají o čtyři hodiny dozadu.

V sobotu odpoledne se papež František ve shodě s nově zavedenou tradicí odebral do římské baziliky Santa Maria Maggiore, aby nadcházející cestu svěřil do rukou Panny Marie. Před její ikonou Salus Populi Romani položil květy a usebral se v modlitbě. František nepřijíždí do Chile a Peru jako první papež – obě země již v osmdesátých letech navštívil Jan Pavel II., Peru dokonce dvakrát (1985,1988). Papež František prožil v Chile část jezuitského noviciátu a také do Peru vícekrát cestoval ještě před nástupem na Petrův stolec.

Apoštolskou cestu bude sledovat sedmdesát novinářů z papežského doprovodu, kterým tiskový mluvčí krátce po vzletu Boeingu 777 rozdal fotografii chlapce z Nagasaki. Papež ji nedávno dal vytisknout s komentářem „plod války“. Španělský popis snímku dále hovoří o „zoufalství dítěte, které si kouše rty až do krve“. „Takovýto výjev přivádí k pohnutí více než tisíce slov“, řekl papež novinářům, přítomným na palubě letadla, a vysvětlil, že snímek objevil pouhou náhodou. Zasáhl jej ale natolik, že jej chtěl sdílet s druhými. Když se jedna z novinářek zeptala, zda existují reálné obavy z jaderné války, papež František potvrdil, že je skutečně zneklidněn.

“Ano, mám z toho opravdu strach, protože jsme na pokraji a stačí jediný incident, aby vyvolal válku. Pokud se bude pokračovat tímto tempem, je tu riziko, že se bude situace nadále vyhrocovat. Je proto nutné zničit zbraně a zasadit se o jaderné odzbrojení.“

Papež František pak novinářskému doprovodu předem poděkoval za dlouhou a namáhavou práci, která jej čeká. Dodal, že v Chile jeden rok studoval, dobře zemi zná a má v ní řadu přátel. S Peru se seznámil o něco méně, protože se tam několikrát vydal na různé konference. Novináře jako vždy osobně obešel, osobně pozdravil a převzal drobné dárky, které předznamenávají nadcházející cestu. Chilská novinářka Matilde Bourgos z CNN mu věnovala model dodávky, ve které chilský světec, jezuita Alberto Hurtado, ve čtyřicátých letech minulého století rozvážel potraviny chudým lidem.

Po příletu na letiště v Santiagu de Chile, který připadne na noční hodiny našeho času, by měla papeže Františka oficiálně přijmout odstupující, ale dosud úřadující chilská prezidentka, socialistka Michelle Bacheletová. Od března tohoto roku nastoupí do prezidentské funkce opětovně pravicový podnikatel Sebastián Piňera, který už ji v minulosti jednou zastával. Podle organizátorů cesty jej papež František pozdraví v rámci prvního bodu oficiálního programu, kterým je v úterý ráno setkání s veřejnými činiteli v prezidentském paláci La Moneda. Dnes v noci se papež František z letiště odebral na apoštolskou nunciaturu v Santiagu, odkud se v rámci první etapy apoštolské cesty vydá do dalších dvou chilských měst – jihochilského Temuco, kde v úterý pozdraví původní etnikum Mapučů, a severochilského Iquique, kde by se ve středu měl setkat s migranty z jiných latinskoamerických států, kteří v posledních letech přijíždějí ve stále hojnějším počtu do země, někdy též nazývané „latinskoamerickým Švýcarskem“.



Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
23.1.18 Tisková konference s papežem Františkem při návratu z Peru
21.1.18 Nebeské království je mezi námi, tam kde máme trochu soucitu
21.1.18 Papež František v Peru - 3. den
20.1.18 Papež František v Peru - 2. den
20.1.18 Mlčení je silou naděje



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti