Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

18.1.2018 

Papež František v Chile - 3. den

Iquique. Čtvrtý (z hlediska papežových oficiálních vystoupení třetí) a poslední den apoštolské návštěvy Chile zavedl papeže Františka na samý sever této země – do oblasti Tarapacá, vzdálené osmnáct set kilometrů od hlavního města Santiaga. Římský biskup zde v městě Iquique, dvousettisícové metropoli na úpatí And a pobřeží Pacifiku, nedaleko nejsušší pouště světa, sloužil mši svatou za „bratrství a integraci národů”, protože regionem procházejí migranti z ostatních zemí Latinské Ameriky, hledající v Chile blahobyt a lepší životní podmínky.

Vzhledem k blízké nehostinné poušti Atacama zde ročně naprší pouze 1 mm, přesto se zde již v sedmém tisíciletí před Kristem usadila předkolumbovská kultura Chango, z jejíž řeči pochází název města, v doslovném překladu „ptačí jícen”. Celá oblast patřila až do konce devatenáctého století k Peru, ale osud města se změnil v průběhu druhé Tichomořské váky, kdy Peru a Chile bojovaly o ledková naleziště v atacamské poušti. Dnes je město Iquique známo hlavně svou bezcelní zónou, považovanou za největší nákupní středisko Jižní Ameriky.

Petrova nástupce ale čekalo něco docela jiného – výraz místní mariánské zbožnosti, kterým je tanec. Tančit pro Pannu Marii z Tirana, uctívanou na severu Chile, je nejhlubším skutkem úcty a víry. Právě tato mariánská soška byla z poutního místa La Tirana, vzdáleného asi 70 km od města Iquique, přenesena na pláž Lobito, kde se konala dnešní papežská mše za účasti 50 tisíc lidí. Liturgii k poctě Panny Marie Karmelské, patronky Chile, obětovanou za bratrství národů, zahájila tradiční korunovace Madony a tanec mariánských bratrstev. Římský biskup tuto radostnou zbožnost ocenil hned v úvodu své homilie:

„Vaše poutní slavnosti, vaše náboženské tance, jež trvají celý týden, vaše hudba a vaše oděvy činí z tohoto kraje svatyni lidové zbožnosti. Tyto slavnosti totiž nejsou uzavřeny do chrámů, nýbrž dovedou slavnostně obléci celou obec. (…) Tato země, která je obklopena nejvíce vyprahlou pouští světa, se umí obléci na slavnost.”

Na evangelním příběhu svatby v Káně pak Svatý otec vyložil, že sama „Maria se přičiňuje o to, aby převážila radost. Je pozorná vůči svému okolí, všímá si všech problémů a nezůstává zticha:

„Maria je ženou nemnohých, avšak konkrétních slov; přichází i ke každému z nás, aby řekla jen: »Udělejte všechno, co vám řekne«. A takto se otevírá cesta k prvnímu Ježíšovu zázraku, na kterém se podílejí také Jeho přátelé. Kristus totiž »přišel na tento svět, aby svoje dílo neuskutečňoval sám, nýbrž s námi, s námi všemi, aby byl hlavou velkého lidu, jehož jsme živými, svobodnými a činorodými buňkami«

Citoval papež opětovně svého svatého spolubratra Alberta Hurtada a obrátil pozornost k jinému rysu města Iquique, které je křižovatkou migračních proudů. Vyzval jeho obyvatele, aby si uchovali svou slavnostní pohostinnost, protože, jak řekl, „křesťanská radost není tam, kde se zavírají dveře, anebo když se druhým dává pocítit, že je jich mnoho nebo že pro ně není u nás místo (srov. Lk 16,31).

„Jako služebníci na slavnosti přinášejme, co máme, jakkoli se to může zdát málo.(…) Využijme také příležitost osvojit si a vstřebat hodnoty, moudrost a víru, jež migranti nesou s sebou. Neuzavírejme se před těmito džbány naplněnými moudrostí a dějinami, které přinášejí ti, kdo do tohoto kraje neustále proudí. Nepřipravujme se o všechno to dobré, co nabízejí.“

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy HOMILIE je ZDE

Vybízel papež v severochilském Iquique, které za Pinochetova režimu nechvalně proslulo několika tajnými mučírnami a pouštním vězeňským táborem. Je proto příznačné, že právě v této oblasti se papež před odletem z Chile do Peru setkal se dvěma oběťmi vojenské diktatury a vyslechl jejich osudy.

Před devátou hodinou večer našeho času Petrův nástupce zakončil první etapu apoštolské cesty a odletěl do hlavního peruánského města Limy, kde se po oficiálním přijetí prezidentským párem odebral na apoštolskou nunciaturu. Dodejme, že papež nezahálí ani při leteckých přesunech – při dnešním vnitrostátním letu v Chile stihl oddat letušku a stevarda aerolinek LATAM, kteří již byli sezdáni občansky, ale přijetí svátosti manželství oddálili kvůli zemětřesení v roce 2010.

Před devátou hodinou večer našeho času Petrův nástupce zakončil první etapu apoštolské cesty a odletěl do hlavního peruánského města Limy, kde se po oficiálním přijetí prezidentským párem odebral na apoštolskou nunciaturu. Dodejme, že papež nezahálí ani při leteckých přesunech – při dnešním vnitrostátním letu v Chile stihl oddat letušku a stevarda aerolinek LATAM, kteří již byli sezdáni občansky, ale přijetí svátosti manželství oddálili kvůli zemětřesení v roce 2010.

Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
23.1.18 Tisková konference s papežem Františkem při návratu z Peru
21.1.18 Nebeské království je mezi námi, tam kde máme trochu soucitu
21.1.18 Papež František v Peru - 3. den
20.1.18 Papež František v Peru - 2. den
20.1.18 Mlčení je silou naděje



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti