Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

20.1.2018 

Víra nás uschopňuje, abychom se měli rádi konkrétně

Homilie papeže při mši v Huanchaco, Trujillo – Peru

Česká sekce RV

Tento kraj má příchuť evangelia. Prostředí, jež nás obklopuje, a nezměrné moře v pozadí nám pomáhají lépe poznat zkušenost, kterou prožili apoštolové s Ježíšem a kterou jsme dnes povoláni prožít také my. Těší mne, že jste přišli z různých míst peruánského severu slavit tuto radost z evangelia.

Včerejší učedníci, stejně jako mnozí dnešní, si vydělávali na živobytí rybolovem. Vyplouvali na lodích, jako to nadále činí někteří z vás na svých rákosových člunech, a stejně jako vy za tímtéž účelem, totiž aby si vydělali na chléb. S tím souvisejí mnohé naše každodenní námahy, tedy se snahou uživit naše rodiny a zaopatřit je tím, co jim poskytne lepší budoucnost.

Tato „zátoka zlatých ryb“, jak ji nazýváte, byla zdrojem života a požehnání mnoha generací. Dlouhou dobu živila sny a naděje.
Vy, stejně jako apoštolové, znáte moc přírody a zakusili jste její údery. Tak jako se apoštolové vyrovnávali s bouří na jezeře, i vy musíte čelit tvrdé ráně Niño costiero (přechodný zánik chladného mořského proudu podél peruánských břehů), jehož bolestné důsledky jsou v mnoha rodinách stále patrné, zvláště v těch, které dosud neměly možnost postavit svoje domy. Také proto jsem chtěl přijít a modlit se s vámi.

Přinášíme k této eucharistii také tuto tak značnou obtíž, která interpeluje a často zpochybňuje naši víru. Chceme se spojit s Ježíšem. On zná tuto bolest a tyto zkoušky, prošel veškerým utrpením, aby mohl doprovázet nás v těch našich. Ježíš na kříži chce být nablízku každé bolestné situaci, aby nám podal ruku a pomohl nám vstát. Vstoupil totiž do našich dějin, chtěl sdílet naše putování a dotýkat se našich ran. Nemáme Boha, jemuž by bylo cizí to, co cítíme a čím trpíme, nýbrž naopak: uprostřed bolestí nám nabízí svoji ruku.

Tyto nárazy podlamují a zpochybňují zdatnost našeho ducha a naše nejelementárnější postoje. Uvědomujeme si tedy, jak je důležité nebýt sami, nýbrž jednotni, naplněni onou jednotou, jež je plodem Ducha svatého.

Co se přihodilo oněm dívkám z evangelia, které jsme právě vyslechli (srov. Mt 25, 1-13)? Znenadání uslyšely křik, který je probudil a uvedl do pohybu. Některé si uvědomily, že nemají olej potřebný na osvícení potemnělé cesty, jiné naplnily svoje lampy a mohly nalézt a osvítit cestu, která je přivedla k ženichovi. V té chvíli každá z nich ukázala, čím svůj život naplnila.

Totéž se děje i nám. V určitých okolnostech je zřejmé, čím jsme naplnili svůj život. Je důležité naplňovat jej oním olejem, který nám umožní uprostřed mnoha temnot zažehnout svoje svítilny a nalézt cestu vpřed!

Vím, že v oněch temných chvílích, kdy na vás dolehl úder El Niño, dokázal se tento kraj dát do pohybu a nepostrádal olej, aby přispěchal s bratrskou pomocí. Byl to olej solidarity a velkodušnosti, který vás uvedl do pohybu. Vydali jste se vstříc Pánu bezpočtem gest konkrétní pomoci. Uprostřed temnot jste se spolu s mnoha jinými stali živými pochodněmi a osvěcovali cestu otevřenými dlaněmi, ochotnými ulevit v bolesti a sdílet to málo, co jste měli.

Při čtení evangelia jsme mohli zaznamenat, jak se dívkám nedostávalo oleje a šly si jej zakoupit do vesnice. V rozhodující chvíli svého života si všimly, že jejich lampy byly prázdné a pro nalezení cesty k opravdové radosti jim chybělo to podstatné. Byly osamoceny a nedostaly se tak na slavnost. Jak dobře víte, jsou věci, ve kterých nelze improvizovat a tím méně je lze koupit. Duše společenství se poměřuje tím, jak se umí sjednotit, aby čelila obtížím a protivenstvím a uchovala si živou naději. Tímto postojem vydáváte nejvíce evangelní svědectví. Pán nám říká: »Podle toho všichni poznají, že jste moji učedníci, budete-li mít lásku k sobě navzájem« (Jan 13,35). Víra nás totiž uschopňuje, abychom se měli rádi konkrétně, činorodě, podanýma rukama, soucitem, láskou, která umí tvořit a obnovovat naději, když se zdá, že je vše ztraceno. Tak se budeme podílet na božském působení, které popisuje apoštol Jan, ukazující Boha, který osouší slzy svých dětí. A toto božské dílo koná Bůh se stejnou něhou jako matka, která osouší slzy svých dětí. Jak je krásná otázka, kterou může každému z nás položit na konci dne Pán: kolik slz jsi dnes osušil?

Jsou další bouře, které mohou šlehat tyto břehy a mít devastující účinky na život dětí tohoto kraje. Tyto bouře interpelují také nás jakožto společenství a vydávají všanc zdatnost našeho ducha. Nazývají se organizované násilí, nájemné vraždy a nejistota, kterou vytvářejí; chybějící možnost vzdělání a zaměstnání, zejména mezi mladými, kterým brání ve vytváření důstojné budoucnosti; chybějící bezpečný příbytek nutící mnohé rodiny žít ve vysoce nestabilních zónách postrádajících bezpečný přístup; i mnohé jiné situace, které znáte a jimiž trpíte a které jako ty nejhorší povodně smetou vzájemnou důvěru, jež je tak nezbytná pro spřádání sítě podpory a naděje. Povodně, jež zasahují duši a vyžadují od nás, abychom měli olej a mohli jim čelit. Kolik oleje máš?

Častokrát se ptáme, jak čelit těmto bouřím nebo jak pomoci našim dětem překonat tyto situace. Chci vám říci, že neexistuje jiné a lepší východisko než evangelium a jmenuje se Ježíš Kristus. Naplňujte neustále svůj život evangeliem. Chci vás pobídnout, abyste byli společenstvím, které se dá od svého Pána pomazat olejem Ducha. On všechno proměňuje, obnovuje a potěšuje. V Ježíši máme sílu Ducha, abychom nepřijímali jako normální to, co nám škodí, a nepokládali za „přirozené“ to, co působí naši duchovní vyprahlost, ba co hůř, okrádá nás o naději. Peruánci v této historické chvíli nemají právo nechat se okrádat o naději. V Ježíši máme Ducha, který udržuje naši jednotu, abychom se vzájemně podporovali a čelili tomu, co chce naše rodiny připravit o to nejlepší. V Ježíši z nás Bůh činí společenství věřících schopné se podporovat; společenství, které doufá, a proto zápasí, aby odmítlo a proměnilo mnohá protivenství; společenství, které miluje, protože nám nedovolí zůstávat se založenýma rukama. S Ježíšem se může duše tohoto lidu z Trujilla nadále nazývat „městem věčného jara“, protože s Ním se všechno stává příležitostí naděje. Znám lásku, kterou tato země chová k Madoně, a vím, že je vám úcta k Marii oporou a přivádí vás vždycky k Ježíši, když vám dává jedinou radu: »Udělejte co vám řekne« (Jan 2,5). Prosme ji, aby nás přikryla svým pláštěm a ustavičně nás přiváděla ke svému Synu; a řekněme to zpěvem této krásné námořnické písně: „Madono, útočiště naše, uděl mi své požehnání. Daruj nám pokoj a lásky mnoho.“

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti