Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

29.1.2018 

Obnovit, bránit a chránit lidské svědomí, řekl papež tribunálu Římské roty

Vatikán. Svatý otec dnes přijal na audienci soudce Apoštolského tribunálu Římské roty, jak je obvyklé na počátku kalendářního roku. V letošní promluvě zaměřil papež pozornost na specifický aspekt služby tohoto církevního tribunálu, posuzujícího svátostnou platnost manželství, totiž na centralitu svědomí. „Svojí prací poskytujete službu lidskému svědomí,“ řekl Petrův nástupce, který dále zdůraznil, že nedávné kroky církevního magisteria na tomto svátostném poli jsou výrazem pastorační snahy znovu ukázat mladým lidem, že uzavírat manželský svazek, otevřený dětem, mohou s klidným svědomím a jistotou, že působí radost Bohu, církvi i lidstvu.

Synodální reflexe o manželství a rodině a následná apoštolská exhortace Amoris laetitia měly závazné zaměření i cíl, totiž vyprostit mladé lidi z rámusu a ohlušujícího lomozu pomíjivosti, jež je popouzí k tomu, aby na sebe nebrali stabilní a pozitivní závazky k individuálnímu i obecnému dobru. Tato podmíněnost umlčuje jejich svobodu a jejich vnitřní komůrku neboli svědomí, které pouze Bůh, pokud se mu dovolí vstoupit, osvěcuje a otevírá životu.

Celá církev – pokračoval papež – by se měla pastoračně přičinit o obnovu, obranu a ochranu křesťanského svědomí, osvěcovaného hodnotami evangelia. „Bude to nesnadná a dlouhodobá práce, která žádá od biskupů a kněží, aby nepřetržitě hájili a podporovali křesťanské svědomí našeho lidu. Synodální hlas biskupů a následná exhortace stanovili to zásadní, totiž nutná spojitost mezi pravidlem víry (regula fidei), to znamená věrností církve nedotknutelnému učení o manželství a o eucharistii, a náležitou pozorností církve vůči psychologickému a náboženskému stavu všech, kdo jsou povoláni k volbě manželství a rodiny.“

Péče o svědomí však nemůže být pouze výlučným závazkem pastýřů, ale s odlišnými odpovědnostmi a způsoby musí být posláním všech svěcených služebníků a pokřtěných laiků. Blahoslavený Pavel VI. vybízel k »absolutní věrnosti při obraně pravidla víry«, jež osvěcuje svědomí a nemůže být zatemněno a destabilizováno. K tomu je zapotřebí – říká dále Pavel VI. – »vyhnout se protikladným extremismům, a to jak těch, kteří se odvolávají na tradici, aby ospravedlnili vlastní neposlušnost nejvyššímu učitelskému úřadu a ekumenickému koncilu, tak také těch, kteří vytrhávají kořeny z církevní půdy a kazí pravou nauku církve. Oba postoje jsou nemístným a možná neuvědomělým příznakem subjektivismu, pokud ne umíněnosti, vzdorovitosti a nevyvážeností, což jsou pozice, jimiž je zraňováno srdce církve, Matky a Učitelky« (Insegnamenti XIV, [1976], 500).

Víra je světlem, které osvěcuje nejenom přítomnost, ale také budoucnost, kterou tvoří manželství a rodina. Proto je nezbytné podporovat trvalý katechumenát, aby svědomí pokřtěných bylo otevřené světlu Ducha. Svátostný úmysl není nikdy plodem automatismu, nýbrž vždycky je plodem svědomí osvíceného vírou. V tomto smyslu lze manželský svazek považovat za pravý pouze tehdy, je-li lidský úmysl manželů zaměřen k tomu, co chtějí Kristus a církev.

Drazí soudci Římské roty, těsná spojitost mezi svědomím a manželským právem, kterou se denně zaobíráte, vyžaduje, aby výkon spravedlnosti nebyl redukován na pouhý byrokratický úkon. Pokud by církevní soudy podlehly tomuto pokušení, zradily by křesťanské svědomí. Proto jsem pro zkrácené procesy stanovil nejen zřetelnější roli dohledu diecézního biskupa, ale také aby biskup, který je v církvi rozeným soudcem, sám v první instanci posuzoval možné případy manželské nulity. Musíme zabránit, aby svědomí věřících, jejichž manželství je v nesnázích, mělo uzavřeno cestu Milosti. Tohoto cíle bude dosaženo pastoračním doprovázením, rozlišováním ve svědomí a prací našich soudů. Tato práce se koná moudrým hledáním pravdy. Jedině tak bude prohlášení o neplatnosti osvobozením pro svědomí.

Řekl v samotném závěru papež František.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.20 Papež k Římské rotě: Svatá křesťanská manželství nevytvářejí pastýři, nýbrž Duch svatý
30.11.19 Papež k Římské rotě: Církev trpí se zraněnými rodinami
29.1.19 Věrnost je možná v manželství i kněžství, řekl papež Římské rotě
28.9.18 Papež: Rozšiřme rodinnou pastoraci na volně žijící páry
25.11.17 Papež ke kanonistům: Buďte nablízku věřícím, očekávajícím spravedlnost a pokoj svědomí



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti