Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

23.5.2018 

Mezi novými kardinály tvůrce haiku a „muž s bílým vousem“

Japonsko/Pákistán/Itálie. Mezi nově jmenovanými kardinály je také ósacký arcibiskup Manyo Maeda, šestý Japonec v kardinálském sboru. Rodák z Nagasaki (1949) byl v roce 1975 vysvěcen právě pro tuto diecézi a poté, co pět let sloužil jako generální sekretář Japonské biskupské konference (2005-2011), nastoupil na biskupský stolec v Hirošimě, odkud byl poslán do Ósaky (2014). Biskup Maeda se široce zapojil do hirošimského mírového hnutí a také pracoval na beatifikaci tzv. skrytých křesťanů, vypovězených do exilu na území hirošimské diecéze. V závěru vlny pronásledování před 150 lety bylo také z Nagasaki vyhoštěno 3400 věřících, z nichž více než 600 zemřelo. Budoucího japonského kardinála lze nazvat legitimním nástupcem apoštolů, protože se ještě jako farní kněz na vlastním člunu aktivně věnoval rybaření. Kromě toho patří k pěti milionům aktivních „haidžinů“, tedy Japonců, kteří pěstují trojveršové umění haiku. Maedovy krátké básně se objevují v jeho psaných textech i kázáních.

Stejně jako z japonských haiku, veršů smysluplného obsahu a vytříbeného výrazu, vyzařuje moudrost a rovnováha také z dalšího kandidáta na kardinálský purpur. Je jím nejstarší z pákistánských biskupů, dvaasedmdesátiletý Joseph Coutts, „arcibiskup s bílým vousem“, jak mu láskyplně přezdívají věřící. Narodil se v indickém posvátném městě sikhů, Amristaru, v době, kdy Pákistán ještě neexistoval. Svým životem pak doprovázel svízelné dějiny nové země – války s Indií a spor s Afghánistánem, střídání demokratických vlád a vojenských diktatur, nárůst katolického společenství i postupnou islamizaci státu. Není divu, že si proto při povolání do biskupské služby v diecézi Hyderabad zvolil za heslo jediné výmluvné slovo: Harmonie. Právě tou se totiž vyznačuje jeho apoštolské a pastorační dílo v zemi, kde katolíci tvoří jedno procento z více než 290 milionů obyvatel.

„Jako křesťané v islámské republice Pákistánu jsme povoláni k dvojími poslání“, upozorňuje mons. Coutts. „Za prvé k budování pokoje a harmonie ve společnosti, v duchu evangelního úsilí o svornost, a za druhé k podpoře národního rozvoje prostřednictvím sociálních děl, škol a nemocnic, které konkrétně vyjadřují Kristovu lásku“, sdělil deníku La Stampa. Duchem, vnášejícím soulad, se budoucí kardinál inspiroval z evangelního svědectví holandského misionáře Jamese Cornelia van Miltenburga, prvního biskupa Karáčí, který oddával Couttsovy rodiče a duchovně vedl také mladého Josepha. Na tentýž biskupský stolec v dvoumilionové metropoli Karáčí pak Joseph Coutts nastoupil roku 2012; v téže době rovněž předsedal Pákistánské biskupské konferenci (2011-2017).

„V karáčské arcidiecézi přibývají věřící hlavně na periferiích“, uvedl budoucí pákistánský kardinál pro agenturu Fides, „a církev se proto snaží o stavbu nových kostelů a škol. Kněží tvrdě pracují, protože jich není dostatek, a také arcibiskup chodí v neděli vypomáhat do farností, kde se slouží mnoho mší. Kardinálské jmenování bude odpovědností navíc, protože jistě přinese mnohá oficiální setkání. Určitě změní můj životní styl“, vysvětluje dále.

Zprávu o kardinálském jmenování v Pákistánu přijali s radostí nejenom katoličtí věřící, nýbrž za poctu ji považuje také muslimská vláda: „Mají diplomatické vztahy se Svatým stolcem, a tudíž vědí, kdo je to kardinál. Telefonovali mi také z největší islámské strany v zemi a přijdou mi pogratulovat. O purpuru se mluvilo v televizi i novinách, odpověděl jsem na dotazy mnoha novinářů“, říká arcibiskup Joseph Coutts, který se stane druhým kardinálem v pákistánských dějinách. V roce 1973 papež Pavel VI. začlenil do kardinálského sboru jeho předchůdce ve vedení karáčské diecéze, mons. Josepha Cordeira, který zemřel před pětadvaceti lety (roku 1994).

V Itálii se také letos kardinálské jmenování vyhnulo tradičním kardinálským stolcům v Benátkách a Turíně a směřuje do Aquily, těžce poškozené zemětřesením před devíti lety. Purpur se tak stává papežovým láskyplným gestem pro všechny obyvatele střední Itálie, které v letech 2009 až 2017 zasáhla vlna ničivých otřesů, zdůrazňuje pro naše mikrofony arcibiskup Aquily, mons. Giuseppe Petrocchi:

„Obnova pokračuje dvojí rychlostí – u soukromých objektů poměrně svižně, kdežto u veřejných budov, včetně kostelů, postupuje pomaleji, než se předpokládalo. Problém se tu ale nevyřeší pouhou výstabou poškozeného zdiva, protože zde došlo k mnoha osobním, psychickým, vztahovým zemětřesením. To je přehlížené hledisko, na které by se aquilská církev ve jménu evangelia měla zaměřit, a zapojit přitom také další církve, které postihl stejný osud, poznamenaný bolestí, ale také jistotu v zásah Boží prozřetelnosti.“

sdělil Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Petrocchi (foto), jeden ze čtrnácti budoucích kardinálů, kteří obdrží titul při konzistoři 29. června.

 

 

 



(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
28.11.20 Purpur a čísla: rekordy a kuriozity církevního senátu
28.11.20 Papež: Mezi Ježíšem a učedníky je ostrý kontrast
26.10.20 Třináct nových kardinálů: faráři, františkáni, bývalý nuncius a též první Afroameričan
25.10.20 Papež oznámil jmenování třinácti nových kardinálů
5.10.19 Papež: Bez vědomí obdrženého Božího soucitu si nelze zachovat věrnost



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti