Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

29.5.2018 

Vatikán debutuje na benátském Bienále architektury

Benátky. Na ostrově San Giorgio Maggiore v Benátkách (foto) proběhla v sobotu inaugurace pavilónu Svatého stolce. Představuje návštěvníkům 10 kaplí podle návrhů mezinárodně uznávaných architektů. Pavilón Svatého stolce hostí Nadace Cini. V zalesněném parku představuje deset kaplí navržených stejným počtem architektů různého původu i náboženského přesvědčení, kteří se nechali inspirovat tzv. „Lesní kaplí“ Gunnara Asplunda, postavenou v roce 1920 na stockholmském hřbitově. Úmyslem bylo představit návštěvníkům prostor krásy, vnitřního ticha i společného setrvání v modlitbě vycházející z jednoho z charakteristických typů sakrální architektury, jakým je právě kaple.

Vyslovit křesťanské tajemství svrchovaným jazykem architektury
„Nejde o vysvěcené kostely, nýbrž spíše o orientační body v labyrintu života, říká kurátor projektu Francesco Dal Co. V mnoha z nich, ačkoli to nebylo v zadání, se objevuje symbol kříže. Naopak k požadavkům patřil oltář a pupit.“ Jak vysvětlil kardinál Gianfranco Ravasi, předseda Papežské rady pro kulturu a komisař pavilónu, rozhodnutí Vatikánu vstoupit na horizont architektury je výsledkem dlouhé pouti. Na konci 19. století došlo k rozchodu umění a víry, které po staletí kráčely ruku v ruce. Důsledkem tohoto odloučení je také to, že v posledních letech vzniklo mnoho skromných posvátných staveb, kterým se nedostává duchovnosti a krásy,“ dodal kardinál Ravasi. Ředitel Bienále, Paolo Baratta,  si slibuje, že první vystoupení Svatého stolce na této architektonické přehlídce bude mít pokračování. Církev je podle něj protagonistkou dějin, „která utvářela naše města a přispívá k rozšíření našeho pohledu i k úsilí o řešení problémů“.

Při slavnostní inauguraci vatikánského pavilónu promluvil také benátský patriarcha Francesco Moraglia. „Projekt nám připomíná, že kostelní budova není pouze funkčním prostorem, nýbrž je symbolickým místem setkání s Bohem, posvátným prostorem, který vstupuje do vztahu a utváří shromáždění slavící liturgii. Exponáty vyslovují křesťanské tajemství svrchovaným jazykem architektury, v terminologii souznící s moderní dobou,“ shrnul smysl a cíl vatikánského pavilónu benátský patriarcha.

10 architektů a zadání
Už samotná benátská laguna, se svou hrou světel a odlesků na vodě, předepisovala umělcům pravidla a principy, říká kurátorka projektu Micol Forti. Některá však přirozeně určil zadavatel:

Na prvním místě rozměry, které musel každý respektovat: zhruba 6 x7 metrů; dále dispozici v rámci rozvrhu parku, tedy určitou trasu, kterou má návštěvník procházet. Svobodně pak mohli volit materiály, s tím, že jsme doporučili užívat recyklovatelné materiály a nutně samozřejmě materiály demontovatelné. Uvnitř pak dostali za úkol zakomponovat do architektury pouhé dva základní prvky posvátného prostoru, totiž oltář a pulpit. Naopak architektura má být obnažená, bez jakýchkoli dekorativních prvků, také proto, že tyto kaple nemají být definitivním prostorem, nýbrž nutně nesou známky provizornosti, jak si to žádá výstava. Ačkoliv materiály, z nichž jsou postaveny, dovolují  těmto kaplím setrvat na svých místech v Nadaci Cini, a my si přejeme, aby se tak skutečně stalo“ - říká pro náš rozhlas ředitelka sekce moderního a současného umění Vatikánských muzeí, Micol Forti.

Do desítky architektů, kteří realizovali vatikánský projekt, patří Andrew Berman, Francesco Cellini, Javier Corvalàn Espínola, Ricardo Flores & Eva Prats, Norman Foster, Terunoblu Fujimori, Sean Godsell, Carla Juaçaba, Smiljan Radic Clarke a Eduardo Souto de Moura.



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.8.20 Mezinárodní cenu za sakrální architekturu získal kostel bl. Ruperta Mayera
20.11.18 Kostel je lék na konzumní společnost
27.8.12 Nový interiér baziliky sv. Martina v Pannonhalmě
11.2.12 Někteří biskupové by měli pěstovat psí víno
4.2.12 Pokoncilní kostely se často zpronevěřují nejen tradici, ale i koncilu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti