Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

13.6.2018 

Církev v číslech – katolíků přibývá, avšak nikoli v Evropě

Vatikán. V roce 2016 vzrostl počet pokřtěných o 1,1%, přičemž za nejprůbojnější světadíl tohoto růstu lze označit Afriku, kdežto Evropa poněkud zaostává. V katolické církvi nadále ubývá kněží, řeholnic a seminaristů, avšak prudce stoupá počet trvalých jáhnů, kterých ročně přibudou v průměru tři procenta. Tuto fotografii církve ve světě přináší Statistická církevní ročenka (Annuarium Statisticum Ecclesiae), která vychází péčí Ústředního statistického úřadu katolické církve. Její poslední svazek, vztahující se k předloňskému roku a vytištěný Vatikánským nakladatelstvím, přišel v těchto dnech do distribuce spolu s letošní Papežskou ročenkou (Annuario Pontificio 2018). Z posledně jmenovaného textu vyplývá, že v loňském roce bylo ustaveno šest biskupství a čtyři eparchie; jedna diecéze byla povýšena na metropolitní a tři apoštolské vikariáty byly povýšeny na diecéze.

Údaje více vypovídající o životě církve ve světě však přináší zejména Statistická církevní ročenka. Především nás informuje, že počet pokřtěných katolíků se zvýšil z 1 258 milionů v roce 2015 na 1 299 milionů v roce 2016. Jde o zhruba jednoprocentní nárůst, což je údaj nepatrně nižší než celkový nárůst světové populace a zapříčiňuje, že výskyt katolíků ve světě v přepočtu na sto obyvatel se za zmiňovaných dvanáct měsíců snížil pouze o několik tisícin – ze 17,73 katolíků na 100 obyvatel na 17,67 v následujícím roce. Jak vysvětluje list L´Osservatore Romano (13.6.), rozprostranění katolíků je různorodé. Afrika jich shromáždila 17,6 procenta a vyznačuje se čilým šířením církve – za posledních šest let tu počet katolíků vzrostl o 23,3 procenta. Na americkém kontinentu je situace ustálená – sídlí tu 48,6% věřících, z toho necelé dvě třetiny v Jižní Americe (57,5%), třetina ve středoamerických zemích (28,4%) a zbytek na severu (14,1%). Asijský kontinent, na kterém žije 60 procent světového obyvatelstva, zaznamenal mírný nárůst katolické populace a jeho podíl na počtu katolíků ve světě se rovná jedenácti procentům. Evropa, ačkoli k ní náleží 22% světové katolické komunity, zůstává nejméně dynamickým kontinentem, kde v letech 2010-2016 přibyly pouhé dvě desetiny procenta katolíků. A konečně v Oceánii se ke katolické církvi hlásí o málo více než 10 milionů lidí, což znamená sotva znatelný nárůst.

V patnácti „nejkatoličtějších“ zemích světa se soustředí 64% všech pokřtěných – čtyři z nich najdeme v Africe (Demokratická republika Kongo, Nigérie, Uganda a Angola), další čtyři v Americe (Brazílie, Mexiko, Spojené státy a Kolumbie), dvě na asijském kontinentu (Filipíny a Indie) a pět takovýchto států je evropských (Itálie, Francie, Španělsko, Polsko a Německo), přičemž v Itálii, Polsku a Španělsku přesahuje počet katolíků 90% obyvatelstva.

Za posledních šest let vzrostl rovněž počet biskupů, a to o necelých pět procent (4,88%). V roce 2016 jich ve světě vykonávalo pastýřskou službu celkem 5 353, avšak více jich bylo vysvěceno v Asii a střední Americe, zatímco severní Amerika a Evropa vykázala minimální nárůst.  Počet kněží ve světě přesáhl 400 tisíc (414 969), přičemž dvě třetiny (67,9%) z nich náleží k diecéznímu kléru a třetina k řeholnímu. V porovnání s obdobím před rokem 2014 tak v posledních dvou letech nastal úbytek kněží o dvě desetiny procenta, který se nejvýrazněji projevuje v Evropě, Severní Americe a na Blízkém východě a ve větší míře se týká řeholníků. Nejsilnější přírůstek v církvi vykazuje jiná skupina duchovních – trvalých jáhnů, kterých ve světě pastoračně pracuje necelých padesát tisíc (46 312). Nejvíce jich za sledované období bylo vysvěceno v Asii, jižní a střední Americe. Řeholnic ve světě ubylo o necelých devět procent (8,7%), ale nadále „zůstávají nezanedbatelnou realitou, která doprovází a někdy též nahrazuje činnost kněží“, píše vatikánský deník. V posledních šesti letech se o dvě procenta snížil rovněž počet seminaristů, se znepokojivým poklesem povolání v Evropě a Americe, zatímco Asie a Afrika se ubírají opačným směrem, uzavírá dnešní L´Osservatore Romano.



(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.10.20 Ubývá duchovenstva, tedy kněží i řeholních sester
26.3.20 Církevní statistika: Františkův pontifikát ovlivňuje hlavně Afriku a Asii
7.3.19 Nová statistická ročenka: Katolíků na světě přibývá, ale klesá počet kněží
7.4.17 Ročenka katolické církve: Afrika poprvé nedokázala vyvážit pokles počtu kněží na Západě
22.10.16 Katolíci přibývají po celém světě, s výjimkou Evropy



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti