Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

6.7.2018 

Správná politika slouží všem lidem

Homilie papeže při mši za migranty, baz. sv. Petra

Česká sekce RV

»Slyšte to vy, kteří šlapete po nuzném, utlačujete chudáky země […] Hle, blíží se dny […] kdy sešlu na zemi hlad […] po slyšení Hospodinova slova« (Am 8,4.11).

Varování proroka Amosa má dodnes svoji palčivou aktuálnost. Kolik jen nuzných je dnes pošlapáno! Kolik maličkých utlačováno! Všichni jsou obětí - již mnohokrát pranýřované - skartační kultury. A mezi ně nemohu nepřipočíst migranty a uprchlíky, kteří nadále klepou na dveře národů, těšících se většímu blahobytu.

Před pěti lety jsem během návštěvy na Lampeduse připomněl oběti námořních ztroskotání a zopakoval trvalý apel na lidskou odpovědnost: „»Kde je tvůj bratr?« – hlas jeho krve křičí až ke mně, říká Bůh. Toto není otázka adresovaná druhým, nýbrž mně, tobě a každému z nás.” (Homilie 8. července 2013). Odpovědi na tento apel, byť velkodušné, nebyly bohužel dostačující, a dnes znovu oplakáváme tisíce mrtvých.

V dnešní evangeliu Ježíš vyzývá: »Pojďte ke mně, všichni, kdo se lopotíte a jste obtíženi a já vás občerstvím« (Mt 11,28). Pán slibuje občerstvení a osvobození všem, kdo jsou ve světě utiskováni, ale potřebuje nás, aby svému příslibu dal účinnost. Potřebuje naše oči k vidění nouze bratří a sester. Potřebuje náš hlas k pranýřování nespravedlností, jež jsou páchány někdy za spoluvinného mlčení mnohých. Skutečně bych měl mluvit o mnohém mlčení. O mlčení zdravého rozumu, o mlčení onoho „vždycky to tak bylo“ a mlčení oněch „my“ v protikladu k „vy“. Pán potřebuje především naše srdce, abychom projevili milosrdnou Boží lásku k těm posledním, zapuzeným, odvrženým a odsunutým na okraj.

V dnešním evangeliu Matouš vypráví o nejdůležitějším dnu svého života, ve kterém jej povolal Pán. Evangelista zřetelně připomíná Ježíšovu výtku určenou farizejům, kteří snadno potměšile reptají: »Jděte a naučte se, co znamená: „Milosrdenství chci a ne oběť“« (Mt 9,13). To je přímé obvinění, jež míří proti neplodnému pokrytectví těch, kdo si nechtějí „špinit ruce“, jako kněz a levita z podobenství o Milosrdném Samaritánovi. Je to pokušení, které se dosti vyskytuje také v těchto dnech a vyjadřuje se uzavřeností vůči těm, kteří mají - jako my - právo na bezpečí a důstojné životní podmínky, a staví zdi – ať skutečné či imaginární – namísto mostů.

Jedinou smysluplnou odpovědí na migrační výzvy dneška je solidarita a milosrdenství; odpověď, která přiliš nepočítá, ale vyžaduje rovné dělení odpovědnosti, poctivé a upřímné vyhodnocování alternativ a obezřetné řízení. Správná politika je taková, která slouží člověku - všem lidem, kterých se týká - a předvídá vhodná řešení zaručující bezpečí, respektování práv a důstojnost druhých; umí ve stále více propojeném světě mít na zřeteli dobro své vlastní země a přihlížet k dobru těch ostatních.

Žalmista poukazuje na správný postoj, který je třeba mít před Bohem: »Vyvolil jsem si cestu pravdy, dal jsem přednost tvým rozhodnutím« (Žl 119,30). Rádi bychom prosadili závazek věrnosti a správný úsudek spolu s pozemskými vládci a lidmi dobré vůle rádi. Proto pozorně sledujeme snahy mezinárodního společenství, které by odpověděly na problémy kladené současnými migracemi, uvedly v moudrý soulad solidaritu a subsidiaritu a identifikovaly zdroje a odpovědnost.

Rád bych skončil několika slovy ve španělštině, jež jsou určena zejména věřícím, kteří přišli ze Španělska:

Chtěl jsem připomenout páté výročí svojí návštěvy na Lampeduse společně s vámi, kteří reprezentujete záchranáře a zachráněné ze Středozemního moře. Těm prvním chci vyjádřit svoje uznání za to, že ztvárnili podobenství o Milosrdném Samaritánovi, který zachránil život chudákovi zbitému bandity, aniž by se ptal na to, kým je, odkud je, proč přichází a zda má dokumenty; jednoduše se rozhodl ujmout se jej a zachránil mu život. Zachráněným bych rád vyjádřil svoji solidaritu a povzbudil je, poněvadž dobře znám tragédie těch, kteří jsou na útěku. Buďte, prosím, nadále svědky naděje ve světě, který se stále více znepokojuje přítomností, má minimální vyhlídku do budoucnosti a odmítá se dělit; a společně usilujte o integraci svým respektem ke kultuře a zákonům zemí, jež vás přijímají.

Prosím Ducha svatého, aby osvítil naši mysl a roznítil naše srdce, abychom překonali všechen strach a neklid a stali se učenlivými nástroji milosrdné Otcovy lásky, připravenými dát svůj život za bratry a sestry, jako to učinil Pán Ježíš Kristus za každého z nás.

Přeložil Milan Glaser



Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti