Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Angelus 

29.7.2018 

Nesmíme být netečnými a klidnými diváky

Polední promluva papeže 29. července, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Dnešní evangelium (srov. Jan 6,1-5) podává událost rozmnožení chlebů a ryb. Ježíš, který spatřil, že za ním od břehů Tiberiadského jezera přichází velký zástup, položil apoštolovi Filipovi otázku: »Kde nakoupíme chleba, aby se tito lidé najedli?« (v.5). Trocha peněz, které Ježíš a apoštolové měli, však nestačila na nákup jídla pro takové množství. Ondřej, jeden z Dvanácti, přivedl k Ježíši chlapce, který dal k dispozici vše, co měl: pět chlebů a dvě ryby. »Ale co to je pro tolik lidí« – řekl Ondřej (v.9). Hodný to chlapec! Odvážný. I on viděl ten zástup, měl svých pět chlebů a řekl: „Mám toto, jestli to k něčemu bude, jsem k dispozici.“ Tento chlapec nás nutí k zamyšlení. Ta smělost! Mladí jsou takoví, mají odvahu. Je třeba jim pomáhat, aby ji mohli rozvinout. Ježíš tedy pokynul učedníkům, aby se lidé posadili. Potom vzal ony chleby a ony ryby vzdal díky Bohu a rozdával (v. 11) a všichni mohli jíst do sytosti. Všichni se najedli, kolik chtěli.

Liturgie nás v tomto evangeliu nabádá, abychom neztráceli ze zřetele Ježíše, který minulou neděli - v Markově evangeliu - »uviděl velký zástup a bylo mu jich líto« (6,34). I onen chlapec s pěti chleby měl tento soucit a říkal si: „Ubozí lidé! A já mám toto...“ Soucit jej přiměl, aby nabídnul, co měl. Dnes nám totiž Jan ukazuje opět Ježíšovu pozornost k primárním potřebám lidí. Epizoda začíná konkrétním faktem: lidé mají hlad, a Ježíš nabádá svoje učedníky, aby tento hlad  utišili. Ježíš ovšem zástupům nedal pouze toto, nýbrž Slovo, útěchu, spásu a nakonec svůj život. Určitě však měl také starost o pokrm pro tělo. A my, Jeho učedníci, nemůžeme dělat jako by nic. Jedině, budeme-li vnímat ty nejjednodušší požadavky lidí a postavíme-li se do jejich konkrétních existenčních situací, budou nám naslouchat, až budeme mluvit o vyšších hodnotách.

Láska, kterou chová Bůh k lidstvu lačnějícímu po chlebu, svobodě, spravedlnosti, pokoji a zejména milosti Boží, nikdy neustává. Ježíš tiší tento hlad i dnes svojí živou a útěšnou přítomností a činí tak naším prostřednictvím. Proto nás evangelium vybízí, abychom byli ochotní a činorodí, jako onen chlapec, který si uvědomil, že má pět chlebů, a řekl si, že je dá k dispozici. Tváří v tvář hladu - jakémukoli hladu – mnoha bratří a sester ve všech částech světa, nesmíme být netečnými a klidnými  diváky. Zvěstování Krista, který je chlebem věčného života, vyžaduje velkorysé nasazení pro solidaritu s chudými, slabými, posledními a bezbrannými. Blíženecký skutek lásky nejlépe prokazuje kvalitu naší víry jak na rovině osobní, tak na té komunitní.

Na závěr, když byli všichni nasyceni, řekl Ježíš učedníkům, aby sebrali zbylé kousky a nic nepřišlo vniveč. Chtěl bych vám tuto Ježíšovu větu zopakovat: »Seberte zbylé kousky, aby nepřišlo nic nazmar« (v.12). Myslím na lidi, kteří mají hlad a na to, kolik zbylého jídla, vyhazujeme.. Každý z nás ať se zamyslí: kam jdou zbytky jídla z oběda a z večeře? Jak se u mne doma zachází se zbytky jídla? Zahazují se? Ne. Máš-li takový zvyk, poradím ti: promluv si se svými prarodiči, kteří žili po válce, a zeptej se, jak nakládali s jídlem, které zbylo... Nikdy nevyhazujme zbylé jídlo. Buď se znovu zpracuje anebo se daruje tomu, kdo nic nemá. Zbylé jídlo se nikdy nevyhazuje. Toto je rada a také zpytování svědomí. Jak se doma zachází se zbytky jídla?

Prosme Pannu Marii, aby ve světě převládly plány rozvoje, výživy a solidarity, a nikoli nenávisti, zbrojení a války.

Těsně po požehnání papež dodal:
A nezapomínjete na dvě věci: obraz a otázku. Obraz odvážného mladíka, který dává to málo, co má, na utišení hladu velkého zástupu. Mějte vždy odvahu. A otázku ke zpytování svědomí: jak se doma zachází se zbytky jídla?

Přeložil Milan Glaser



Další články z podrubriky Angelus

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.2.21 Papež se modlí za Myanmar
7.2.21 Bůh neukazuje svou moc shora
4.2.21 Modlitba Anděl Páně s papežem se vrací na Svatopetrské náměstí
31.1.21 Petrův nástupce vyhlásil Světový den prarodičů a seniorů
31.1.21 Naslouchejme moci Božího slova



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti