Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

21.1.2019 

Spojené státy americké mění přístup k potratům

Jana Gruberová

Washington. V mnoha z jedenapadesáti členských států USA se diskutuje o opatřeních, která by zpřísnila přístup k interrupcím. Washingtonem v pátek 18. ledna prošel Pochod pro život, největší pro-life manifestace ve Spojených státech amerických (a celém světě), která se každoročně opakuje v den vynesení rozsudku v kauze Roe versus Wadecon, jímž Nejvyšší soud legalizoval ukončení těhotenství.

Rok 2019 se pro severoamerická Hnutí pro život otevřel nadějně. Ačkoli většinově demokratická poslanecká sněmovna stěží schválí omezení potratů, a tudíž je nepravděpodobné, že by Kongres v příštích dvou letech změnil národní legislativu v tomto ohledu, Trumpova vláda nadále koná kroky v protipotratovém směru, přičemž využívá svou regulační pravomoc. V brzké době se kupříkladu předpokládají škrty podstatné části federálního financování sítě Planned Parenthood, která spravuje hlavní řetězec potratového poradenství a klinik. Naděje amerických pro-life aktivistů a občanů, kteří je podporují, se nicméně upínají spíše k soudům, jmenovitě k Nejvyššímu. Po říjnovém potvrzení Bretta Kavanaugha jako devátého ze soudců tvoří většinu v nejvyšším ústavním tribunálu USA soudci, kteří zcela neodmítají změnu v případu Roe vs. Wade, či alespoň výraznější omezení přístupu k interrupcím. Kavanaugh jako soudce federálního odvolacího soudu před dvěma lety (2017) hlasoval pro odklad potratu u těhotné adolescentní imigrantky, která byla pod federální ochranou. Protiabortové skupiny proto očekávají rozhodnutí Nejvyššího soudu v obdobných – testovacích – případech, které pravděpodobně nebudou chybět.

Výnos z roku 1973 totiž federálním státům ponechává určitou dispoziční pravomoc při jeho aplikaci, čehož většina z nich využívá za podpory místních soudů a občanské většiny k tomu, aby potratové procedury různě omezovala. Některé z těchto zákonů chrání plod před potratem v posledních fázích těhotenství, jiné podmiňují potrat informovaností matky o jejím dítěti, potratové proceduře, jejích rizicích a alternativách. Další ustanovení požadují souhlas rodičů, pokud o interrupci žádá nezletilá dívka, a jiná zakazují financování potratů z příspěvků daňových poplatníků či u vykonavatele potratu požadují určitou lékařskou kvalifikaci. Pouze osm států přístup k potratu nijak výrazně nelimituje. V loňském roce (2018) podle Studijního centra Guttmacher dalších 15 členských států USA vydalo nových 27 potratových omezení.

Minulým rokem se nicméně datuje také řada státních iniciativ, které naopak tzv. přerušení těhotenství podporují. Stát Washington schválil zákon, který náklady na potrat zahrnuje do mateřského pojištění. Zákonodárci v New Yorku, kde dosud není legální ukončit těhotenství po uplynutí 24. týdnu, připravují zákon usnadňující potrat také po třetím měsíci. Zejména tento chystaný zákon protipotratové aktivisty znepokojuje, protože newyorští demokraté spolu s ním chtějí odvolat nařízení, které výkon potratů povoluje výlučně lékařům.

Na druhé straně stát Mississippi, na jehož území pracuje jediná potratová klinika a kde různé zákony ohraničují potratovou praxi, na jaře loňského roku zakázal téměř všechny potraty po 15. týdnu těhotenství. Skupiny pro choice, podporující potraty, se proti tomuto zákazu odvolaly, ovšem neúspěšně. Stát Ohio v prosinci schválil návrh zákona, který mění v trestný čin potraty, při nichž dochází k roztrhání plodu, což je nejčastější praxe pod čtvrtém měsíci těhotenství. Stal se tak desátým státem USA, který zakazuje tuto hrůznou praxi. Zákonodárci ze státu Kentucky zase navrhli nový zákon, zamezující většině potratů poté, co se zachytí srdeční tep plodu, tedy zhruba kolem šestého týdne. Se zahájením nového zákonodárného období byl tento návrh zařazen jako přednostní ve státním, majoritně republikánském senátu. Zákon o fetálním pulsu by zakázal většinu potratů v Kentucky a jistě by vyvolal právní boj. Hnutí pro život by jej přivítalo v naději, že se spor dostane k Nejvyššímu soudu, který snad bude k tomuto typu potratových restrikcí vnímavější než v minulosti. Obdobný střet, který by mohl dospět až k Nejvyššímu soudu, se řeší ve státě Iowa, kde byl zákon o fetálním pulsu dočasně pozastaven jedním soudcem, který napadl jeho neústavnost.

Popsaná zákonodárná činorodost na státní úrovni má dvojí efekt – jednak rostoucí odmítavost státní správy k platbě potratů z veřejných financí, jednak úbytek potratových klinik na celém území USA. Kalifornské univerzity ze San Francisca a Berkley v systematickém výzkumu z předloňského roku (2017) uvádí 780 potratových pracovišť. Vloni se jejich počet na státní úrovni snížil na pouhých 25. Také tato fakta zazněla ve Washingtonu, kde letos vystoupili někteří vědci (např. Micheline Matthews-Roth z Harvard Medical School), aby na základě nejnovějších vědeckých výzkumů o embryonálním vývoji dokázali, že lidský život začíná početím, jak skanduje také motto Pochodu pro život: „Jedineční již od prvního dne – pro life znamená pro science.“

Překlad z listu Avvenire, 17. ledna 2019



Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
27.1.20 Prezident USA poprvé na pochodu Pro život
28.2.19 Zákon zakazující zabíjení novorozeňat neprošel americkým senátem
21.1.19 Ve Washingtonu manifestovali za život mladí lidé i politici napříč spektrem
28.1.17 Papež: rozhodování o nenarozeném dítěti nelze ztotožňovat s právem na vlastní tělo
24.1.17 Prezident Trump zastavil státní podporu potratového průmyslu v zahraničí



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti