Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

2.6.2019 

Zlo nelze napravit zlem

Pozdrav Svatého otce romské komunitě, Blaj - Rumunsko

Česká sekce RV

Dobré odpoledne, drazí bratři a sestry!

Těší mne, že se s vámi setkávám a děkuji vám za vaše přijetí. Ty, otče Ioane, se nemýlíš, když mluvíš o jistotě, stejně bezpečné jako někdy zapomínané, že v Kristově církvi je místo pro všechny. Jinak by to nebyla Kristova církev. Církev je místo setkání a potřebujeme si to připomínat nikoli jako krásné heslo, nýbrž jako součást občanského průkazu našeho křesťanství. Připomněl jsi nám to, když jsi poukázal na příklad biskupa mučedníka Ioana Suciu, který dokázal konkrétními gesty dávat tvar touze Boha otce po setkání s každým člověkem v přátelství a sdílení. Evangelium radosti se předává v radosti ze vzájemného setkání a vědomí, že máme Otce, který nás miluje. Jeho pohled spočívající na nás nám dává pochopit, jak se máme dívat na sebe navzájem. Přál jsem si stisknout vám ruce v tomto duchu, upřít svůj zrak do vašeho, nechat vás vstoupit do svého srdce a modlitby, s nadějí, že také já vstoupím do vašich modliteb a vašeho srdce.

Mé srdce však tíží jedna věc. Je to tíže diskriminací, segregací a týrání vašich komunit. Dějiny říkají, že ani křesťanům, ani katolíkům není toto zlo cizí. Chtěl bych proto požádat o odpuštění. Jménem církve prosím našeho Pána a vás o odpuštění za okamžiky, kdy jsme vás v průběhu dějin diskriminovali, týrali nebo jsme na vás pohlíželi špatně, pohledem Kaina a nikoli Ábela, a nebyli jsme schopni vás uznat, ocenit a hájit ve vaší osobitosti. Kain nedbá na svého bratra. A právě ve lhostejnosti se živí předsudky a podněcují nevraživosti. Jak často neuváženě soudíme, užíváme slova, která zraňují, setrváváme v postojích rozsévajících nenávist a vytvářejících distance! Když je někdo necháván pozadu, lidská rodina nejde kupředu. Nejsme do hloubi křesťanští a dokonce ani lidští, pokud nedokážeme vidět člověka dříve než jeho skutky, dříve než své úsudky a soudy.

V celých dějinách lidstva vždycky nacházíme Ábela i Kaina. Na jedné straně podaná ruka, na druhé ruka, která bije. Na jedné straně otevřenost k setkání, na druhé uzavřenost v konfliktu. Na jedné straně přijetí a na druhé odpis. Člověk, který vidí v druhém bratra, a jiný, který jej vnímá jako překážku na své cestě. Civilizace lásky a civilizace nenávisti. Každý den jsme nuceni volit mezi Ábelem a Kainem. Stojíme jako na rozcestí, kde je před námi rozhodující volba: kráčet cestou smíření nebo pomsty. Vyberme si Ježíšovu cestu. Je to cesta, která stojí úsilí, ale je to také cesta vedoucí k pokoji. A k němu se dochází skrze odpuštění. Nenechme se vléci záští, jež se usazuje uvnitř; žádná nevraživost. Žádné zlo totiž nenapraví jiné zlo, žádná pomsta neurovná nespravedlnost, žádné rozhorčení nepomůže srdci a žádná uzavřenost nesbližuje.

Drazí bratři a sestry, vy jakožto lid máte být aktéry. Nesmíte se bát sdílet a nabízet svoje specifické rysy, jež vás utvářejí a my jich máme velice zapotřebí: smysl pro hodnotu života a pro rodinu v širokém smyslu (bratranci, strýčci…), solidarita, pohostinnost, pomoc, podpora a ochrana těch nejslabších v rámci své komunity, vážnost a úcta vůči starým lidem, což je vaše veliká hodnota, náboženské vnímání života, spontánnost a radost ze života. Nepřipravujte společnost, v níž žijete, o tyto dary a také vy buďte ochotní přijímat všechno to dobré, co vám druzí mohou nabízet a přinést. Proto vás chci vybídnout, abyste společně šli a vytvářeli tam, kde jste, lidštější svět, překonávali strach a podezřívavost, nechali padnout bariéry, jež nás oddělují od druhých, a živili vzájemnou důvěru v trpělivé a nikdy marné snaze o bratrství. Snažit se putovat společně, s důstojností, důstojností v rodině, důstojností, s níž si vyděláváte na každodenní chléb – ano, to je to, co ti opravdu umožní jít vpřed - a také důstojností v modlitbě a s pohledem stále upřeným vpřed. (srov. Modlitební setkání s Romy a Sinty, 9. května 2019).

Toto setkání je poslední během mé návštěvy v Rumunsku. Přišel jsem do této krásné a pohostinné země setkat se jako poutník a bratr. Setkal jsem se s vámi a s mnoha lidmi, abych budoval most mezi svým a vaším srdcem. Nyní se obohacen vracím domů a nesu si s sebou místa a okamžiky, ale především tváře. Vaše tváře dodají barvu mým vzpomínkám a zaplní moji modlitbu. Děkuji vám, nesu si vás s sebou. A nyní vám požehnám, ale nejprve vás poprosím o jednu velkou laskavost: modlete se za mne. Děkuji!

 

Přeložila Johana Bronková



Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
18.6.19 Papež k jezuitům v Rumunsku: Tato doba není vhodná pro přesvědčování
2.6.19 Papež František v Rumunsku – 3. den
1.6.19 Papež František v Rumunsku – 2. den
31.5.19 Návrat k duši zaručuje budoucnost národa
31.5.19 Ať oheň Duch svatého stráví naši nedůvěru



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti