Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

26.7.2019 

Přítomnost katolíků v Eritreji je ohrožena – co si lidé počnou bez církve?

Asmara. Eritrejská církev zažívá dramatickou situaci. V minulých týdnech bylo uzavřeno 22 zdravotnických zařízení, která byla majetkem řeholních kongregací a katolických diecézí, a také jediný teologický institut pro seminaristy a řeholnice.

„Zabránili nám, abychom poskytovali byť minimální služby na místech, kde nikdo, včetně státu, o obyvatelstvo nepečuje. Pokud nás vláda donutí k uzavření škol, naši kněží a řeholnice nějak přežijí, ale co bude s lidmi?“ S touto hořkou otázkou se papežské nadaci Kirche in Not svěřuje zdroj z eritrejské církve, který z bezpečnostních důvodů zachovává anonymitu, a dodává: „Vše se děje za naprosté lhostejnosti. Vidí nás svět, anebo si Eritreje všímá, až když se u italských břehů vylodí noví migranti?“

Stát ve jménu zákona z roku 1995, kterým si osobuje výlučnou správu sociálních služeb, úředně zabavil osm katolických zdravotnických středisek již vloni a předloni. Letos v konfiskaci pokračuje, aniž by převedl jejich služby do veřejného sektoru. „Úřední činitelé pouze zapečetili vstup do ordinací a mnohdy také do přilehlých řeholních domů, takže jejich obyvatelky se musely přestěhovat ke svým kongregacím. Mnohé z nich nemohly vycestovat, protože vláda nepovoluje výjezd žen mladších čtyřiceti let a mužů pod padesátku, kteří neabsolvovali vojenskou službu“, vysvětluje eritrejský informační zdroj. Jak doplňuje, pacienti v katolických nemocnicích byli různého náboženského vyznání, protože počet katolíků v Eritreji nedosahuje pěti procent.

V církvi panují obavy o osud padesáti katolických škol, od základních po střední, a více než stovky jeslí, které v Eritreji spravuje. Větší jistoty nabyde až v září se začátkem nového školního roku. Výjimkou ovšem není náhle uzavření školních zařízení, jak se tomu stalo v případě školy, řízené jednou ženskou kongregací, jejíž žáci byli bez předchozího oznámení přemístěni do státního školství.

„V tuto chvíli neexistuje žádná škola, na níž by se mohli připravovat kandináti na kněžství a novicové“, pokračuje místní zdroj. „Policie navíc zatkla jednoho kněze a jednu řeholnici, kteří odmítli sdělit jména studentů. Vláda nařídila všem studentům posledních ročníků středních škol, včetně katolických, roční docházku na vojenské školení. Bez jeho absolutoria neobdrží středoškolský diplom“, vysvětluje s poukazem na řeholnice z konfiskovaných nemocnic, které bez dokladu o ukončeném vzdělání nemohou pracovat ve státních nemocnicích.

Katolická církev obtěžuje, protože si uchovala nezávislost. Jiná situace vládne v pravoslavné církvi, která se před více než deseti lety podvolila státu. Odevzdává mu veškeré sbírky a její kněží pobírají státní plat. K tomuto obratu došlo v roce 2006, kdy byl pravoslavný patriarcha Antonios izolován v domácím vězení, které dosud trvá, a nahrazen prorežimním patriarchou. „Pokoušeli se o totéž s námi, katolíky, ale odmítli jsme. Naše církev je jediný nezávislý hlas, a proto veřejným představitelům nemálo vadíme. Když nás ale odstraní, kdo se ujme Eritrejců?“, uzavírá zdroj blízký eritrejské katolické církvi v rozhovoru s papežskou nadací Kirche in Not.



(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
27.8.19 Uvězněni další eritrejští křesťané
18.6.19 Eritrejská vláda znárodnila všechny katolické nemocnice
27.2.12 Svatý otec ustanovil novou eparchii v Eritreji



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti