Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

18.9.2019 

O Skutcích apoštolů - »Nevydávejte se v nebezpečí, že byste bojovali proti Bohu«

Katecheze papeže Františka z 18. září, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Kritéria rozlišování formulovaná mudrcem Gamalielem

(Sk 5,39)

Drazí bratři a sestry, dobrý den.

Pokračujeme v katechezi o Skutcích apoštolů. Petr a apoštolové odpověděli odvážně na zákaz židovské velerady učit ve jménu Kristově, že nemohou být poslušní tomu, kdo chce zabránit šíření evangelia ve světě.

Dvanáct apoštolů tak vykazuje „poslušnost víry“, kterou chtějí vzbudit ve všech lidech (srov. Řím1,5). Počínaje Letnicemi totiž nejsou „sami“. Zakoušejí onu zvláštní součinnost, která je decentralizuje a přiměje říkat: »my a Duch svatý« (Sk 5,32); cítí, že nemohou říci jen „já“, nýbrž „my“ a »Duch svatý a my« (Sk 15,28). Jsou lidmi, kteří nejsou sami sobě středem. Silou tohoto spojenectví se apoštolové nedají nikým zastrašit. Měli impozantní odvahu. Připomeňme si však, že byli zbabělí. Všichni utekli, rozutekli se, když byl Ježíš zadržen policií. Všichni. Ze zbabělců se však stali odvážlivci. Proč? Protože s nimi byl Duch svatý. Totéž se stane nám. Budeme-li mít v sobě Ducha svatého, budeme mít odvahu jít dál. Odvahu zvítězit v mnoha bojích, nikoli sami sebou, nýbrž Duchem, který je v nás. Necouvnou v jejich stopách neochvějní svědkové Vzkříšeného Ježíše, jako mučedníci všech dob i té naší. Mučedníci dávají život, neskrývají, že jsou křesťané. Před lety, i dnes je mnoho takových. Pomysleme na kopty, kteří byli před čtyřmi roky zavražděni na libyjské pláži. Všichni byli podřezáni. Ale poslední slovo, které pronášeli, bylo: „Ježíši, Ježíši“. Neprodali víru, protože s nimi byl Duch svatý; jsou to mučedníci dneška. Apoštolové jsou „megafony“ Ducha svatého; byli posláni Zmrtvýchvstalým šířit pohotově a bez váhání Slovo, jež uděluje spásu.

Tato rozhodnost opravdu otřásla židovským „náboženským zřízením“, které se cítí ohroženo a odpovídá násilím a odsuzováním k smrti. Pronásledování křesťanů je vždycky stejné. Lidé, kteří nechtějí křesťanství, se cítí ohroženi a tak zabíjejí křesťany. Ve veleradě však povstal odlišný hlas, patřící jednomu farizeji, který se rozhodl postavit hráz reakci svých souvěrců. Jmenoval se Gamaliel, moudrý muž, »učitel Zákona, velmi vážený u všeho lidu«. U něho se svatý Pavel naučil dodržovat »zákony otců« (srov. Sk 22,3). Gamaliel si vezme slovo a ukáže svým bratřím, jak uplatňovat umění rozlišovat v situacích, jež se vymykají běžnému rámci.

Zmiňuje několik postav, které se prohlásily za Mesiáše, a ukazuje, že každý lidský záměr může zpočátku mnohé strhnout a pak ztroskotá, zatímco všechno, co pochází shůry a nese „podpis“ Boha, zůstává natrvalo. Lidské projekty vždycky ztroskotají, jsou dočasné jako my. Pomyslete na všechny politické projekty, a jak se ve všech zemích mění. Pomyslete na velká impéria, pomyslete na diktatury minulého století. Myslely si, že jsou mocné a ovládnou svět. A potom se všechny zhroutily. Pomyslete i na dnešní impéria. Zhroutí se, nebude-li s nimi Bůh, protože lidská síla není trvalá. Pomysleme na dějiny křesťanů, také dějiny církve se spoustou hříchů a pohoršení a množství špatností během dvou tisíc let. Proč se nezhroutila? Protože je tam Bůh. My jsme hříšníci a často působíme také pohoršení. Bůh je však s námi. Bůh zachraňuje nejprve nás a potom je, ale vždycky zachraňuje Pán. Silou je „Bůh s námi“. Gamaliel tedy zmínkou o těch, kteří se prohlašovali za Mesiáše, ukazuje, že každý lidský projekt může nejprve získat přízeň a potom ztroskotá, a vyvozuje z toho, že pokud učedníci Ježíše z Nazareta uvěřili podvodníkovi,  nutně zmizí. Pokud však následují někoho, kdo pochází od Boha, je lépe nesnažit se je zničit; a varuje: »Nevydávejte se v nebezpečí, že byste bojovali proti Bohu« (Sk 5,69). Takovémuto rozlišování nás učí.

Jsou to pokojná a prozíravá slova, která umožňují nahlédnout křesťanskou událost v novém světle a nabízejí kritéria, mající „příchuť evangelia“, protože zvou k rozpoznávání stromu podle ovoce (srov. Mt 7,16). Dotýkají se srdcí a mají kýžený účinek: ostatní členové velerady se přidrží jeho mínění a přestanou usilovat apoštolům o život, tedy o jejich zabití.

Prosme Ducha svatého, ať v nás působí, abychom si jak osobně, tak společně mohli osvojit habitus rozlišování. Prosme Jej o umění nahlížet vždycky jednotu dějin spásy skrze znamení Božího působení v naší době a na tvářích těch, kdo jsou po našem boku, abychom se naučili, že čas a lidské tváře jsou zvěstovateli živého Boha.

Přeložil Milan Glaser



Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti