Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

22.11.2019 

Žádný region či sektor lidské rodiny nelze chápat jako cizí či imunní vůči druhým

Papež na mezináboženském setkání, Chulalongkornova univerzita v Bangkoku

Česká sekce RV

Pane kardinále,

bratři v biskupské službě,

vážení představitelé různých náboženských vyznání,

vážení reprezentanti akademické obce,

drazí přátelé!

Děkuji za vaše srdečné přivítání. Jsem vděčný biskupovi Sirisutovi a dr. Bundit Eura-arpornovi za jejich laskavá slova. Vážím si pozvání k návštěvě této proslulé univerzity, jejich studentů, profesorů a zaměstnanců, jež oživují tuto studijní půdu, jakož i nabídnuté možnosti setkat se také s představiteli ostatních křesťanských a jiných náboženských vyznání, kteří nás poctili svojí účastí. Jsem vám velice vděčný za to, že jste sem přišli, a obzvláště si vážím a uznávám kulturní odkaz a duchovní tradice, kterých jste potomci a svědci.

Před 122 lety, roku 1897, král Chulalongkorn, jehož jméno nese tato první univerzita, navštívil Řím a byl přijat na audienci papežem Lvem XIII. Bylo to poprvé, kdy byla ve Vatikánu přijata hlava nekřesťanského státu. Připomínka tohoto významného setkání, jakož i panování tohoto krále, který se mimo jiné zasloužil o zrušení otroctví, nás oslovuje a povzbuzuje, abychom se odhodlaně vydali cestou dialogu a vzájemného porozumění. Mělo by se tak dít v bratrské zainteresovanosti, která pomáhá činit přítrž mnoha otroctvím, která dodnes přetrvávají, čímž mám na mysli zvláště metlu obchodování s lidmi.

Nezbytnost uznání a vzájemné vážnosti, tak jako spolupráce mezi náboženskými vyznáními, je pro soudobé lidstvo ještě naléhavější. Dnešní svět se nachází před složitými problémy, jako je ekonomicko-finanční globalizace a její vážné důsledky pro rozvoj lokálních společností. Rychlý pokrok, zdánlivě podporující lepší svět, koexistuje s tragickým přetrváváním občanských konfliktů, rozepří ohledně migrantů, uprchlíků, hladu a válek, a také s úpadkem a ničením našeho společného domu.

Všechny tyto situace nás varují a připomínají nám, že žádný region ani sektor naší lidské rodiny nemůže být chápán nebo vnímán jako cizí či imunní ve vztahu k druhým. Všechny situace vyžadují, abychom nově utvářeli současné dějiny, aniž bychom museli očerňovat nebo znevažovat druhé. Skončila doba, v níž by logika vzájemné izolovanosti mohla převládnout jako pojetí času a prostoru a vnutit se jako platný nástroj řešení konfliktů. Dnes přišel  čas odvážně si představit logiku setkání a vzájemného dialogu jako cestu, spolupráci jako chování a vzájemné poznání jako metodu a kritérium. A tímto způsobem nabízet nové paradigma řešení konfliktů, přispět k dorozumění mezi lidmi a k ochraně stvoření. Věřím, že náboženská vyznání, tak jako univerzity, aniž by se musela zříkat svých vlastních charakteristik a zvláštních darů, mají na tomto poli mnoho co přinést a nabídnout. Vše, co činíme v tomto ohledu, je významný krok zaručující nejmladším generacím jejich právo na budoucnost a bude také službou spravedlnosti a míru. Pouze tak jim poskytneme nezbytné nástroje, aby byli protagonisty udržitelného a inkluzivního životního stylu.

Tato doba od nás žádá, abychom budovali solidní základy, spočívající na respektování a uznávání důstojnosti lidí; na prosazování integrálního humanismu, který je s to rozpoznat a požadovat obranu našeho společného domu; na zodpovědné administrativě, která zaštítí krásu a bujnost přírody základním právem na existenci. Velké náboženské tradice světa poskytují svědectví o duchovním, transcendentním a široce sdíleném odkazu, který může v tomto smyslu poskytnout solidní pomoc, troufneme-li si beze strachu se setkat.

Všichni jsme povoláni nejenom zohledňovat hlas chudých kolem nás: marginalizovaných, utiskovaných, domorodců a náboženských menšin, nýbrž se také oprostit od strachu před utvářením instancí, umožňujících sjednocení a spolupráci, které již pozvolna vznikají. Zároveň se od nás žádá, abychom na sebe vzali povinnost bránit lidskou důstojnost a respektovat práva svědomí a náboženské svobody, vytvářet prostor nabízející závan čerstvého vzduchu v jistotě, že „není všechno ztraceno, protože lidské bytosti, které jsou schopny až do krajnosti se ničit, se též mohou přemoci, opět se rozhodnout pro dobro a obnovit se – nezávisle na  jakékoli psychologické či sociální podmíněnosti, která je jim vnucována“ (Laudato si´, 205).

Tady v Thajsku, zemi nezměrných přírodních krás, bych rád zdůraznil jeden charakteristický rys, který považuji za podstatný a v jistém smyslu patří k bohatství, určenému na „vývoz“, který by  měl být sdílen s ostatními regiony naší lidské rodiny. Vážíte si starých lidí a pečujete o ně, respektujete a upřednostňujete je, protože jsou zárukou nezbytných kořenů, takže se váš lid nekazí vlivem určitých sloganů, jež vyprazdňují a zatěžují hypotékou nové generace. Za rostoucí diskreditace hodnot i lokálních kultur v důsledku zaváděné uniformity „jsme dnes svědky tendence »homogenizovat« mladé lidi. Ta odstraňuje odlišnosti vlastní jejich místu původu a chce je proměnit v sériově manipulovatelné subjekty. To působí kulturní zhoubu, která je stejně závažná jako vyhynutí některých živočišných nebo rostlinných druhů“ (Christus vivit, 186). Nadále umožňujte těm nejmladším objevovat kulturní dědictví společnosti, v níž žijí. Pomáhat mladým objevovat živé bohatství minulosti, aby je uchovávali v živé paměti a využívali při svém rozhodování a pro svůj rozvoj, je opravdovým úkonem lásky vůči nim (srov. tamt. 187).

Celá tato perspektiva nutně zahrnuje roli vzdělávacích institucí jakou je tato univerzita. Bádání a vědění pomáhá otevírat nové cesty k omezení nerovnosti mezi lidmi, posílení sociální spravedlnosti, obraně lidské důstojnosti, hledání forem mírumilovného řešení konfliktů a uchovávání zdrojů, jež dávají naší Zemi život. Moje uznání patří zejména vychovatelům a akademikům této země, kteří se nynějším i budoucím generacím snaží zajistit schopnosti a především pradávnou hlubokou moudrost, která jim umožní podílet se na prosazování obecného  dobra společnosti.

Drazí bratři, všichni jsme členové lidské rodiny a každý tam, kde stanul, je povolán být přímým a spoluzodpovědným aktérem při vytváření kultury založené na sdílených hodnotách, které vedou k jednotě, vzájemnému respektu a harmonickému soužití.

Ještě jednou vám děkuji za vaše pozvání a vaši pozornost. Nabízím svoji modlitbu a přeji vše nejlepší vašim snahám sloužit rozvoji Thajska v prosperitě a míru. Vám, zde přítomným, vašim rodinám a těm, komu sloužíte, vyprošuji božské požehnání. A prosím také vás o totéž. Děkuji.

 

Přeložil Milan Glaser



Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
26.11.19 Papež v Japonsku – 4. den
26.11.19 Papež o vyšetřování finanční aféry a o svrchovanosti státu Vatikán
25.11.19 Dialog je jediná zbraň hodná člověka
25.11.19 Papež v Japonsku – 3. den
24.11.19 Jaderné zbraně nechrání národní ani mezinárodní bezpečnost



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti