Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

24.3.2020 

Františkova čtyři slova o duchovním povolání

Vatikán. Na čtvrtou neděli velikonoční – zvanou Dobrého Pastýře – připadá Den modliteb za duchovní povolání, který si letos církev připomene už po osmapadesáté. Předchází mu modlitební týden, věnovaný na tentýž úmysl. Svatý stolec dnes zveřejnil poselství Svatého otce, nazvané „Slova povolání“, které k této příležitosti napsal o druhé postní neděli.

Papež v něm vychází z loňského listu, adresovaného kněžím v souvislosti se sto šedesátým výročím úmrtí svatého faráře arského, který rozčlenil podle čtveřice slov: bolest, vděčnost, odvaha a chvála. Týmiž slovy (s jedinou nepatrnou obměnou) se dnes Petrův nástupce obrací k „veškerému Božímu lidu, a to na pozadí bouřlivé noci na Genezaretském jezeře, jak je popisuje Matoušovo evangelium“ (Mt 14,22-33).  

Tento přejezd „galilejského moře“, který následuje ihned po zázračném nasycení tisíců, totiž v jistém smyslu symbolizuje naši životní pouť, vysvětluje papež. Loďka člověčenství postupuje pomalu vpřed, zmítána neklidem, ale též touhou po klidném přístavu. Leckdy ztratí směr, anebo ji oslní klamná vidina či se do ní opře protivítr vanoucích pochybností, těžkostí a obav.

Evangelium však ujišťuje, že v tomto nepokojném dobrodružství nejsme sami. Pán kráčí po běsnících vodách a zachraňuje své učedníky tak, jako zachytil pochybujícího Petra. První slovo duchovního povolání tudíž vypovídá o vděku. Plavba ke správnému cíli nebyla svěřena výlučně našemu úsilí, ani nezávisí na trase, po níž se chceme ubírat. Realizace osobního životního projektu není výsledkem matematických propočtů, nýbrž především odpovědí na volání, které přichází shůry, píše římský biskup.

Když učedníci spatří Pána, který k nim přichází po hladině, zmocní se jich strach a považují ho za přízrak. Ježíš je ubezpečuje slovem, které má stále provázet naše životy i rozpoznání duchovního povolání: „Vzmužte se! To jsem já, nebojte se!“ (v.27). Toto Pánovo ujištění povzbuzuje k odvaze a vyhání z našeho srdce přeludy, mezi nimiž kraluje „přízrak nevěřícnosti“, líčí Svatý otec stav, který se dostavuje v duchovním povolání vzápětí po počátečním nadšení. „Pán ví, že zásadní životní volba – jak manželství, tak zasvěcený život, vyžaduje odvahu. Zná otázky, pochybnosti a těžkosti, které si pohazují s loďkou našeho srdce, a zbavuje nás nejistoty: Neměj strach, jsem s tebou!“.

V Listě kněžím papež František hovořil rovněž o bolesti, kterou v dnešním poselství tlumočí jako námahu, již obnáší každé povolání. Pán nás chce uschopnit k tomu, abychom jako Petr kráčeli po vodě, avšak naše soustředěnost na závazky manželského či zasvěceného života anebo případné nesnáze zapříčiňují, že ztrácíme Ježíše ze zřetele a hrozí nám utonutí. Víra nám navzdory naší ubohosti pomáhá v cestě ke Vzkříšenému Pánu a k vítězství nad bouří.

Nakonec Ježíš vstupuje na loď, vítr se tiší a vlny uklidňují. Tento obraz krásně vyjevuje Pánovo působení v našem životě i za dějinného otřásání, soudí František. Nařizuje totiž protivětru, aby ustal, a síly zla, strachu a rezignace už nad námi nemají moc. Tehdy, byť vprostřed vlnobití, do našich životů vstupuje chvála, která byla vnitřním postojem Nejsvětější Panny Marie, upozorňuje římský biskup a vybízí k napodobení tohoto vzoru.

„Myslím na všechny lidi, kteří se ujímají důležitých úloh v občanské společnosti, na manžele, které rád a nikoli náhodou definuji jako »hrdiny«, a zejména na ty, kteří se rozhodli pro zasvěcený život a kněžství“ , uzavírá Svatý otec poselství ke Dni modliteb za duchovní povolání. „Nemějte strach! Pokud uznáme Ježíše za jediného Pána našich životů, podá nám ruku a zachytí nás, aby nás zachránil.“

 

 

 

 

 

 

 

 



(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
13.2.21 Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina
9.2.21 Papež se připojí apoštolským listem k dantovským oslavám
2.2.21 Papež: Globalizace není uniformita
30.1.21 Papež o bezdomovcích: Poslední na žebříčku tohoto světa, první podle evangelia
29.1.21 Chudoba je nepřijatelná, píše František dvěma belgickým sdružením



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti