Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

7.4.2020 

Cantalamessa: Maria pod křížem

Vatikán. Marii jako Matce naděje, doufající pod křížem navzdory veškeré naději, věnoval otec Raniero Cantalamessa třetí postní kázání pro papeže a římskou kurii (27. března). Rozjímal nad pasáží z Janova evangelia, předestírající scénu pod křížem (19, 25-27).

Jestliže Maria stojí pod křížem, znamená to, že doprovázela svého syna do Jeruzaléma, všechno na vlastní oči viděla a prožila. Slyšela dav, žádající o propuštění Barabáše, byla svědkem bičování a přibíjení na kříž. Viděla posměšky vojáků a ironické pokřiky ať sestoupí z kříže, je-li Boží syn. Avšak uslyšela také Ježíšova slova prosící o odpuštění pro své katy: Otče odpusť jim, neboť nevědí, co činí (Lk 23, 34).

“Připustíme-li, že Maria mohla být pokoušena, tak jako Ježíš na poušti, došlo k tomu především pod křížem. A bylo to velice hluboké a bolestné pokušení, protože jeho důvodem byl právě Ježíš. Věrila v přísliby, věřila, že Ježíš je Mesiáš, Boží Syn, věděla, že pokud by o to Ježíš požádal, poslal by mu Otec “více než dvanáct andělských legií” (srov. Mt 26, 53). Vidí však, že Ježíš nic nedělá. Kdyby se sám zbavil kříže, zbavil by také ji její nesmírné bolesti, ale neučiní to. Maria však nevolá: “Sestup z kříže, zachraň sám sebe i mne!” nebo “Zachránil jsi mnohé, proč nyní nezachráníš sebe, můj synu?” - jakkoli lze snadno vytušit, jak se taková myšlenka a přání musela samovolně nabízet mateřskému srdci. Maria mlčí.”

Měla by všechny důvody k výčitkám a vzývání Boha, k útěku z Kalvárie, pokračuje papežský kazatel. Avšak Maria neutekla, zůstala mlčící u paty kříže, a stala se tak mučednicí víry a svrchovaným svědkem důvěry v Boha, po vzoru svého Syna. Zůstala Ježíši nablízku nejen fyzicky, ale rovněž duchovně. Nyní, když nadešla Ježíšova hodina, je se svou matkou spojen v utrpení. 

Jak se přítomnost Marie pod křížem zrcadlí do života církve, pro niž je Matka Boží předobrazem a vzorem? - ptá se otec Cantalamessa. V Mariině postoji zahlédá úkol, jenž má být následován: totiž stát u kříže a především stát u Ježíšova kříže.

“Stát u Ježíšova kříže. Tato slova nám říkají, že tím prvním a ze všeho nejdůležitějším, co máme dělat, není stát u kříže obecně, nýbrž stát u kříže Ježíšova. Nestačí stát u kříže, totiž v utrpení a stát v něm v tichosti. Už to samo se jeví jako heroické, a přece to není tím nejdůležitějším. Zásadní je stát u Ježíšova kříže. Nejde totiž o vlastní kříž, nýbrž o Kristův. Nejde o utrpení, nýbrž o víru, skrze niž se spojujeme s Kristovým utrpením. První věcí je víra. Na Marii pod křížem je největší její víra, která je ještě větší než její utrpení. Svatý Pavel říká, že evangelium je Boží mocí “pro všechny, kdo věří” (srov. Řm 1,16).”

Síla církve se odvíjí od hlásí Ježíšova kříže, tedy něčeho , co se jeví světu jako bláznovství a slabost. Proto je nutné vzdát se lidské nadřazenosti a všeho, co svět považuje za sílu, aby mohlo přijít světlo a začala působit síla Kristova kříže, dodává otec Cantalamessa spolu s konstatováním, že většina věřících nebyla uvedena do tohoto tajemství, které je jádrem Nového zákona a které proměňuje život.

“Náš kříž není sám o sobě spásou, není silou ani moudrostí. Sám o sobě je pouze lidským dílem, nebo dokonce trestem. Stává se Boží moudrostí a silou nakolik se - doprovázen vírou a Božím úradkem - sjednocuje s Kristovým křížem. “Trpět - napsal sv. Jan Pavel II. ze svého nemocničního lůžka po atentátu - znamená stát se zvláštním způsobem povolní a otevření k spásným Božím silám, nabídnutým lidstvu v Kristu”. Utrpení spojuje s Kristovým křížem nejen intelektuálně, ale existenciálně a konkrétně, je jakýmsi kanálem, přístupovou cestou ke Kristovu kříži - cestou, která není paralelou k víře, nýbrž tvoří s ní jeden celek.”

Maria pod křížem však není pouze Bolestnou matkou, jak ji opěvuje Stabat Mater, nýbrž je také Matkou naděje. Stejně jako Abraham, doufající navzdory veškeré naději, také Maria doufá pod křížem, ačkoli k tomu žádné rozumné důvody nejsou, a jakýmsi tajuplným způsobem věří ve vzkříšení svého Syna (srov. Žd 11,19), dodává otec Cantalamessa. 

Také církev - jako Maria - žije vzkříšením “v naději”, také pro ni je kříž předmětem zkušenosti a vzkříšení předmětem naděje. 

“Jako Maria stála při Ukřižovaném synu, tak je církev povolána stát při těch, kdo jsou křižováni dnes: při chudých, trpících, ponižovaných a urážených. Stát při nich s nadějí. Nestačí sdílet jejich bolesti ani snaha o její ulehčení. To je příliš málo. To mohou dělat všichni, také ti, kdo nepoznali vzkříšení. Církev musí přinášet naději, hlásat, že utrpení není absurdní, ale má smysl, protože nastoupí vzkříšení z mrtvých. Církev musí přinášet důvody naděje, která v ní je (srov. 1 Pt 3,15). Lidé potřebují k životu naději jako kyslík k dýchání. A take církev potřebuje naději, aby pokračovala na své cestě dějinami a necítila se drcena protivenstvími.”

Je však zapotřebí mít na paměti jednu věc, varuje papežský kazatel. Naděje není jen krásný a poetický vnitřní postoj, více či méně obtížný, který by nás však nechával nečinné, nekonkrétní, a tedy v důsledku neplodné. Naopak, doufat, znamená objevovat, že vždy mohu ještě něco udělat, vzít na sebe a nenechat se tedy zmítat v prázdnu a paralyzující nečinnosti.

“Také tehdy, kdy už ze své strany nemůžeme učinit nic, co by určitou těžkou situaci změnilo, zůstává vždy ještě jeden velký úkol, který nás udržuje v dostatečné činnosti zahánějící zoufalství: totiž trpělivě snášet všechno až do konce. To byl velký úkol, který Maria naplnila ve své naději pod křížem, a v tom je nyní připravena pomáhat také nám.”



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.12.20 Cantalamessa: Klíč k pochopení Vtělení dává pokora
14.12.20 Cantalamessa: Naším pevným bodem je věčnost
5.12.20 Cantalamessa: Memento mori - S pandemií přišel čas znovu mluvit o smrti
30.11.20 Otec Raniero Cantalamessa – kardinál, který zůstává kapucínem
27.11.20 Adventní meditace pro římskou kurii tentokrát o “věčných pravdách” v čase pandemie



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti