Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Kázání z Domu sv. Marty 

8.5.2020 

O pravé útěše, kterou dává Bůh

Vatikán. „Není snadné přijímat útěchu od Pána, protože je pravdivá,“ kázal papež František při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. „Ježíšova útěcha neklame a neuspává. Je však třeba prosit o milost naučit se ji přijímat.“ Liturgie z pátku po čtvrté neděli velikonoční byla zahájena následujícím modlitebním úmyslem:

Na dnešek připadá Mezinárodní den Červeného kříže a Červeného Půlměsíce. Modleme se za ty, kdo pracují v těchto zasloužilých institucích. Kéž Pán žehná jejich tak prospěšné práci.

Papež pak v homilii komentoval dnešní evangelium (Jan  14,1-6). Podává, jak při Poslední večeři po Jidášově odchodu a po předpovědi Petrova zapření, Ježíš těší svoje učedníky.

Tato Ježíšova rozmluva s učedníky probíhá u stolu, při večeři. Ježíš je posmutnělý a všichni jsou smutní. Řekl jim, že jeden z nich Jej zradí (srov. Jan 13,21), a všichni cítí, že se stane něco nedobrého. Ježíš začíná utěšovat učedníky, protože jedním z „úřadů“ Pánova působení je poskytovat útěchu. Pán těší učedníky, a vidíme zde způsob, jakým to činí. Známe mnoho způsobů, jak potěšit, od těch nejautentičtějších, blízkých až po ty formální, jakými bývají soustrastné telegramy: „S hlubokým zármutkem jsem...“ To nikoho nepotěší, je to přetvářka, útěšná formalita. Jak těší Ježíš? To je zapotřebí poznat, abychom se také my, když na nás dolehnou chvíle smutku, naučili vnímat opravdovou útěchu od Pána.

V této pasáži evangelia vidíme, že Pán utěšuje vždycky zblízka, pravdou a v naději. Pánova útěcha se vyznačuje těmito třemi rysy. Zblízka, nikdy s odstupem. „Jsem s tebou“ – jsou krásná slova. „Jsem tady s vámi“. Často mlčky, ale víme, že Pán je tu vždycky. Blízkost je Boží způsob. Přibližuje se Vtělením. Pán těší zblízka a neužívá prázdných slov. Preferuje ztišení. Sílu přiblížení a přítomnosti. Mluví málo, ale je blízko.

Druhým rysem Ježíšovy blízkosti, způsobu, jakým Ježíš těší, je pravda. Ježíš je opravdový. Neříká formality, které lžou: „Klid, to přejde. Nic se neděje, všechno přejde...“ Nikoli. Říká, pravdu, neskrývá ji. Vždyť On sám říká: »Já jsem cesta, pravda a život« (Jan 14,6). A tou pravdou je: »odcházím«, to znamená „zemřu“. Stojíme před smrtí. Je to pravda. Říká jednoduše a mírně, aniž by zraňoval: stojíme tváří v tvář smrti. Neukrývá pravdu.

A to je třetí rys: Ježíš utěšuje v naději. Ano, je to nepěkný moment, ale: »Ať se vaše srdce nechvěje! [...] Věřte i ve mne« (v.1). Řeknu vám jedno, praví Ježíš: »V domě mého Otce je mnoho příbytků, [...] odcházím vám připravit místo« (v.2). On jde první, aby tam otevřel dveře, kterými všichni projdeme, jak doufám: »Zase přijdu a vezmu si vás k sobě, abyste i vy byli tam, kde jsem já« (v.3). Pán se vrací pokaždé, když je někdo z nás na odchodu z tohoto světa. „Přijdu a vezmu vás...“ – naděje. Přijde, vezme nás za ruku a odvede. Neříká: „Ne, vy nebudete trpět. To nic není.“ Nikoli. Říká pravdu: „Jsem vám nablízku. Je pravda, že jde o nepěkný moment, protivenství a smrt. Ať se však vaše srdce nechvěje. Zůstaňte v pokoji, který tvoří základ každé útěchy, protože přijdu, vezmu vás za ruku a odvedu k sobě.“

Není snadné nechat se těšit Pánem. V nepěkných momentech se často na Pána zlobíme, nedovolujeme Mu, aby k nám promluvil laskavě a zblízka, mírně, pravdivě a v naději. Prosme o milost, abychom se naučili nechat se těšit Pánem. Útěcha od Pána je opravdová, neklame. Neuspává, nýbrž je blízká, ověřená a otvírá nám dveře naděje.

Kázal Petrův nástupce při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Bohoslužba končila jako obvykle příležitostí k duchovnímu svatému přijímání před Nejsvětější svátostí vystavenou v monstranci pro věřící, sledujících její televizní přenos.

 

 



Další články z podrubriky Kázání z Domu sv. Marty

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti