Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

14.11.2020 

Kardinál Parolin: Šest pravd prospěšných Evropě i světu

Vatikán/Štrasburk. Návštěva státního sekretáře Svatého stolce, kard. Pietra Parolina, v Radě Evropy, původně plánovaná na 12. listopad, se obdobně jako jeho nedávné setkání s episkopáty Evropské unie kvůli pandemickým okolnostem uskutečnila formou videokonference. Při schůzce s představiteli této evropské instituce a zástupci sedmačtyřiceti členských zemí, která se konala v souvislosti s padesátým výročím ustavení stálé mise Svatého stolce při Radě Evropy (současným stálým pozorovatelem je o. Marco Ganci), vatikánský státní sekretář předložil “šest pravd prospěšných našemu světadílu i celému světu”.   

Rovněž virtuálně pak proběhlo setkání kardinála Parolina s katolickými neziskovými organizacemi, které působí ve Štrasburku, kdežto mše svatá, kterou měl sloužit v místní katedrále, byla zrušena. Návštěva vatikánského státního sekretáře byla původně plánována již na letošní květen. Začátkem ledna hostila štrasburská univerzita třídenní seminář, věnovaný půl století vatikánského diplomatického působení v sídle Rady Evropy, na němž vystoupil arcibiskup Paul Gallagher, sekretář pro vztahy se státy. Při téže příležitosti byla otevřena fotografická výstava dokumentující vztahy Svatého stolce a evropských institucí. Čtvrteční promluvě kardinála Parolina v Radě Evropy předcházel list papeže Františka, zveřejněný 22. října, popisující Františkův sen o Evropě.

První univerzální pravdou, kterou vatikánský státní sekretář jmenoval při svém vystoupení ve Výboru ministrů Rady Evropy, je velkolepost člověka: „Dokud opětovně nepostavíme člověka do středu veškerých svých zájmů a neučiníme ze služby člověku nejdůležitější cíl naší práce, budeme se nadále potýkat s týmiž problémy, ze kterých vyřešíme jen velice málo, protože nám zkrátka bude chybět pravda o člověku”. Druhou pravdou, pokračoval kard. Parolin, je “země, lidský domov, který nenáleží jedinému člověku, nýbrž celému lidstvu”, třetí pravdou pak “služba tajemství člověka, který není pouhým tělem vyžadujícím nasycení, ale též duší, srdcem, rozumem, duchem, povoláním ke společenství, univerzálnímu bratrství a lásce neznající hranice”. “Specifickou aplikaci” tohoto principu vyžaduje kupříkladu otázka migrace či vzdělání a výchovy, upozornil státní sekretář Svatého stolce.

Za čtvrtou univerzální pravdu kard. Parolin označil “konkurenci za vzájemné úcty”, tedy “soutěživost, která zachrání člověka”. Pokud by se na našem světadílu kupříkladu závodilo v co nejširším prosazování míru, mohla by Evropa “toto znamení spravedlnosti ukázat zbytku světa”, poznamenal. Pátá univerzální pravda přísluší slovu, které vyřknou dějiny, neboť “nestačí hlásat pravdu v její správnosti a čirosti, je třeba ji též dokázat na příkladu”. A konečně, šestou pravdou kardinála Parolina je skutečnost, že “jsme se ocitli na téže palubě. Metla koronavirové pandemie ukázala světu jeho konstitutivní křehkost, jeho nepřipravenost nakládat s budoucností, která může být bouřlivá a zkázonosná, a to včetně obětí na lidských životech”. V závěru svého vystoupení v Radě Evropy proto státní sekretář Svatého stolce povzbudil ministry zahraničí či jejich delegáty, aby svou prací utvářeli Evropu, která by “byla domovem každého člověka a kde by se každý člověk cítil doma a považoval se za bratra či sestru všech ostatních”.

 



(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.2.21 Kardinál Parolin v Kamerunu vybízel k trpělivé cestě dialogu
1.2.21 Kardinál Parolin: Kurie musí být transparentní
9.12.20 Kardinál Parolin hospitalizován kvůli plánovanému zákroku
4.9.20 Kardinál Parolin v Libanonu: Žádejme více než pouhou materiální obnovu
29.8.20 Kardinál Parolin: Přednost má člověk, nikoli ekonomie



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti