Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

30.11.2020 

Papežovo poselství patriarchu Bartolomějovi: Vzájemná láska a dialog vedou k cíli

Vatikán/ Istanbul. Oficiální Vatikánská delegace odcestovala do sídla Ekumenického patriarchátu v Istanbulu. Pandemie nezastavila tradiční návštěvu zástupců Svatého stolce na svátek titulárního patrona sv. Ondřeje, uctívaného jako zakladatele konstantinopolské církve.

Vedení Papežské rady pro jednotu křesťanů, tedy jejího předsedu kardinála Kurta Kocha, sekretáře biskupa Briana Farrella a podsekretáře mons. Andreu Palmieriho, přijal v neděli ekumenický patriarcha Bartoloměj. Dnes mu osobně předali zvláštní papežské poselství každoročně formulované k svátku apoštola Ondřeje, které bylo předneseno na závěr Božské liturgie v patriarchálním chrámu sv. Jiří.

Papež František v úvodu připomíná činorodou lásku, apoštolskou horlivost a vytrvalost sv. Ondřeje jako zdroj povzbuzení v těchto „těžkých a kritických časech“. Vzpomíná na setkání s patriarchou Bartolomějem na mezinárodním a mezináboženském mítinku za mír na římském Kapitolu letos v říjnu (20. října). „Vedle výzev, kladených před nás současnou pandemií, sužují války nadále mnoho částí světa a vynořují se nové ozbrojené konflikty, ožebračující životy bezpočtu mužů a žen. Veškeré iniciativy na národní i mezinárodní úrovni směřující k posílení míru jsou bezpochyby užitečné a potřebné, neboť konflikty a násilí neustanou dokud všichni lidé nedosáhnou hlubšího vědomí, že jsou za sebe navzájem zodpovědní jako bratři a sestry. V tomto světle mají křesťanské církve, společně s dalšími náboženskými tradicemi, primární povinnost nabízet příklad dialogu, vzájemné úcty a praktické spolupráce,“ píše papež František ve svém poselství.

 

Svatý otec dále připomíná, že ekumenický konstantinopolský patriarchát vyjádřil touhu po jednotě ještě dříve než katolická církev a další církve zahájily pravidelný dialog. Cituje v tom kontextu encykliku Svatého synodu vydanou přesně před sto lety, jejíž slova – jak papež konstatuje – zůstávají platná i nadále: „Jsou-li  církve inspirovány láskou a kladou ji nade všechno ostatní ve svém posuzování druhých a ve vztazích mezi sebou, namísto zvětšování a rozšiřování existujících nesouladů, budou schopny je zmírňovat a umenšovat nakolik je to možné; a budou-li prosazovat vytrvalý bratrský zájem o situaci, stabilitu a prosperitu jiných církví, dychtivě bdít nad tím, co se v těchto církvích děje, usilovat o jejich důkladnější poznání a budou-li připraveny podat pomocnou ruku a podporu kdykoli vyvstane taková příležitost, pak se jim podaří učinit a dosáhnout mnoha dobrých věcí k slávě a užitku obou zainteresovaných, celého křesťanského těla a ve prospěch věci jednoty.“ – Cituje papež František ze sto let starého dokumentu pravoslavného Svatého synodu.

Na závěr Petrův nástupce děkuje Bohu za růst vzájemných vztahů v uplynulém století, jakkoli „nadále toužebně očekáváme obnovení plného společenství vyjádřeného účastí na témže eucharistickém oltáři. Přestože k němu zůstávají některé překážky, věřím, že kráčíme-li společně ve vzájemné lásce a věnujeme se teologickému dialogu, dojdeme cíle,“ dodává papež v poselství ekumenickému patriarchovi Bartoloměji u příležitosti patronátního svátku sv. Ondřeje.

Výměna delegací opětovaná z pravoslavné strany na slavnost sv. Petra a Pavla, není pouhou zdvořilostní návštěvou. Slouží k upevňování bratrských vztahů mezi oběma církvemi. Při několika příležitost přicestoval do Říma rovněž konstantinopolský patriarcha a tři papežové navštívili al Fanar ve svátek sv. Ondřeje: Jan Pavel II. v roce 1979, Benedikt XVI. v roce 2006 a František v roce 2014.

„Tato návštěva v prvním sídle pravoslavné církve jasně ukazuje vůli celé katolické církve kráčet kupředu po cestě směřující k jednotě všech a rovněž přesvědčení, že znovunastolení plného společenství s pravoslavnou církví je etapou zásadního významu pro pokrok celého ekumenického hnutí.“- Řekl Jan Pavel II. 30. listopadu 1979 před tehdejším patriarchou Demetriem.

Benedikt XVI. při návštěvě v al Fanar 29. listopadu 2006 připomněl přínos východní církve pro teologii a upevňování víry: „V této části východního světa se konalo sedm ekumenických koncilů, které pravoslavní a katolíci uznávají jako závazné pro víru a disciplínu církve. Právě tyto koncily představují trvalé milníky a průvodce na cestě k plné jednotě.“

29. listopadu 2014 pak papež František v al Fanar zdůrazňoval bratrský vztah Petra a Ondřeje: „Byli pokrevními bratry, avšak setkání s Kristem je proměnilo v bratry ve víře a v milosrdné lásce. A v tomto radostném večeru, při této modlitební vigilii bych chtěl především zdůraznit: Byli bratři v naději – a naděje nezklame! Jaká je to milost, Svatosti, že můžeme být bratry v naději Zmrtvýchvstalého Pána! Jaká milost – a jaká odpovědnost – že můžeme kráčet společně v této naději, podpíráni přímluvou svatých bratří apoštolů Ondřeje a Petra! A s vědomím, že tato společná naděje nezklame, nikoli proto, že je založena na nás a našich ubohých silách, nýbrž na Boží věrnosti.“



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti