Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

4.1.2021 

Vánoční fejeton

Z cyklu "Vánoce v podivném roce 2020"

Tomáš Roule

Letos ke mně mezi záplavou dalších přání  k vánocům mobilem dorazily také záběry malé neteře a synovce, jak přicházejí k vánočnímu stromečku. Vidí dárečky od Ježíška a propuknou v jásot. Skáčou, smějí se, jásají. Jsou celé rozzářené. A pak nastane rozbalování dárečků. To napětí, když dítě rozbaluje balíček. Co tam asi je? Bude to ten dárek, o který jsem psal/a Ježíškovi? Nezapomněl na mně Ježíšek? A potom jásot, když dítě zjistí, že nezapomněl. Rozzářené tváře dětí prožívajících v tu chvíli nefalšované štěstí, čiré a hmatatelné. Na téhle zemi může být máloco krásnějšího. 

Párkrát jsem také zahlédl na youtube okamžiky zveřejněné rodiči dětí, které dostaly nějaké zvířátko, nejčastěji štěňátko. Když jedna taková obdarovaná holčička zjistila, že má v krabici živé štěňátko, napřed se začala smát a najednou se rozplakala. Splnil se jí sen a ta radost byla tak veliká, že se prostě nedala pobrat. 

Když už jsme u těch slz kolem vánočního stromečku, tak ještě jedno video mně zaujalo. Uveřejnily ho v těchto vánočních dnech česká média. Jmenuje se „Když si rodiče udělají legraci ze svých dětí a dají jim dárky, které rozhodně nechtěly“. Začátek je stejný jako u předchozích scének, napjaté a natěšené rozbalování až do chvíle, kdy dítě zjistí, co se v balíčku skrývá. Je to nějaká absurdní věc, která jako dárek nefunguje, třeba role toaletního papíru. Rodiče propuknou v smích a náramně se baví. Ne už tak dítě. Je mu okamžitě jasné, že to vlastně není dárek a reaguje tak, že ho nechce. Rodiče se dál baví. V tu chvíli holčička z jednoho videa skloní svou hlavičku do dlaní a propukne v pláč. Rodiče se dál baví. A nebyl to jediný případ; takových situací, kdy si rodiče coby Ježíšek udělali ze svých dětí legraci, se evidentně událo víc. 

Přiznám se vám, že se mi při sledování těch záběrů málem zastavilo srdce. To zklamání, ten pláč, to rozčarování, které se dostavilo jako blesk z čistého nebe. A opět zcela upřímně prožívané jenom s opačným znamínkem. Prožíval jsem to velké zklamání spolu s těmi napálenými dětmi. 

O malých dětech je známé, jak velice jsou jejich mysli a duše tvárné. Jak hluboko se do nich otiskuje způsob, jakým se s nimi jedná, jak jsou vychovávány a formovány. Zvláště v prvních letech jejich života. Často dokonce dětské zkušenosti zvláště s rodiči ovlivňují, jakou budou mít představu o Bohu. Když člověk dozrává, často se pak znovu potkává a vyrovnává s tím vším, co se do něj v dětství otisklo. Prizmatem toho, co jsme tehdy prožívali, se díváme často na to, co se děje kolem nás nyní a ačkoli to s tehdejším dětským prožitkem nemá pranic společného, prožíváme znovu svou tehdejší emotivní reakci, ať už s plusovým nebo mínusovým znaménkem. Nejde mi o to přivodit teď rodičům depresi. Chci je povzbudit.

Jen vzpomínám na slova Pána Ježíše ohledně dětí, když říká: „Varujte se, abyste nikým z těchto nepatrných nepohrdali. Říkám vám: Jejich andělé v nebi stále hledí na tvář mého nebeského Otce."(Mt 18, 10)

A tak myslím na vás rodiče, prarodiče, příbuzné a přátele, na vás všechny, kteří jste letos o vánocích obdarovávali. Ať už děti nebo i dospělé. Jste účastí něčeho, co nás přesahuje, jste účastníky slavnosti obdarování člověka Bohem – nejvíc jak to jde - a váš dárek je toho odleskem. I když součástí vánoc mohou být projevy, nad kterými se usmějeme, nebo které s pravou křesťanskou a katolickou vírou nemusí bezpodmínečně souviset. Dočetl jsem se, že to byl Martin Luther, který na popud svých dětí stanovil, že dárky na vánoce bude rozdávat sám Bůh v podobě svého Syna – dítěte. Jak jsem koupil, tak prodávám. V každém případě jsme uprostřed oslav Boha, který k nám přichází jako bezbranné dítě a děti nám dává za příklad toho, jak se vchází do Božího království.



Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti