Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   3. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

27.3.2005 

Homilie kardinála Ratzingera na velikonoční vigilii

Basilika sv. Petra - 20 hod.

Česká sekce RV

Liturgie Svaté noci velikonoční ? po požehnání velikonoční svíce ? začíná průvodem za světlem a ke světlu. Tento průvod symbolicky shrnuje celou cestu katechumenů a kajícníků postní doby, ale také znovu zachycuje dlouhé putování Izraele pouští k zaslíbené zemi a konečně symbolizuje putování lidstva, které v nocích dějin hledá světlo, hledá ráj, hledá pravý život, smíření mezi národy, mezi nebem a zemí, univerzální mír.

Tak průvod zahrnuje celou historii, jak to prohlašují slova požehnání velikonoční svíce: ?Kristus včera a dnes. Počátek a konec... Kristus je Pán všech věků, on vládne dějinám, jeho je moc a sláva po všechny věky věků...? Avšak liturgie se neutápí ve všeobecných ideách, nespokojuje se s vágními utopiemi, naopak nám nabízí konkrétní pokyny, jakou cestou se dát a k jakému cíli dojít. Izrael byl na poušti veden ohnivým sloupcem, během dne mrakem. Naším ohnivým sloupcem, naším posvátným mrakem je vzkříšený Kristus, symbolizovaný zažehnutou velikonoční svící. Kristus je světlo; Kristus je cesta, pravda a život; následujeme-li Krista, upíráme-li zrak svého srdce na Krista, najdeme správnou cestu. Následovat Krista především znamená: být pozorní k jeho slovu. Účast na nedělní liturgii každého týdne je nutná pro každého křesťana právě proto, aby měl důvěrný vztah k Božímu slovu: člověk nežije pouze chlebem nebo penězi nebo kariérou, žije Božím slovem, které nás opravuje, obnovuje, ukazuje nám pravé nosné hodnoty světa a společnosti: Boží slovo je pravá mana, nebeský pokrm, který nás učít žít a být lidmi. Následovat Krista znamená být pozorní k jeho přikázáním ? jež jsou shrnuta do dvojího přikázání milovat Boha a bližního jako jako sebe sama. Následovat Krista znamená mít soucit s trpícími, mít v srdci chudé; znamená také mít odvahu hájit víru proti ideologiím; mít důvěru v církev a v její výklad a konkretizaci Božího slova pro naše konkrétní poměry. Následovat Krista zahrnuje milovat církev, jeho mystické Tělo. Putujeme-li tak, zažíháme malá světýlka ve světě, prolamujeme temnoty dějin.

Putování Izraele byl zaměřeno k zaslíbené zemi, celé lidstvo hledá něco jako zaslíbenou zemi. Velikonoční liturgie je v tomto bodě velmi konkrétní. Její cíl jsou svátosti křesťanského uvedení do víry: křest ? biřmování ? eucharistická oběť. Církev nám tak říká, že tyto svátosti jsou předjímáním nového světa, jeho anticipovaná přítomnost v našem životě. V prvotní církvi byl katechumenát putováním, krok za krokem, ke křtu: putováním, během něhož se otevíraly smysly, srdce a rozum Bohu, doba učení se novému stylu života, přeměna vlastního bytí v rostoucím přátelství s Kristem za doprovodu všech věřících. Tak pod různých etapách očištování, otevření nového poznání byl svátostný úkon křtu definitivním darem nového života ? byla to smrt a bylo to vzkříšení, jak říká sv. Pavel v jakési duchovní autobiografii: ?Spolu s Kristem jsem ukřižován. Už nežiji já, ale žije ve mně Kristus. Avšak tento život v těle žiji ve víře v Božího Syna, protože on mě miloval a za mě se obětoval? (Gal 2,20). Zmrtvýchvstání Krista není prostá vzpomínka na minulost. Ve velikonoční noci, ve svátosti křtu se uskutečňuje reálně zmrtvýchvstání, vítězství nad smrtí. Proto Ježíš říká: ?Kdo slyší mé slovo a věří tomu, který mě poslal, má věčný život a... přešel ze smrti do života? (Jan 54,24). A v tomtéž smyslu říká Martě: ?Já jsem vzkříšení a život...? (Jan 11,25). Ježíš je vzkříšení a věčný život; a téměř, v jaké míře jsme spojeni s Kristem, jsme už ?přešli ze smrti do života?, žijeme již nyní věčný život, který není skutečností, jež nastane teprve po smrti, nýbrž začíná dnes v našem společenství s Kristem. Přejít ze smrti do života ? toto je se svátostí křtu skutečné jádro liturgie této noci. Přejít ze smrti do života ? toto je cesta k níž nám Kristus otevřel bránu a na kterou nás zve slavení velikonočních svátků.

Drazí věřící, většina z vás přijala křest jako dítě na rozdíl od těchto pěti katechumenů, kteří se nyní chystají přijmout jej v dospělém věku. Oni jsou ochotni nahlas vyznat svou víru. Pro většinu z nás to byli naši rodiče, kteří předjímali naši víru. Dali nám biologický život, aniž by se nás mohli zeptat, zda chcem žít nebo ne, právem přesvědčeni, že je dobré žít, že život je darem. Avšak stejně byli přesvědčeni, že biologický život je křehký dar, ba ve světě poznamenaném tolika formami zla, problematický dar a stane se opravdovým darem, může-li se v téže chvíli darovat i lék proti smrti, společenství s nepřemožitelným životem, s Kristem. Spolu s křehkým darem biologického života nám dali záruku pravého života, křest. Nyní je na nás, abychom si přivlastnili tento dar, a stále radikálněji pronikali do pravdy svého křtu. Velikonoční noc nás každý rok vyzývá, abychom se znovu ponořili do vody křtu a přešli ze smrti do života a stali se opravdovými křesťany.

?Probuď se spáči, vstaň z mrtvých, a Kristus tě osvítí?, říká starobylý křestní zpěv, vzatý z listu sv. Pavla Efezanům (5,14). ?Probuď se ty, kdo spíš... a Kristus tě osvítí?, říká dnes církev nám všem: Probuďme se ze svého unaveného, ochablého křesťanství; povstaňme a následujme Krista pravé světlo, pravý život. Amen.

Překlad: Josef Koláček

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti