Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

1.5.2005 

Mladí, mám vás rád

Duchovní odkaz Jana Pavla II.

Jan Balík

?Bylo to jedno z nejkrásnějších a nejoriginálnějších setkání, jaké jsem kdy s mladými zažil.? Tak hodnotil Jan Pavel II. své setkání s mládeží na Svatém Kopečku u Olomouce. Konalo se 21. května 1995 a zúčastnilo se ho 18 tisíc mladých. O tom, že se vepsalo hluboce do jeho srdce, svědčí i to, že mnoho let po tom stále opakoval při setkání s českými poutníky ?Kopeček plný je oveček?. Vzpomínané setkání probíhalo odpoledne a mělo charakter velice osobní. Účastníci předvedli několik pantomim, hrála výborná hudba, zpívalo se. Atmosféra byla skutečně velice přátelská, neformální a přitom intenzivně duchovní. Po přinesení symbolů víry pak papež pronesl svou promluvu, ve které komentoval modlitbu Otče náš. Mladí hltali jeho slova a občas je zcela spontánně doprovázeli projevy nadšení. Papež tehdy reagoval tak, jak bylo u něj zvykem: vedl s přítomnými neustálý dialog.

Jan Pavel II. a mladí si rozuměli.
On jim důvěřoval, povzbuzoval je, měl je rád a oni to vždy cítili.

Díky tomuto hlubokému vztahu měla setkání mládeže s papežem vždy nezapomenutelnou atmosféru a spontaneitu. Všude se s mladými setkával. Na celém světě je vyhledával a svolával. A mladí za ním přicházeli v zástupech. Papež Jan Pavel II. dokázal formulovat jejich nejhlubší otázky a v síle Kristova evangelia na ně ukazoval odpovědi. Neuchyloval se k dětinskosti či k populismu, nepodlézal jim. Byl jejich přítelem a zároveň mužným a pevným otcem. Oni jeho slovům tleskávali právě tehdy, když hovořil o velice náročných požadavcích evangelia.

Je nesnadné vyjmenovávat plody jeho návštěv. Věci Boží se přece odehrávají v nitru člověka. Jsou tedy zjistitelné až po čase. Přece však bych rád uvedl jeden krásný příběh. Mše svatá s mládeží v Hradci Králové byla přenášena českou televizí v přímém přenosu. Po čase jsem se pak setkal s mladým mužem, který si tehdy náhodou pustil televizi a teď viděl tolik radostných tváří svých vrstevníků. Byl překvapen. Nečekal, že by lidé věřící mohli být takoví. V tu chvíli, jak často připomíná, se v něm probudila touha být jako oni, být radostný a šťastný. Ihned si sedl, napsal dopis a poslal na první faru, která mu přišla v seznamu pod ruku. Za čas se pak konal jeho křest. Dnes žije v příkladné katolické rodině a je za návštěvu Svatého otce vděčný.

Jan Pavel měl pro mladé lidi osobní charisma. Vztah k nim mu to usnadnilo, avšak jeho postoj byl motivován především vírou. Cítil, že je povolán uskutečňovat to, co konal sám Ježíš Kristus, který měl zvlášť hluboký vztah k mladým lidem a byl jimi neustále obklopen. Proto je vyhledával i papež. Vytvářel s nimi osobní vztahy, měl je opravdu rád a oni cítili, že ho zajímají jako jednotlivci. Zvláště v prvních letech pontifikátu si na ně udělal čas. Tuto dispozici si uchovával i ve stáří a byl ochotný velkých obětí, jen aby se s nimi mohl setkat. Předposlední zahraniční cestu do švýcarského Bernu uskutečnil právě kvůli nim.

Nemůžeme opomenout ani fakt, že byl papežem vědomého uskutečňování II. vatikánského koncilu, který položil důraz na mladé lidi a vyzval je, aby se stali aktivní součástí církve a prvními apoštoly mezi svými vrstevníky.

Dalším tajemstvím onoho mimořádného vztahu byla papežova víra v dobro, které je v člověku přítomno. Dospívající ho v sobě pociťují, ale často ho nejsou schopni uskutečňovat a prožívat. Touží po něm, ale jejich slabost, hřích nebo i okolnosti jim v jeho prožívání zabraňují. A zde jim Jan Pavel II. neúnavně dodával odvahu. Nebojte se vysokých ideálů, nebojte se své slabosti. Papež se také otevíral novým formám umění a dialogu, které jsou lidem vyrůstajícím v mediální době vlastní. Při setkáních s mládeží hrála moderní hudba, tancovalo se, předváděly se pantomimy a využívaly se audiovizuální prostředky. Církev objevovala nový jazyk srozumitelný nastupujícím generacím. Mladí v něm viděli milujícího a naslouchajícího otce a zároveň i člověka, který jim říká pravdu a nechce s nimi manipulovat. Chápali, že jeho důraz na zásady evangelia pramenil jen a jen z jeho nezištné lásky a byl umocňován touhou po jejich dobru. Jan Pavel se nebál hovořit o kříži, o morálce, o víře. Nic nezamlčoval, nepřikrašloval. Uměl hovořit s taktem, porozuměním a citlivostí k druhým. Zároveň však jasně a odvážně. Dokázal nalézt vhodnou formu. Jeho služba hlasatele evangelia byla mládeží velmi dobře vnímána.

On zůstane v generaci, kterou vychoval, nesmazatelně vryt. Ukázal, že církev je mladá a bohatá, protože je nositelkou živého Krista. Svým postojem podněcoval biskupy celého světa, aby jednali jako on. Vážili si mladých lidí, doprovázeli je, naslouchali jim, ukazovali jim svou lásku a nebáli se hlásat evangelium neztenčené a radikální.

Jan Pavel jednou při rozhovoru s novináři poznamenal: ?Papež zemře, ale světové dny mládeže budou pokračovat.? Církev půjde dál, jeho smrtí se nezastaví.

To potvrdil při své první řeči nastupující papež Benedikt XVI., když řekl:

"Myslím zvlášť na mladé. Byli privilegovanými partnery papeže Jana Pavla II.. Jim posílám vroucí objetí a očekávám, dá-li Bůh, že se s nimi setkám v Kolíně u příležitosti nadcházejícího světového dne mládeže.
S vámi, drazí mladí, budoucnosti a naděje církve a lidstva, budu i nadále vést dialog a naslouchat vašim očekáváním, abych vám mohl pomáhat ke stále hlubšímu setkání s živým Kristem, který je mladý navěky."

Ano, Jan Pavel je mezi svatými, ale jeho láska k mladým zůstává živá a inspirativní i pro nastávající cestu církve dějinami.

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti