Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   2. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

12.6.2005 

Referendum musí ztroskotat

K italskému referendu o změně zákona o umělém oplodnění

Josef Koláček

?Ne, nelíbí se mi toto referendum, v němž budou hlasovat mecenáši doktorů Frankensteinů z prosté politické partyzánštiny nebo morální krátkozrakosti, tedy aniž by mysleli vlastní hlavou, aniž by naslouchali svému svědomí, dokonce aniž by měli zdání o tom, co znamenají slova ?kmenové buňky, ovocit, blastocyt, heterologický, klonování", a jistě aniž by se ptali nebo chápali, co je za tím bojem za neomezenou svobodu vědeckého bádání?. ? Tak začíná dlouhý, vášnivý a mnoha argumenty podložený článek Oriany Fallaci na první stránce Corriere della Sera (3.6.2005) k referendu týkajícího se zrušení zákona o asistovaném plození: Referenda se spisovatelka nezúčastní ? ?12. června nepoužiji volební lístek a z celého srdce si přeji, aby trapně ztroskotalo, především proto, že za tímto referendem je nepřijatelně hrůzný plán, totiž plán znovu vynalézt člověka v laboratoři, přeměnit ho na výrobek k prodeji.... záměr nahradit přírodu, manipulovat ji, změnit, ba dokonce zohyzdit kořeny života, tímže ji odlidští masakrováním nejbezbranějších a naprosto nehájených tvorů, totiž našich nikdy nenarozených dětí, naší budoucnosti, lidských embryí, která spí v ledničkách bank nebo výzkumných ústavů. Masakrovat je tímže z nich nadělají léky na injekce nebo polykání, nebo jim dají růst jen natolik, aby je zabíjeli jako se zabíjí tele nebo beránek, pak z nich získají tkáně a orgány, aby se prodávaly jako se prodávají náhradní součástky pro auta?.

Toto všechno a ještě něco odpornějšího připomíná spisovatelce Fallaci nejen utopistický Nový svět Aldouse Huxleye, ale především nemravnost eugenetiky, na jejímž základě Hitler snil o vytvoření nové společnosti vybudované blonďáky s modrýma očima. "Vzpomínám si ? píše Fallaci - na koncentráky v Osvěnčimi a Mauthausenu, v Dachau a Birkenau, kde doktor Mengele prováděl pokusy na dvojčatech, aby uspíšil produkování árijské rasy neboli aby zvýšil počet porodů blonďatých dvojčat s modrýma očima... A tedy zákaz planým řečem a pokrytectví: dáš-li na místo Birkenau a Dachau atd. výzkumné ústavy zřizované demokracií, jestliže na místo za živa pitvaných dvojčat doktora Mengele dáš lidská embrya, nic se nemění na řeči. Nebyla to náhoda, když před osmi léty Angličané klonovali ovci Dolly, tak jsem nejásala, nýbrž mi jezdil mráz po zádech a řekla jsem: ?Tak to jsme v koncích. Zde jsme ve společnosti, kterou tvoří klony. Zde se vracíme do nacismu?.

Proto Oriana Fallaci s neúprosnou důsledností pranýřuje podporovatele a zastánce referenda: ?Frankensteinové a jejich mecenáši (právníci, novináři, komentátoři, herečky, filozofové, cvrkající zpěváci, členové akademie Lincei, politikové shánějící hlasy, lékaři dychtící po slávě) nechtějí slyšet ono osudové: Jsme v koncích, zde se ocitáme ve společnosti vytvořené z klonů, zde se vracíme do nacismu?. Když je přirovnáš k Hitlerovi, či k dr. Menegele, když jim vmeteš do tváře návrat k nacismu, dělají uražené, ba pohoršují se. Žvaní o předsudcích, protestují, že je to neoprávněné přirovnání. Pak v dokonalém bolševickém stylu tě postaví na pranýř a zahrnou nadávkami. Nemají argmenty jen nadávky: jsi bigotní, svatoušek, papežův lokaj či patolízal kardinála Ruiniho a žoldnéř katolické církve... s pimprlátkovou bohorovností prohlašují, že embryo není lidská bytost: prý je to ?prostý návrh lidského bytí dříve než bude živé?, jakýsi pouhý shluk nemyslících buňek?. Avšak ?já věřím, že ihned od chvíle, kdy spermatozoid oplodní vajíčko a prvotní buňka se rozdělí na dvě, pak na čtyři, pak na osm, pak na šestnáct, krátce když se začne množit, jsme my, to co budeme... to je lidské bytosti... Embryo, které vyraší ve vajíčku lidské bytosti, je lidská bytost a vůbec mi na tom nezáleží, že můj názor je naprosto souhlasný s přesvědčením katolické církve?.

?Bůh ví ? píše kousek dál ve svém článku Fallaci ? že miluji život, že bych chtěla žít co nejdéle. Jsem zamilovaná do života. Ale abych se uzdravila ze své rakoviny, tímže si dám injekci buňky nějakého dítěte, které se kvůli tomu nesmělo narodit, to by se mi zdálo, že jsem lidožrout, že jsem Medea, která zabíjí své děti... A dodávám: nedůslednost poturčenců nezná hranic. Nedávno dnešní zastánci lidožroutství křičeli, že je to kruté obětovat zvířata při výzkumu v laboratořích. A já s tím souhlasím... dnes však přijímají, aby naše nenarozené děti byly pokusnými zvířatky... Přijímají, aby buňky těchto nových pokusných zvířat obohacovaly farmaceutické firmy, jejich cynismus daleko převyšuje obchodníky se zbraněmi, přijímají, aby embrya byla rozčtvrcena jako telata... A rozumí se samo sebou, že pokusnými zvířaty jsme se stali také my. Žena, která podstoupí vyjmutí vajíčka, je jistě pokusné zvíře. Jiná, která kvůli tomu, aby otěhotněla, si je dá implantovat, naprosto stejně. Díky vědě, která je spíše techno-medicina, tedy stále více nelidská, jsme pokusnými zvířaty dokonce i v případech, kdy nejde o umělé oplodnění?.

Oriana Fallaci po pranýřování zneužití důvěry v pokrok a hanebností, které byly a jsou jejím jménem páchány, znovu vyjadřuje svou podporu názoru katolické církve: ?Inu, chceme si také holokaust embryí dát do pofidérního seznamu pokroku, jenž se v 90 % případů zakládá na pokroku technologie a ne morálky? Jak se zdá tedy ano. A trpělivost, že jsme byli mnohem více pokrokoví, když jsme neměli tolik vědomostí, když jsmě měli více nemocí, když jsme byli chudší a lidštější, tak smrt dítěte, narozeného nebo nenarozeného nás naplňovala velkým trápením... Má pravdu Ratzinger (díky, Svatosti, že máte vždy odvahu nazvat chléb chlebem a víno vínem), když píše, že POKROK nezrodil lepšího člověka, lepší společnost a že začíná být hrozbou pro lidské pokolení... Téměř vždy (čest a vděčnost patří vyjímkám) badatelům nezáleží ani za mák na lidském pokolení. Hýbá jimi pouze démon zvědavosti spojeného s osobní ctižádostí a chtivostí peněz... Ratzinger má také pravdu, když říká, že při pokusech s lidskými embryi se pohrdá důstojností Člověka, ba dokonce, že je mu upírána. Má pravdu, když říká, že nechceme-li zratit úctu k Člověku, musíme odmystifikovat vědecké bádání, musíme zbavit vědu mýtů, to znamená přestat ji považovat za modlu nebo za nějaké božstvo. Svatosvatá slova, která podle mého názoru platí také pro Etiku?.

Co však nastane, když se etikou pohrdá, když se ignoruje nebo omezuje? Dochází k tomu, že pro mnoho žen a mnoho párů obchod s potracenými dětmi se stává výnosným "businessem?. Výnosný je také "turismus umělého oplodňování?, výnosný je "business spermatozoidů". Spolu se zmraženými vyjíčky západní banky překypují zmraženými spermaty... především anglické banky. Není to náhoda, že Evropský parlament (milostivě) napomenul Anglii, kde tento trh s vajíčky pocházejícími z rumunských klinik hanebně kvete. Většinou vajíčka prodaná za tisíc nebo dva tisíce eur tucet cigánských... ale jsou také vajíčka blonďatých štíhlých dívek, obyčejně modelek, která však stojí mnohem více. Aspoň 15.000 euro jedno. V takovém zmatku proti rostoucí korupci je třeba zakotvit u toho, kdo jako papež, ?odmítá Člověka vynalezeného člověkem, to je člověka vyrobeného jím samým jeho mengelovskou eugenikou a frankensteinovskou biologií. To, co říká Ratzinger je pravdivé, správné, a rozumné. Je to řeč, která jde za hranice náboženství, je to občanská řeč a úchvatná pohádka (tak ateistka Fallaci nazývá víru v Boha Stvořitele) s tím nemá nic společného. Zato mají s tím mnoho společného povinnosti, které máme my lidské bytosti k přírodě, k lidskému pokolení, k našim zásadám, bez nichž člověk není člověkem, nýbrž jen věc, předmět z masa bez duše. Uvažuj o tom až do dna a uvědomíš si, že vinu na tomto šílenství nemají badatelé a dost, ani výzkumníci a dost, ani pošetilci, pro které je všechno dovoleno, co je možné a když se to zhmotní člověk se stane bohatým a slavným... Vinu na tom také nese ten, kdo je podporuje, kdo je chrání. Mnozí politikové, mnoho intelektuálů, ale mnoho tzv. prostého lidu. Lidé, kteří ve své prostoduchosti nebo pro svou naivitu nebo ze zoufalství věří v dějiny nemocí, které se dají vyléčit?.

V závěru Oriana Fallaci souhlasí s Ratzingerem, který mimo jiné ?má pravdu, když cituje Spenglera, podle něhož se Západ nevyhnutelně žene do vlastní záhuby, nejen do kulturní smrti a touto rychlostí se zřítí... jako se zřítily a řítí všechny národy, které zapomínají, že mají duši... Zabíjíme se mravní rakovinou, nedostatkem morálky, absencí (nedostatkem) spirituality. A předělat ten běh světa podvodnou eugenetikou, lživou biotechnologií, je pouze konečnou etapou našeho masochismu ...

A referendum? O čem chceš hlasovat v referendu? Sám termín asistovaného plození člověka připomíná gesto vztyčení bílého praporu, skončit ve světě proti přirozenosti. A přitom je nutno počítat s tím, že výsledek referenda nijak neovlivní halali lovců. Ti budou dál střílet pod našimi okny a zabíjet ptáčky?.

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
22.10.19 Dárce a jeho čtrnáct autistických dětí
10.5.17 Ponurý úděl nadbytečných embryí
14.6.05 Kdo zvítězil v referendu?
13.6.05 Učitelský úřad církve se dostal ke slovu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti