Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Cesty mimo Itálii 

18.8.2005 

Všem bych chtěl srdečně poděkovat za vroucí přijetí

Uvítací ceremonie na letišti

Česká sekce RV

Pane presidente,
vážené politické a občanské autority,
páni kardinálové a ctihodní bratři v biskupské službě,
drazí občané republiky,
drazí mladí!

S hlubokou radostí jsem poprvé po svém zvolení na Petrův Stolec v mé drahé vlasti. S pohnutím děkuji Bohu, že jsem mohl zahájit pastorační návštěvy mimo hranice Itálie právě cestou do země, kde jsem se narodil. Přicházím do Kolína u příležitosti XX. SDM, který již před časem můj předchůdce, nezapomenutelný papež Jan Pavel II., naplánoval a připravil. Jsem upřímně vděčný vám všem, kteří jste zde přítomní, za vřelé přijetí, jehož se mi dostalo. Můj zvláštní pozdrav patří především presidentu Federální Republiky, panu Horstu Köhlerovi, kterému děkuji za milá slova přivítání, kterými se na mě obrátil jménem všech občanů Federální Republiky Německa. Zdravím také představitele vlády, členy diplomatického sboru, občanské a vojenské autority. Bratrsky zdravím pastýře kolínské arcidiecéze, kardinála Joachima Meisnera, stejně jako všechny biskupy, kněze, řeholníky a všechny, kteří pracují v rozmanitých pastoračních aktivitách v německých diecézích. V mysli bych chtěl vroucně obejmout všechny obyvatele Spolkových zemí Federální Republiky Německa.

V těchto dnech intenzívní přípravy na SDM je v německých diecézích a zvláště v kolínské arcidiecézi mnoho mladých z celého světa. Děkuji všem, kteří nabídli svoji velkorysou spolupráci při organizaci této církevní události světového rozsahu. Moje vděčná myšlenka díků zalétá do farností, do řeholních institutů, ke sdružením, občanským organizacím a všem obyvatelům za ochotu projevenou nabídnutím pohostinství tisícům poutníkům, kteří se zde sešli z různých kontinentů. Církev v Německu a celý národ Německa se může pochlubit dlouhou a solidní tradicí otevřenosti světu, jako to dosvědčují mezi jiným mnohé iniciativy solidarity, zvláště ve prospěch rozvojových zemí.

S tímto duchem otevřenosti a pohostinnosti vůči všem, kteří přicházejí z odlišných tradic nebo kultur, chceme v Kolíně oslavit SDM. Setkání mnoha mladých s nástupcem Petra je znamením vitality církve. Jsem šťastný, že jsem mezi mladými, abych je podepřel ve víře a povzbudil v naději. Zároveň jsem si jistý, že od mladých také něco získám, především jejich nadšení, jejich citlivost a jejich disponibilitu čelit výzvám budoucnosti. Jim a těm, kteří je přijali během těchto Světových dnů, které jsou plné událostí, patří můj srdečný pozdrav. Kromě intenzívních momentů modlitby, rozjímání a společné slavnosti s mladými a s těmi, kteří se budou účastnit různých částí programu, budu mít příležitost setkat se s biskupy, které také srdečně zdravím. Setkám se pak s představiteli jiných církví a církevních komunit, navštívím synagogu, abych se setkal s židovskou komunitou, a přijmu také představitele některých islámských komunit. Jsou to důležitá setkání, abychom zintenzívnili cestu dialogu a spolupráce ve společném úsilí na budování spravedlivější a bratrštější budoucnosti, která by byla hodná velikosti člověka.

V průběhu těchto SDM budeme společně uvažovat nad tématem ?Přišli jsme se mu poklonit? (Mt 2,2). Jedná se o jedinečnou příležitost prohloubit význam lidské existence jako ?pouti?, která se odehrává pod vedením ?hvězdy?, při hledání Pána. Budeme se společně dívat na postavy Králů, kteří přicházejí z různých vzdálených zemí a byli mezi prvními, kteří poznali v Ježíši z Nazareta, v Synu Panny Marie, zaslíbeného Mesiáše, a poklonili se mu (srov. Mt 2,1-12). S těmito význačnými postavami je zvláště spojena církevní komunita v městě Kolíně. Tak jako Králové, všichni věřící - zvláště mladí - jsou povoláni, aby se vydali na cestu hledání pravdy, spravedlnosti, lásky. Je to cesta jejíž rozhodující cíl se může nalézt jedině skrze setkání s Kristem, setkání, které se nedá uskutečnit bez víry. Na této vnitřní cestě mohou pomáhat různá znamení, které dlouhá a bohatá křesťanská tradice v této německé zemi nesmazatelně zanechala: od velkých historických monumentů, až po nesčetná umělecká díla rozesetá po celé zemi, od dokumentů zachovaných v knihovnách, až po tradice prožívané s hojnou účastí lidu, od filozofických myšlenek, až po teologickou reflexi tolika jejích myslitelů, od duchovního dědictví, až po mystickou zkušenost množství svatých. Jedná o velmi bohaté kulturní a duchovní dědictví, které ještě dnes v srdci Evropy svědčí o plodnosti víry a křesťanské tradice. Zvláště diecéze a oblast Kolína uchovávají živou památku velkých svědků křesťanské civilizace. Myslím mezi jinými na sv. Bonifáce, na sv. Voršilu, na sv. Alberta Velikého, a na nedávné světce, jako sv. Terezu Benediktu od Kříže (Edith Stein) a na blahoslaveného Adolfa Kolpinga. Tito naši vznešení bratři ve víře, kteří během staletí drželi vysoce zvednutou pochodeň svatosti, jsou ?modely? a ?patroni? SDM, který se zde slaví.

Ještě jednou bych chtěl všem srdečně poděkovat za vroucí přijetí, prosím Pána za budoucnost církve a za celou společnost v Německu, mě tolik drahého. Jeho dlouhé dějiny a dosažené veliké sociální, ekonomické a kulturné cíle, jsou podnětem k pokračování s novým úsilím na cestě autentického rozvoje nejen pro německý národ, ale i pro ostatní země kontinentu. Panna Maria, která představila Dítě Ježíše Králům, kteří přišli do Betléma, aby se poklonili Spasiteli, kéž se za nás stále přimlouvá, tak jako během staletí bděla nad lidem Německa v mnoha Svatyních rozesetých ve Spolkových zemích Německa. Kéž Bůh žehná všem přítomným, stejně jako poutníkům a obyvatelům země. Bůh ochraňuj Německo!

Překlad Jiří Sýkora

Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti