Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Cesty mimo Itálii 

19.8.2005 

Jednotu můžeme jedině obdržet jako dar

Ekumenické setkání se zástupci křesťanských církví a komunit

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry v Kristu, našem společném Pánu!

Naplňuje mě radostí, že se při své návštěvě v Německu mohu setkat s vámi, zástupci jiných církví a církevních komunit. Srdečně vás všechny zdravím! Sám pocházím z této země a znám tedy dobře svízelnou situaci, kterou rozkol vyznání přinesl mnoha lidem a mnoha rodinám. Také proto jsem hned po své volbě římským biskupem, jako nástupce apoštola Petra formuloval pevné odhodlání pracovat na obnově plné a viditelné jednoty křesťanů, jako prioritu svého pontifikátu. Vědomě jsem v tom chtěl následovat stopy svých dvou velkých předchůdců: Pavla VI., který už před čtyřiceti lety podepsal koncilní dekret o ekumenismu Unitatis redintegratio, a Jana Pavla II., který z tohoto dokumentu učinil kritérium, jež ho inspirovalo v jednání. Německo má v ekumenickém dialogu zvlášť významné místo. Není totiž jen zemí, v níž má reformace původ, je také jednou ze zemí, ze které ekumenické hnutí ve 20. století vyšlo. Vzhledem k migračním vlnám minulého století našli v této zemi svou novou vlast také křesťané pravoslavných církví a starých církví křesťanského východu. To bezpochyby přálo vzájemné konfrontaci a výměně. Společně se radujeme nad tím, že dialog postupem času vedl k obnovení přátelství a vytvořil mezi křesťany různých církví a církevních komunit atmosféru větší otevřenosti a důvěry. Můj ctihodný předchůdce v encyklice Ut unum sint (1995) označil právě tuto změnu za zvlášť významný plod dialogu (srv. č. 41 ad; 64).

Bratrství mezi křesťany není jen jakýmsi neurčitým pocitem, ani nevzniká z jakési lhostejnosti k pravdě, nýbrž je založeno na nadpřirozené skutečnosti jediného křtu, který nás začleňuje do jediného Kristova Těla (srv. 1 Kor 12,13; Gal 3,28; Col 2,12). Společně vyznáváme Ježíše krista jako Boha a Pána; společně v něm rozpoznáváme jediného prostředníka mezi Bohem a lidmi (srv. 1 Rm 2,5), a zdůrazňujeme, že k němu společně náležíme (srv. Unitatis redintegratio, 22; Ut unum sint, 42). Dialog na tomto základě přinesl plody. Chtěl bych zmínit kritické prozkoumání vzájemných odsouzení, k němuž vyzval Jan Pavel II. při své první návštěvě Německa v roce 1980, a především ?Společné prohlášení o učení o ospravedlnění? (1999), které bylo výsledkem podobného zkoumání a vedlo k dohodě o základních otázkách, které od 16. století byly předmětem kontroverzí. Dále je třeba s vděčností uznat výsledky, k nimž se dospělo v různých společných stanoviscích k důležitým tématům, jako k základním otázkám obrany života a šíření spravedlnosti a míru. Dobře si uvědomuji, že mnoho křesťanů této země, a nejen v ní, očekávají další konkrétní kroky vzájemného sblížení. Také já je očekávám. Vskutku, to je přikázání Pána, ale také požadavek přítomné chvíle, totiž pokračovat s přesvědčením dialog na všech úrovních života církve. Musí se samozřejmě odehrávat upřímně a realisticky, trpělivě a vytrvale s věrností, jakou předepisuje svědomí. Dialog nemůže existovat na úkor pravdy; dialog musí probíhat v lásce a v pravdě. Nechci na tomto místě rozvíjet program nejnaléhavějších téamt dialogu ? to je úkolem teologů ve spolupráci s biskupy Dovolte mi pouze jednu poznámku: eklesiologické otázky a zejména otázky posvěcené služby, totiž kněžství, jsou nerozlučně spojeny s otázkou vztahu mezi Písmem a Církví, tedy se správnou interpretací Božího Slova a jeho rozvoji v životě církve.

Naléhavou prioritu v ekumenickém dialogu představují velké etické otázky, které klade naše doba. Hledající lidé dneška právem očekávají v této oblasti společnou odpověď ze strany křesťanů, která ? Bohu díky ? byla v mnoha případech nalezena. Bohužel ale ne vždycky. Kvůli rozporům v této oblasti evangelijní svědectví a etická orientace, kterou máme dávat věřícím a společnosti, ztrácejí sílu, a nezřídka nabývají vágní charakter, a tak nedostáváme své povinnosti dávat naší době nezbytné svědectví. Naše rozdělení jsou v rozporu s Ježíšovou vůlí a činí nás nevěryhodnými před lidmi.

Co znamená obnovit jednotu křesťanů? Katolická církev chce směřovat k dosažení plné viditelné jednoty Kristových učedníků podle definice, kterou podal II. Vatikánský koncil v řadě svých dokumentů (srv. Lumen gentium, č. 8; 13; Unitatis redintegratio, č. 2; 4 etc.) Taková jednota, podle našeho přesvědčení, spočívá ?neztratitelně v katolické církvi? (srv. Unitatis redintegratio, č. 4, český překlad s. 444). (Tato jednota) nicméně neznamená uniformitu všech teologických a spirituálních projevů, liturgických forem a disciplíny. Jednota v mnohosti a mnohost v jednotě ? v homilii o slavnosti sv. Petra a Pavla, 29. června letošního roku, jsem vyzdvihl, že plná jednota a pravý katolicismus jdou dobře dohoromady. K tomu, aby se toto soužití mohlo uskutečnit je nezbytně nutné očišťovat úsilí o jednotu a neustále ho obnovovat, aby rostlo a dozrávalo. K tomuto cíli může přinést svůj příspěvek dialog. Ten je něčím víc než pouhou výměnou názorů: je totiž výměnou darů (srv. Ut unum sint, č. 28), při němž církve a církevní společenství mohou dát k dispozici své poklady (srv. Lumen gentium, č. 8; 15; Unitatis redintegratio, č. 3;14ad; Ut unum sint, č. 10-14). Právě díky tomuto úsilí může cesta pokračovat krok za krokem až k dosažení plné jednoty, až konečně dosáhneme ?všichni jednoty víry a poznání Syna Božího, a tak dorostem do zralého lidství, měřeno mírou Kristovy plnosti? (srv. Ef 4,13). Je samozřejmé, že takto důkladný dialog se může rozvíjet pouze v upřímném a koherentním duchovním kontextu. Nemůžeme (takříkajíc) ?udělat? jednotu jen vlastními silami. Můžeme ji jedině obdržet jako dar Ducha Svatého. Proto duchovní ekumenismus, a tedy modlitba, obrácení a posvěcování života představují jádro ekumenického hznutí (srv. Unitatis redintegratio, č. 8; Ut unum sint, č. 15 ad; 21 ad.). Mohlo by se také říci: nejlepší forma ekumenismu spočívá v životě podle evangelia.

Potěšující důvod k optimismu vidím ve skutečnosti, že se dnes rozvíjí jakási ?síť? duchovního spojení mezi katolíky a křesťany různách církví a církevních komunit. Každý za sebe se angažuje v modlitbě, v prověřování vlastního života, v očišťování paměti a otevřenosti milosrdné lásce. Duchovní otec ekumenismu, Paul Couturier, mluvil v tomto ohledu o ?neviditelném nádvoří?, které shromažďuje ve svých zdech tyto duše nadšené pro Krista a jeho církev. Jsem přesvědčen, že když se bude stále více osob sjednocovat v modlitbě k Pánu, ?aby všichni byli jedno? (Jan 17,21), tato modlitba v Ježíšově jménu nevyzní do prázdna (srv. Jan 14,13; 15,7.16 etc.). S pomocí, jež přichází Shůry, najdeme v různých doposud otevřených otázkách uskutečnitelná řešení, a touha po jednotě nakonec, tak jak a kdy On bude chtít, bude naplněno. Vyzývám vás všechny, abyste spolu se mnou vydali na tuto cestu.

Překlad Johana Bronková

Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
29.5.12 Mezi patrony Světových dní mládeže bl. Jan Pavel II.
14.1.12 Oficiální webová stránka SDM 2013
30.8.11 Mario Vargas Llosa: Věřící i nevěřící by měli vítat svědectví madridských SDM
13.8.11 Vatikánský mluvčí představil novinářům madridské Světové dny mládeže
13.8.11 Levicoví aktivisté vyrazí demonstrovat proti papežovi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti