Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   6. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 Baziliky, chrámy a kostelíky města Říma 

10.1.2004 

Bazilika svatých Jana a Pavla

Svatyně v době svého vzniku avantgardní

Johana Bronková

Před vánočními svátky jsme v našem sobotním cyklu podnikli sondu do doby, kdy křesťanství začínalo existovat jako veřejný kult. Mluvili jsme o prvních, archeologicky doložených křesťanských shromaždištích v Římě. Dnes zavítáme do jednoho z nich: do baziliky sv. Jana a Pavla, jak uslyšíme v řadě věcí výjimečné a v době svého vzniku takříkajíc ?avantgardní?, totiž vévodící trendu později značně rozšířenému.

Na západním úbočí pahorku Célia, nedaleko císařského Palatinu a Cirku Maximu, v zóně kdysi hustě obydlené a na archeologická svědectví mimořádně bohaté, stojí jeden z římských titulů s velmi spletitou historií. Nese zasvěcení dvěma mučedníkům ze 4. století, jejichž památku ctí dokonce i římský kánon a chtě nechtě zná jejich jméno každé dítě: svatým Janu a Pavlu. Řada archeologů je přesvědčena o tom, že právě v domě, který stál na místě dnešní baziliky, se scházeli křesťané ještě před Konstantinovým tolerančním ediktem z roku 313. Pod chrámem existovaly kdysi dvě různé stavby ? jednou byl soukromý dům, zřejmě z II. století, zhruba pod pravou boční lodí baziliky, a směrem do dnešní ulice tzv. Clivio Scauro se obracel více poschoďový dům, dnes bychom řekli činžák, s obchody v přízemí. Mezi oběma domy ležel dvůr, k němuž z jedné strany přiléhalo nymfeum se vzácnou a dosud viditelnou výzdobou. Během III. století došlo k výrazným změnám, patrně proto, že celý objekt dostal jednoho majitele a byl postupně přestaven na rozlehlý palác. Přízemní obchody a dílny ztratily původní funkci a staly se obytnými místnostmi. Právě v jednom z těchto přízemních prostorů najde návštěvník dodnes na stěně vymalovanou postavu ženy v široké tunice, s hlavou zakrytou šálem a s rozpjatými pažemi, tzv. orantku ? podle gesta vyjadřujícího děkovnou modlitbu. Další postavy bývají interpretovány jako apoštolové nebo filosofové.

Situace se znovu mění kolem poloviny IV. století. Uvnitř domu totiž jsou proti všem pravidlům, ale i zákonům římské společnosti, pohřbeni mučedníci sv. Jan a Pavel. Z aristokratického paláce, sloužícího částečně také jako shromaždiště křesťanů, se stává poměrně rozlehlá svatyně.

Jan a Pavel byli podle tradice vysoko postavenými muži na císařském dvoře, kterým Konstancie, dcera Konstantina Velikého, svěřila správu majetku, když spolu se svým mužem, jistým Gallicanem, opouštěla Řím. Oba pak byli popraveni za pronásledování, kterým se do dějin zapsal císař Julián Apostata (361-363) v 60. letech IV. století. K popravě došlo přímo v jejich domě na Céliu a těla byla pohřbena pod velkým schodištěm, vedoucím do vyšších pater.

Rozvinutou křesťanskou tradici místa dokládá také to, že po dlouhou dobu jsou na místě dnešní baziliky uváděny dva tituly: titulus Byzantius a titulus Pammachi, pojmenované podle dvou zakladatelů ? senátora Byzantia, známého jen z příběhu umučení Jana a Pavla, a bohatého patricije Pammachia, dobře doloženého v historických pramenech jako dobrodince křesťanské komunity ? a podle legendy Byzantiova syna. Oba figurují na seznamu římských titulů v záznamu o účastnících synodu roku 499. O sto let později pak staré pojmenování mizí ve prospěch jmen obou mučedníků. V každém případě jde z hlediska křesťanské archeologie o ve své době jedinečné spojení titulu, jako shromaždiště a střediska života křesťanského společenství, s hroby mučedníků. Zvyklost, která později ve středověku zcela převládne a rozbují se až do excesívních rozměrů. Vzniká tak první bazilika tzv. ad corpus, nad tělem mučedníka, v tomto případě mučedníků uvnitř městských hradeb. Snad i to přispívá k velké popularitě místa. Brzy dostává hrob bohatou výzdobu. Dosud čitelné fresky z konce 4. století znázorňují mučednictví Jana a Pavla a nad nimi, v aule starého Pammachiova titulu, je vytvořeno okénko s mřížkou, tzv. fenestella confessionis, která dovolila shromáždění přiblížit se přímo k uctívaným mučedníkům.

Současná bazilika sv. Jana a Pavla vznikla na přelomu IV. a V. století. Zabírá vlastně první patro onoho bývalého římského činžáku a část soukromého domu. Přestože leccos z původní podoby zakryla pozdně barokní úprava, rozvrh trojlodní baziliky s půlkruhovou apsidou zůstal zachován. Oproti tomu Vnější fasády zůstaly v původní podobě z velké části až do dnešních dnů. Návštěvník, vystupující po prastarém Cliviu Scauro, má před sebou hlavní fasádu domu, v němž byli 26. června v 60. letech IV. století popraveni svatí Jan a Pavel.

(Zajímavou fotogalerii baziliky sv. Jana a Pavla naleznete zde.)

Další články z podrubriky Baziliky, chrámy a kostelíky města Říma

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti