Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   4. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

30.4.2008 

Papež hodnotí svou návštěvu v USA a v sídle OSN

Benedikt XVI. při gen. audienci, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,
Třebaže již uplynulo pár dní od mého návratu, rád bych přesto dnešní katechezi, jak už je zvykem, věnoval apoštolské cestě do sídla OSN a Spojených států amerických, která se uskutečnila ve dnech 15.-21.dubna. Nejprve bych rád znovu co nejsrdečněji poděkoval Biskupské konferenci USA, jakož i prezidentovi Bushovi, že mne pozvali a vřele přijali. Mé poděkování bych však rád rozšířil i na všechny ty, kteří mne ve Washingtonu a v New Yorku přišli pozdravit a projevit svou lásku k Papeži, i těm, kteří mne provázeli a podporovali modlitbou a svými duchovními oběťmi. Příležitostí k návštěvě bylo, jak známo, dvousetleté výročí povýšení první diecéze v zemi na metropolitní arcidiecézi a založení nových diecézí v New Yorku, Bostonu, Philadelphii a Louisville. Při této typicky církevní příležitosti jsem měl to potěšení navštívit osobně - a jako Petrův nástupce poprvé - milovaný lid Spojených států amerických, utvrdit ve víře katolíky, obnovit a přispět k růstu bratrství mezi křesťany a hlásat všem poselství ?Krista naší naděje?, jak znělo motto mojí cesty.

Při setkání s panem prezidentem v jeho rezidenci jsem mohl vzdát hold oné velké zemi, která byla od svého počátku budována na základě šťastného spojení náboženských, etických a politických principů a dodnes představuje platný příklad zdravé laicity, v níž je náboženská dimenze v různosti svých vyjádření nejen tolerována, ale ceněna jakožto ?duše? národa a základní záruka práv a povinností člověka. V tomto kontextu může církev svobodně a závazně plnit své poslání evangelizovat a prosazovat lidství, jakož i ?kritické svědomí? a přispívat tak k budování společnosti hodné lidské osoby a současně podněcovat Spojené státy - tedy zemi, na niž všichni hledí jako na jednoho z hlavních činitelů mezinárodní scény - ke stále potřebnější a naléhavější globální solidaritě a k trpělivému vedení dialogu v mezinárodních vztazích.

Poslání a role církevního společenství stály přirozeně ve středu pozornosti na setkání s biskupy, které se konalo v Národní svatyni Neposkvrněného Početí ve Washingtonu. V liturgickém kontextu nešpor, jsme chválili Pána za cestu, kterou Boží lid ve Spojených státech prošel díky horlivosti svých pastýřů a velkodušnosti a zápalu věřících, jež se projevují vznešeným a otevřeným důrazem víry a nesčetnými charitativními a humanitárními iniciativami doma i v zahraničí. Zároveň jsem podpořil své spolubratry v biskupské službě v jejich nesnadném úkolu rozsévat evangelium ve společnosti nemálo poznamenané rozpory, které ohrožují koherenci katolíků a samotného kléru. Vybídnul jsem je k tomu, aby dali zaznít svému hlasu při řešení aktuálních morálních a sociálních otázek a při formování věřících laiků, aby byli dobrým ?kvasem? v občanské společnosti, počínaje její základní buňkou, jíž je rodina. V tomto smyslu jsem je povzbudil, aby podávali svátost manželství jako dar a nerozlučitelný závazek muže a ženy, a jako přirozené prostředí pro přijímání a výchovu dětí. Církev a rodina, spolu se školou ? zejména tou křesťansky inspirovanou ? musí spolupracovat a nabízet mládeži solidní morální výchovu, přičemž však velkou zodpovědnost nesou také pracovníci sdělovacích prostředků a zábavního průmyslu. V souvislosti s bolestnou záležitostí sexuálního zneužívání nezletilých, jehož se dopustili posvěcení služebníci jsem chtěl vyjádřit biskupům svou blízkost a povzbudit je v jejich úsilí o zahojení zranění a utužení vztahů s jejich kněžími. V odpovědích na různé otázky, které mi biskupové položili, jsem podtrhnul některé důležité aspekty: niternou spojitost evangelia a ?přirozeného zákona?; zdravé pojetí svobody, která je chápána a realizována v lásce; církevní dimenzi křesťanské zkušenosti; požadavek hlásat zejména mladým nově ?spásu? jakožto plnost života a vychovávat je k modlitbě, v níž klíčí velkodušné odpovědi na Pánovo povolání.

Při velkolepé a slavnostní eucharistii na Nationals Park Stadium ve Washingtonu jsme svolávali Ducha svatého na církev, jež ve Spojených státech amerických, aby byla zdravě zakořeněna ve víře převzaté od otců, a hluboce sjednocena a obnovena čelila přítomným i budoucím výzvám s odvahou a nadějí ? tou ?nadějí, která neklame, protože Boží láska je nám vylita do srdce skrze Ducha svatého? (Řím 5,5). Jednou z těchto výzev je zajisté výchova, a proto jsem se na Catholic University of America setkal s rektory katolických univerzit a kolejí, s diecézními představiteli zodpovědnými za výuku a se zástupci profesorů a studentů. Úkol vychovávat je integrální součást poslání církve a církevní společenství Spojených států se v něm vždycky silně angažovalo, čímž zároveň poskytovalo velkou sociální a kulturní službu celé zemi. Je důležité, aby v tom pokračovalo i nadále. Podobně důležité je pečovat o kvalitu katolických institutů, aby se v nich formovalo opravdu podle ?měřítka plnosti? Kristovy (srov. Ef 4,13) ve spojení víry a rozumu, svobody a pravdy. S radostí jsem proto utvrdil formátory v jejich cenném úsilí o intelektuální charitu.

V zemi s multikulturním povoláním jakou jsou Spojené státy americké měla zvláštní význam setkání s představiteli jiných náboženství: ve Washingtonu, v kulturním centru Jana Pavla II. s židy, muslimy, hinduisty, buddhisty, džianisty; v New Yorku pak návštěva synagogy. Momenty, které - a zejména ten posledně jmenovaný - byly velmi srdečné a potvrdily společné úsilí o dialog a podporu míru, duchovních a morálních hodnot. V zemi, kterou lze nazvat vlastí náboženské svobody, jsem chtěl připomenout, že tuto svobodu je třeba vždycky bránit společným úsilím a vyhýbat se každé formě diskriminace a předsudku. Zaznamenal jsem velkou zodpovědnost náboženských leaderů ať už jde o výuku k respektu a nenásilí anebo o neustálé kladení nejhlubších otázek lidského svědomí. Rovněž ekumenickou slavnost ve farním kostele sv. Josefa charakterizovala velká srdečnost. Společně jsme prosili Pána, aby v křesťanech posílil schopnost podávat stále jednotněji důvody jediné velké naděje skrze společnou víru v Ježíše Krista.

Dalším hlavním cílem mojí cesty byla návštěva v ústředním sídle OSN: čtvrtá návštěva papeže po těch, které vykonal Pavel VI.v roce 1965 a Jan Pavel II. v letech 1979 a 1995. U příležitosti 60.výročí ?Všeobecné deklarace lidských práv? mi Prozřetelnost dala možnost potvrdit v nejširším a nejvlivnějším nadnárodním shromáždění hodnotu této Charty a poukázat na její univerzální základ, totiž na důstojnost lidské osoby, kterou Bůh stvořil k svému obrazu a podobě, aby s ním ve světě spolupracovala na jeho velkém plánu života a pokoje. Stejně jako mír je také respekt k lidským právům zakořeněn ve ?spravedlnosti?, to znamená v etickém řádu, který je platný v každé době pro všechny národy a který lze shrnout známým výrokem: ?Nečiň druhým to, co nechceš, aby oni činili tobě? anebo ? řečeno pozitivně - Ježíšovými slovy: ?Co tedy chcete, aby lidé dělali vám, to všechno i vy dělejte jim? (Mt 7,12). Na tomto základě, který vyjadřuje typický přínos Svatého stolce do Organizace spojených národů jsem obnovil a dnes opět obnovuji faktické úsilí katolické církve přispět k posílení mezinárodních vztahů, prostoupených principy odpovědnosti a solidarity.

V mém nitru zanechaly silný dojem i další momenty mého pobytu v New Yorku. V katedrále sv. Patrika v srdci Manhattanu ? opravdovém ?domě modlitby pro všechny národy? jsem slavil mši svatou pro kněze a zasvěcené osoby, pocházejících ze všech částí Ameriky. Nikdy nezapomenu na to, s jakou vřelostí mi blahopřály ke třetímu výročí mého zvolení na Petrův stolec. Byla to dojemná chvíle, kdy jsem ve své službě mocně pocítil veškerou podporu církve. Totéž mohu říci o setkání s mladými a seminaristy, které se konalo v blízkosti diecézního semináře a kterému předcházelo velmi výmluvné setkání s hendikepovanými dětmi a mládeží a jejich rodinami. Mladým, kteří přirozeně žízní po pravdě a lásce, jsem představil několik postav mužů a žen, kteří příkladně dosvědčili evangelium na americké půdě, evangelium pravdy, která osvobozuje k lásce, ke službě a k životu vydávanému pro druhé. Tváří v tvář dnešním temnotám, které ohrožují život mládeže, mohou mladí lidí nalézt ve svatých světlo, které rozptyluje tmu: světlo Krista, naděje pro každého člověka! Tato naděje, silnější než hřích a smrt, naplnila emocionálně silný moment, který jsem v tichosti prožil v prohlubni Ground Zero, kde jsem zapálil svíci a modlil se za všechny oběti oné úděsné tragédie. Moje návštěva nakonec vyvrcholila eucharistickou slavností na Yankee Stadium v New Yorku. Dosud si nesu v srdci onen svátek víry a bratrství, s nimiž jsme oslavili dvousetleté výročí nejstarších diecézí severní Ameriky. Počáteční malé stádo se mimořádně rozvinulo a obohatilo vírou a tradicemi dalších imigračních vln. Této církvi, která čelí nynějším výzvám, jsem mohl s radostí znovu hlásat ?Krista, který je naší nadějí? včera, dnes i navěky.

Drazí bratři a sestry, zvu vás abyste se spojili se mnou a vzdali díky za tuto zdařilou apoštolskou cestu a prosili Boha, aby na přímluvu Panny Marie přinesla hojné plody pro církev v Americe i ve všech částech světa.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti