Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

13.7.2008 

O sektách nepřátelských lidské přirozenosti

Milan Glaser

Před nedávnem se v nejsledovanějším talk show prvního programu italské televize objevilo poněkud nezvyklé téma. Tedy může se zdát nezvyklým někomu, kdo pravidelně nesleduje veřejné dění, zvláště černou kroniku, ať už v Itálii nebo jinde. Mluvilo se totiž o destruktivních sektách, zvláště těch, které uctívají zlého ducha charakteristickými konkrétními skutky. Že to není téma tak docela ojedinělé o tom svědčí také rozhodnutí Italského ministerstva vnitra, které už před dvěma roky navázalo spolupráci s katolickou církví, v jejíž řadách hledá na celonárodní úrovni odborné znalce, nejčastěji exorcisty, právě za účelem pátrání po pachatelích zločinů, jež nesou evidentní stopy činnosti oněch destruktivních, většinou satanistických sekt, a s nimiž si nezřídka neví rady. V televizi se o tomto tématu mluvilo především v souvislosti s tím, jak pomoci osobám, které upadly do osidel těchto zvráceností. Odborníci při té příležitosti podali - poněkud zarážející ? odhad počtu lidí, kteří jsou v Itálii buď v přímém nebo potenciálním kontaktu s takovýmito sektami. Jde přibližně o milion a půl osob, což i při téměř 60 milionech obyvatel apeninského poloostrova není málo. Jde tedy o téma, které si žádá nejen pozornost, ale také adekvátní odpověď na nejrůznějších úrovních společnosti, jejíž nejmladší členové patří mezi ty nejohroženější. Také proto skupina psychologů loni zveřejnila publikaci s názvem Černá kniha satanismu, rituály a zločiny.

Právě v jubilejním roce 2000 otřásla Itálií vražda, které se v městečku Chiavenna dopustila tři nezletilá děvčata v rámci satanského rituálu, jak samy pachatelky vypověděly. Obětí se stala tamější velice populární a oblíbená řeholní sestra Maria Laura Mainetti. Tu si záměrně vyhlédly, v noci vylákaly na odlehlé místo a tam ubodaly. Celá Itálie sledovala vývoj otřesné události v televizních zprávách podobně jako u nás např. Kuřimskou kauzu. Zmíněná děvčata s nevinným, takřka andělským pohledem vypovídala na policii i u soudu nejen o celém průběhu zločinu, ale i o jeho motivu, kterým byla právě služba satanovi. V italském veřejném mínění vzbudily největší bezradnost záběry televizního zpravodajství, jež ukázalo dvě ze zmíněných pachatelek, čekajících na chodbě policejního úřadu na svůj výslech. Neměly tušení, že jsou snímány, a domnívaly se, že si mohou mezi sebou promluvit důvěrněji. A tak se celá Itálie stala svědkem šeptání oněch dívenek, které vyjadřovaly - po spáchaném zločinu ? svůj obdiv k jeho strůjci... Sami policisté, kteří celou situaci zinscenovali, aby se pokusili přijít věci na kloub, nedokázali analýzou jejich rozhovoru dospět k závěru, zda děvčata mluvila o nějaké třetí lidské osobě, o kterou by policisté, samozřejmě, měli nemalý zájem, anebo právě o démonovi. Živý, procítěným obdivem přetékající, rozhovor dvou nešťastnic, který si mohli připomenout i diváci zmíněného televizního talk show, ponořil do hluboké bezradnosti nejen složky činné v trestním řízení, ale i psychology a ostatní odborníky v dané problematice. Za zmínku stojí také ta část výpovědi pachatelek, v níž s neskrývaným i málo chápavým údivem sdělily, že řeholní sestra Maria Laura umírala se slovy odpuštění na rtech. Na základě výpovědi pachatelek byl letos na jaře uznán mučednický charakter smrti této řeholní sestry a zahájen její beatifikační proces.

Kauza destruktivních sekt, jejíž příslušníci vyznávají a páchají zlo právě proto, že je zlem, není, bohužel, ani trochu umělá. Resocializace osob, které uvízly v tenatech oněch zvrácených kultů a nauk, je podle tvrzení odborníků velmi, velmi obtížná. V případě dívek z italské Chiavenny se snad, jak bylo v televizním pořadu naznačeno, tato resocializace vyvíjí dobře právě díky onomu odpuštění, kterého se jim dostalo od jejich oběti a které je tak překvapilo.

Bezradnost a bezmocnost světské mentality tváří v tvář takovýmto případům a hlavně konkrétním osobám, které se ztratily samy sobě a praktikují zvrácený kult zla, stojí za hlubší úvahu. Banalizovat tento nádor na těle společnosti je možné nanejvýš v médiích. Tváří v tvář utrápeným rodičům to nelze. Kromě toho je mnohem snadnější brousit si ostrovtip verbální kritikou církve, jejíž bohoslužebný kult i nauka vštěpují člověku lásku k bližním, než pustit se do argumentace proti někomu, kdo s rozhodností nikterak abstraktní tvrdí: ?Nenávidím lásku a miluji nenávist.? Tato a podobná tvrzení kolují po internetu, který dnes velmi účinně - ačkoli a bohudíky nejenom - slouží šíření oněch zvrácených duchovních nauk a návodů. V boji proti nim totiž selhávají ateistické argumenty psychologů a do úzkých se dostává i sekulární zákonodárství se svým důsledně laicistickým pojetím svobody kultu.

V této souvislosti proto není bez významu uvědomit si, že i naše sekularizované společnosti, ať už si to jednotliví jejich členové přiznávají či nikoli, stále ještě zakládají svůj pocit bezpečí a soudržnosti na faktu spásy, které se lidstvu dostává v Kristu, čili na přesvědčení, že zlo jako takové je jednou provždy poraženo. Ani náš rozum, ani naše dobrá vůle totiž nejsou s to přemoci onoho nepřítele lidského ducha i těla, který vůbec není prázdnou abstrakcí.

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
18.5.06 Nová katedra se zaměří na studium sekt a esoteriky



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti