Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

18.7.2008 

Páteční program Benedikta XVI. v Sydney

Sydney. 1. Benedikt XVI. oslovil představitele nekatolických církví
2. Setkání Benedikta XVI. s představiteli jiných náboženství. Papež poobědval s 12 mladými lidmi.
3. Svatý otec zahájil Křížovou cestu a setkal se s mládeží v nápravném zařízení

ad 1. Papež zahájil den soukromou eucharistií v kapli Katedrálního domu, který je jeho rezidencí v Sydney. Prvním bodem jeho programu bylo ekumenické setkání v kryptě katedrály. Sešlo se tam 40 představitelů z šestnácti různých církví a křesťanských společenství, spolu s představiteli Ekumenické rady Nového Jižního Walesu. Nechyběli ani delegáti mladých, kteří se angažují v ekumenických akcích. Mezi hosty byli kardinálové Tarcisio Bertone, maronitský patriarcha Nasrallah Pierre Sfeir a George Pell. V uvítacím projevu metropolita Sydney označil za překonané ony vášnivé spory mezi katolíky a protestanty, které pamatují starší generace a poděkoval také za upřímnou podporu ze strany křesťanů jiných vyznání při organizaci Světových dnů mládeže. Kardinál Pell mimo jiné řekl:

?Duch svatý nám dal dosáhnout významných pokroků na cestě ekumenismu. Navzájem se dnes známe, jsme přáteli a k napětí dochází zřídka. Snad nás mladí lidé Světových dnů mládeže, uzavírající přátelství a bratrství bez ohledu na rasy a národy, budou inspirovat k ještě větší spolupráci a k účinnějšímu svědectví víry v Pána Ježíše.?

Benedikta XVI. vřele přivítal také anglikánský biskup Robert Forsythe. Anglikánská komunita je v Austrálii po katolících druhá největší, co do počtu. V promluvě při ekumenickém setkání Benedikt XVI. poznamenal, že ekumenismus začíná sice uznáním jediného křtu, ale má vést k jednotě eucharistického stolu. Poukázal na dohodu, kterou v roce 2004 podepsali členové Australské rady církví:

?Čím usilovněji se snažíme dojít společného porozumění božským tajemstvím, tím výmluvněji budou naše charitativní díla vyprávět o nezměrné dobrotě Boha a jeho lásky ke všem.?

Benedikt XVI. připomněl, že ekumenický dialog dělá pokroky nejenom skrze výměnu idejí, ale i sdílením darů, které nás vzájemně obohacují. ?Idea směřuje k dosažení pravdy; dar je vyjádřením lásky. Obojí je pro dialog podstatné.? Svatý otec ve své úvaze použil biblické obrazy ?těla? a ?chrámu?, užívané k popisu církve.

?Každý prvek struktury církve je důležitý, ale všechny by vrávoraly a zřítily se bez úhelného kamene, kterým je Kristus. Jako ?spoluobčané? tohoto ?Božího města? se křesťané musí společně přičinit, aby budova byla pevná natolik, že bude ostatní lidi přitahovat, aby vstoupili a odhalili hojnost pokladů milosti, jež jsou uvnitř.?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. na ekumenickém setkání je ZDE

Ekumenické setkání zakončila modlitba Otče náš a Papež se krátce pozdravil s jednotlivými osobnostmi.

ad 2. Po té Benedikt XVI. přešel do kapitulní síně při katedrále, která patří mezi nejstarší zachované školní budovy v Austrálii. Tam proběhlo setkání se čtyřicetičlennou skupinou představitelů judaismu, islámu, buddhismu, hinduismu a dalších náboženství. V úvodu kard. Pell připomněl encykliku Fides et Ratio. Poznamenal, že víra a rozum nejen vedou k pravdě, ale že rozum potřebuje víru k rozšiřování horizontů.

?Dnešní přítomnost představitelů jiných náboženství je výrazem uznání, že moudrost není jen výsadou křesťanů, ale patří všem věřícím. Jejich víra může přispívat našemu poznání Boha i nás samých.?

?Moji předkové by si nedokázali vůbec představit setkání, kterého se tady účastním. Bylo by to za horizontem jejich představivosti? ? řekl na uvítanou rabín Jeremy Lawrence z Velké Synagogy v Sydney. Připomněl kroky sblížení mezi katolickou církví a judaismem z doby Jana XXIII. a Jana Pavla II. S velmi pozitivním přístupem ke Dnům mládeže zdůraznil, že víra znamená také úctu k člověku. A ocenil, že Benedikt XVI. posílil duchovní profil města a vědomí o víře ve společnosti.

?Až nadejde náš čas a naše duše potkají duše těch, kdo odešli již dříve ? myslím na své dědy a pradědy ? uvidíme, že nám bylo dáno žít v lepších dobách než oni. Kéž uvidí také naše nasazení, to, že jsme učinili náš svět lepším pro naše děti a všechny děti Boží a že jsme svým úsilím oslavovali jméno Boží pro celé lidstvo.?

Představitel islámu, šejk Mohamad Saleem, pozdravil Papeže tradičním ?Salamalaikum!? tedy ?Pokoj s tebou.? Dotkl se otázky míru v islámu. Také on s uznáním mluvil o Dnech mládeže. ?Po několik dní slyšíme hlas mladých ? řekl - podporujme fundamentalismus lásky místo fundamentalismu nenávisti.? Vyjádřil přání, aby pobyt Benedikta XVI. v Sydney přispěl k šíření lásky, spravedlnosti a pokoje.

V promluvě během mezináboženského setkání Benedikt XVI. zdůraznil, že náboženská svoboda je charakteristickým rysem australské společnosti. Austrálie je skutečně jednou z mála zemí, kde ústava otevřeně říká, že parlament není kompetentní rozhodovat v náboženských záležitostech obyvatel.

?Drazí přátelé, přišel jsem do Austrálie jako vyslanec pokoje. Proto jsem rád, že jsem se setkal s vámi, kteří sdílíte totéž přání a společnou touhu pomoci světu dosáhnout pokoje. Naše hledání pokoje postupuje ruku v ruce s hledáním jeho významu, poněvadž odhalením pravdy nacházíme bezpečnou cestu k pokoji.?

?Harmonické vzájemné vztahy mezi náboženstvím a veřejným životem jsou mnohem důležitější v době, kdy někteří zastávají názor, že náboženství spíše rozděluje než sjednocuje. Svorný hlas těch, kteří mají náboženského ducha, však ve světě ohrožovaném zhoubnými a zločinnými formami násilí podněcuje národy a společnosti řešit konflikty pokojnými prostředky a při plném respektování lidské důstojnosti. Jeden z mnoha způsobů, kterým se náboženství dává do služeb lidstva spočívá v tom, že nabízí takovou vizi lidské osoby, která podtrhuje naši vrozenou touhu žít velkodušně a navazovat přátelské vztahy s našimi bližními. ?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. k zástupcům jiných náboženství je ZDE

Především anglicky, ale i německy a španělsky hovořil Benedikt XVI. s 12 mladými, které pozval, aby s ním a s kardinálem Pellem poobědvali. Každý kontinent zastupovala jedna dívka a jeden chlapec a jedna dvojice reprezentovala australské domorodce.
Tři z nich Jacinta z Nigérie, Jean-Fabien z Konga a Marie-Benedicte z Francie, se s námi o svůj dojem z oběda se Svatým otcem podělili:

?Nigerijská katolická komunita mu věnuje reliéf jednoho ze svých význačných biskupů, provedených tradiční nigerijskou technikou. Dnešní den je pro mě ohromně radostný. Našim přinesu tuhle radost, to je všechno, co Nigerijci potřebují. Svatý otec působil přirozeně a mile, je opravdu svatý.?

?Setkání se Svatým otcem je zkušenost víry. Jsme opravdu velmi šťastní, radujeme se všichni, je to úžasné. Bylo to jako setkání s otcem rodiny, naslouchal nám a dal nám své požehnání.?

?Papež hodně poslouchal, ale také mluvil, ptal se, co nás tíží. A my jsme každý něco řekl, představili jsme se, řekli kolik je nám, dále něco o své diecézi, o své zemi. Při jídle jsme pak mluvili všichni dohromady, s Papežem a kardinálem Pellem. Mluvilo se tak trochu o všem ? o politických otázkách i o těchto dnech mládeže. Papež na mě působil jako muž velké kultury, prostoty, s velkou láskou k ostatním.?

ad 3. V 15 hodin zahájil Benedikt XVI. modlitbu křížové cesty. 250 tisíc mladých lidí se jí účastnilo v ulicích celého Sydney. Ulice města byly na dnešní odpoledne přetvořeny na Jeruzalém 21. století, kde Ježíš znovu žije, trpí a umírá.
Trávník Hyde Parku se stal Getsemanskou zahradou, sloupoví Galerie Veleradou. Divadelní ztvárnění křížové cesty mělo také hudební doprovod, který postupně přecházel od rocku, přes domorodou hudbu po gregoriánský chorál. Svatý otec přednesl modlitbu Prvního zastavení, které se týká Poslední večeře. Herce představující Ježíše nesoucího kříž do Barangaroo, kde bylo poslední zastavení, dopravila loďka.
Inscenaci Křížové cesty připravil otec Franco Cavarra, který před vstupem do kněžského semináře režíroval opery v Sydney a ve Spoletu.

Ve večerních hodinách se Benedikt XVI. setkal účastníky programu ?Alive? v nápravně-výchovném zařízení. Ten se zaměřuje na resocializaci problémové mládeže. Na 240 převážně bývalých drogově závislých se tu učí znovu žít. Papež se své úvaze zamyslel nad názvem tohoto resocializačního programu, nad tím, co to vlastně znamená, když se řekne být ?živý?, žít život naplno. ?K uspokojení naší nejhlubší potřeby vede láska; a když milujeme, stáváme více sebou samými, stáváme se plněji lidmi. Jak snadno však může být láska přetvořena na falešné božstvo! Lidé si většinou myslí, že milují, když se stávají vlastníkem druhého nebo s ním manipulují; někdy zacházejí s druhými jako s předměty, aby uspokojili své vlastní potřeby, a ne jako s osobami, hodnými úcty a lásky.?

?Zvolit drogy či alkohol, zapojit se do kriminálního nebo sebeničivého jednání mohlo tehdy vypadat jako východisko z obtížné či nepřehledné situace. Nyní víte, že to místo do života vedlo ke smrti. S radostí přijímám odvahu, kterou jste projevili rozhodnutím vrátit se na cestu života, právě tak jako mladík z podobenství o Marnotratném synovy. Přijali jste pomoc od přátel či příbuzných, od personálu programu ?Alive?, od těch, kterým leží na srdci vaše blaho a vaše štěstí. Drazí přátelé, vidím ve vás vyslance naděje pro ty, kteří se nacházejí v podobných situacích. Vy je můžete přesvědčit o nutnosti zvolit si cestu života a odejít z cesty smrti, protože mluvíte na základě zkušenosti.?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. v nápravně-výchovném zařízení pro mladistvé je ZDE

A na závěr se na Světové setkání podívejme očima českých účastníků. Co jim dali katecheze a co si dovezou domů si můžete poslechnout níže.


Zvukový záznam si můžete poslechnout zde.



Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
27.7.08 Vítězství krásy
26.7.08 Světové dny mláděže zanechaly dobrý dojem
22.7.08 Světový tisk o setkání mládeže v Sydney
21.7.08 Globalizace v akci
21.7.08 Všem patří mé hluboké díky



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti