Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

19.7.2008 

Benedikt XVI. slavil eucharistii v Sydneyské katedrále a vigilii Světového dne mladých

Sydney. 1. Dopoledne Benedikt XVI. slavil eucharistii spolu s biskupy, seminaristy,novici a novickami.
2. Vigilie Světového dne mladých na dostihovém stadionu za účasti více než 200 tisíc lidí.

ad 1. Na tři tisíce osob pojme katedrála Panny Marie, Pomocnice křesťanů v Sydney. Dnes od půl desáté dopoledne v ní sloužil mši svatou Benedikt XVI. ?Toto je živá budova a živá církev,? ujistil v úvodu kard. Pell. Papež se v ní setkal s 65 australskými biskupy, se seminaristy, novici a novickami různých řeholí. Během této bohoslužby Benedikt XVI. posvětil v katedrále nový oltář:

?Každý oltář je symbolem Ježíše Krista, který je přítomný ve své církvi jako kněz, oltář a oběť.? ?i my, tak jako tento oltář, zasvěceni, ?dáni stranou?, abychom sloužili Bohu a budovali jeho království. Příliš často se však ocitáme ve světě, který by chtěl ?dát stranou? Boha. Ve jménu lidské svobody a autonomie se Boží jméno přechází mlčením, náboženství je redukováno na osobní zbožnost a víra je odstavena z veřejného fóra. Někdy může tato mentalita, jež naprosto protiřečí podstatě evangelia, zatemnit dokonce i samo naše chápání církve a jejího poslání. I my můžeme být pokoušeni redukovat život víry na záležitost pouhého cítění.?

Varoval Benedikt XVI. Tázání po Bohu nemůže být nikdy umlčeno a lhostejnost vůči náboženské dimenzi lidské existence v konečném důsledku člověka samotného poníží a oklame, pokračoval papež.

?Jediným skutečným kritériem, kterým lze měřit každou lidskou skutečnost, je kříž a jeho poselství nezasloužené lásky, která triumfuje nad zlem, hříchem a smrtí a tvoří nový život a nepomíjející radost. Kříž zjevuje, že sami sebe nalezneme jedině tehdy, darujeme-li své životy, přijmeme-li lásku Boží jako zdarma daný dar a přičiníme-li se o to, aby každý muž a každá žena byli nasměrováni ke kráse této lásky a ke světlu pravdy, jež jediná dává světu spásu.?

Tak jako ve Spojených státech i v Austrálii hovořil o zahanbení nad sexuálním zneužíváním nezletilých některými kněžími či řeholníky.

?Hluboce lituji bolesti a utrpení, které oběti zakusily, a jako jejich pastýř je ujišťuji, že mám na jejich utrpení účast. Tyto hanebnosti, jež jsou vážnou zradou důvěry, musejí být jednoznačně odsouzeny. Vyvolaly velkou bolest a poškodily svědectví církve. Všechny vás žádám, abyste podpořili své biskupy, pomáhali jim a spolupracovali s nimi při potírání tohoto zla. Obětem se musí dostat soucitu a péče a ti, kdo jsou zodpovědní za tyto zločiny, musejí být pohnáni před spravedlnost. Naléhavá priorita je vytvářet bezpečné a zdravé prostředí zejména pro mládež.?

Slovy povzbuzení se papež obrátil k seminaristům, novicům a novickám: podobně jako mladí Izraelité z prvního dnešního čtení jsou i oni znamením naděje a obnovy Božího lidu. Vyzval je, aby ?věřili ve světlo? (srov. Jan 12,36).

?Jistě nastanou chvíle, kdy každý věřící učedník pocítí tíži a horko dne (srov. Mt 20,12) i boj o prorocké svědectví vydávané světu, jež se může zdát hluchým k požadavkům Božího slova. Ale nemějte strach! Věřte ve světlo! Vezměte si k srdci pravdu, kterou jsme slyšeli v dnešním druhém čtení: ?Ježíš Kristus je stejný včera i dnes i navěky? (Žid 13,8). Světlo Velikonoc nadále zahání temnoty! (...) Utvářejte denně svůj život láskyplným sebedarováním samotnému Pánu v poslušnosti Otcově vůli. Takto objevíte svobodu a radost, které mohou přitáhnout druhé k oné Lásce, jež je zdrojem a dovršením každé jiné lásky. Nezapomeňte nikdy, že čistota pro království Boží znamená naprostou životní oddanost lásce, jež vás uschopní odevzdat se bez výhrad do služby Bohu, abyste byli plně nablízku bratřím a sestrám, zejména těm, kteří jsou v nouzi. Největší poklad, který sdílíte s ostatními mladými ? váš idealismus, štědrost, čas a energii ? je pravou obětí, přinášenou na Pánův oltář. Kéž jste si neustále vědomi tohoto svého nádherného charismatu, který vám dal Bůh ke své slávě a pro budování církve!?

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Po vyznání víry a litaniích ke všem svatým uložil Benedikt XVI. do nového oltáře z bílého mramoru s reliéfem Krista v hrobě ostatky, pomazal oltář olejem a zapálil na něm kadidlo. Ministranti pak nově posvěcený oltář připravili k eucharistické bohoslužbě.

Po mši svaté se papež vrátil do Cathedrall House a poobědval s padesátkou australských biskupů, zatímco kardinál Pell hostil 350 kardinálů a biskupů ze zahraničí.

Před večerní vigílií Benedikt XVI. našel ve svém programu čas na návštěvu Domu sv. Josefa-domova důchodců nedaleko Randwicku, aby navštívil čtyřiaosmdesátiletého kardinála Edwarda Bede Clancyho, emeritního arcibiskupa Sydney, dva biskupy a další kněze, kteří v domově žijí. Během této zhruba dvacetiminutové návštěvy se papež setkal také s dvaadevadesátiletou Rosemarie Goldie, bývalou zástupkyní sekretáře Papežské rady pro Laiky, první ženou, která ve Vatikánu zastávala takový post.

Zatím co Benedikt XVI. sloužil dopolední bohoslužbu, mladí, se připravovali na večerní vigílii. Už v pět hodin ráno se vydali pěšky na dostihový stadion Randwick. Cestou minuli sedm zastavení, která korespondovala se sedmi dary Ducha Svatého. Nad průvodem mladých poutníků, nesoucích na tvářích úsměv a v batůžcích proviant na celý den, se třepotali barevné vlajky všech národů.

ad 2. ?Svatý otče je pro nás obrovskou radostí být tu dnes večer s Vámi, Vítáme vás jako našeho spolupoutníka, jako našeho otce, jako Petrova nástupce...
řekl kardinál Pell na úvod.

Modlitební bdění mladých začalo choreografickým vystoupením v pološeru rozptylovaném jen světlem paškálu. Na pódium byl vynesen kříž a ikona světových dnů mládeže. Benedikt XVI. se objevil bez ohlášení ze zákulisí pódia, což vyvolalo překvapení a nadšení. Dvojice moderátorů přivítala Papeže jako poutníka a otce. Ve čtyřech jazycích zazněla modlitba Zdrávas Maria, jako evokace apoštolů, kteří spolu s Marií ve Večeřadle očekávali seslání Ducha svatého.

Benedikt XVI. zapálil světlem z paškálu pochodeň přinesenou mladou Aborigenkou, která pak předala oheň dvanácti poutníkům a ti celému shromáždění. Obrovský hipodrom, na kterém se shromáždilo nejméně 200 tisíc věřících se pomalu rozjasnil světlem svící. Na scénu vystoupilo 7 mladých lidí, aby podali svědectví o své víře. Za každým z nich následovala papežská modlitba o další dary Ducha svatého a hymna Světových dnů mládeže.

Svědectví mladých. Jako první vystoupila Marie - Češka z hradecké diecéze. Její svědectví si můžete poslechnout níže.

Mladý muž z thajského Bangkoku pak promluvil o proměně, jakou zažil na světových dnech mládeže v Římě. Potýkaje se s materiální chudobou, objevil duchovní bohatství. Zážitek Boží blízkosti při vigilii mladých v roce 2000 změnil jeho život.

Danni ze Sydney je hluchoněmá. Své postižení ale považuje za Boží dar. Mladé z celého světa povzbuzovala k trpělivosti a k citlivosti pro potřeby těch, kterých si svět neváží.
?Dar být hluchá mi pomohl poznat pravdu o tom, že Bůh stvořil každého z nás ve své velké lásce, že různorodost Jeho dětí je Jeho potěšením a že každého z nás povolává na zvláštní, neopakovatelnou cestu života? Dostala jsem Kristovu trpělivost a pozornou lásku a snažím se prokazovat ji ostatním.?

Petar ze Srbska mluvil o touze žít vírou v zemi, kde katolíci jsou menšinou a rány po válce se ještě nezacelily. Zdůrazňoval, že důležitá je otevřenost Bohu a hledání Jeho vůle.

José z Chile svědčil o tom, jak jeho předsevzetí z minulých dnů mládeže nevyprchalo po jejich skončení, ale s pomocí Ducha svatého přineslo plody:
?Nedovolte, aby vaše naděje zhasla s koncem Světových dní mládeže. Nic nevadí, že narazíte na obtíže ve svých domovech, proste vždy o sílu Ducha svatého, aby vám On pomohl být Kristovými svědky. Bojujeme o Krista. A pro Krista to stojí za to.?

Rakušanka Carina přišla povědět o radosti, kterou jí dává svědectví o Kristu v jejím školním prostředí. Mluvila o tom, jak důsledný život podle evangelia za ní přivádí spolužáky s otázkami o morálním učení církve ? a jak modlitba k Duchu svatému vkládá do úst nečekaná slova.

A konečně Sean ze Srí Lanky vyprávěl o tom, jak se z povrchního křesťana vydal na hlubinu cestou víry. ?V době duchovních cvičeních, které jsem prožil na studiích, jsem se ocitl tváří v tvář tomu, čeho jsem se nejvíc obával ? myšlence dát celý svůj život službě Bohu. Můj strach se ale změnil v pokoj, když jsem pocítil milující a doprovázející Boží přítomnost. ? Naplnila mě Boží bázeň když jsem viděl, jak změnil můj strach v pokoj. Ale nadevšechno mě naplňuje Boží bázeň a údiv nad Ním samým.?

Na svědectví mladých odpověděl Benedikt XVI. zevrubnou katechezí o třetí Božské Osobě. K tomu, abychom byli svědky, je třeba poznat Ducha svatého ? zdůraznil Papež.

?Naše křesťanské svědectví je nabízeno světu, který je z mnoha hledisek křehký. Jednota Božího stvoření je oslabena zraněními, která sahají hluboko zvláště tehdy, jsou-li porušeny sociální vazby, anebo je-li lidský duch téměř úplně potlačen zbídačováním a zneužíváním osob. Současná společnost skutečně trpí jakýmsi rozpadem v důsledku onoho způsobu myšlení, které je svou podstatou krátkozraké, protože nedbá na celý horizont pravdy o Bohu a o nás. Relativismus ze své podstaty není schopen vidět celý rámec. Ignoruje ony principy, které nám dávají schopnost žít a růst v jednotě, řádu a harmonii?
Bůh nás učinil jedny pro druhé (srov. Gn 2,24) a pouze v Bohu a v jeho církvi můžeme nalézt onu jednotu, kterou hledáme. I přes osobní či institucionální nedokonalosti a zklamání přece jen někdy máme pokušení uměle si konstruovat ?dokonalou? společnost. Není to pokušení nové. Dějiny církve znají mnohé příklady pokusů obcházet či překračovat lidské slabosti i poklesky a vytvářet tak dokonalý celek, duchovní utopii?
Kdo uspokojí tuto podstatnou lidskou touhu být jedno, být ponořen do společenství, být povznesen a veden pravdou? Duch Svatý! Toto je jeho úkol: přivést k dovršení dílo Kristovo. Obohaceni dary Ducha dostanete sílu překračovat jednostranné vize, prázdnou utopii i ošidnou vratkost a místo nich nabízet soudržnost a jistotu křesťanského svědectví?
Opravdu žít znamená být proměněn zevnitř, být otevřen silou lásky Boží. Přijetím moci Ducha Svatého můžete i vy proměnit svoje rodiny, společenství i národy. Osvoboďte tyto dary! Učiňte, ať jste velcí díky moudrosti, rozumu, síle, umění a zbožnosti!
?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. na vigilii mladých je ZDE

Po papežské katechezi vystoupilo na scénu a bylo představeno 24 mladých, kterým zítra Benedikt XVI. udělí svátost biřmování.

Pak nastoupil centrální okamžik: jáhen přinesl Nejsvětější svátost. Paprsčitý kruh uprostřed papežského pódia zvětšil rozměry monstrance, aby byla z daleka viditelná. Nadešel čas ztišení a modlitby. Adoraci čas od času přerušovaly verše z bible. Mladí budou moci setrvat v modlitbě po celou noc.

Benedikt XVI. se před opuštěním hipodromu rozloučil s poutníky v šesti jazycích. Příznačné je, že vedle italštiny, francouzštiny, němčiny, španělštiny a portugalštiny řekl několik slov také čínsky.

Noc stráví Svatý otec v katedrálním domu. K mladým, kteří s radostí v srdci zůstali v dosti chladném hotelu pod hvězdami, se vrátí ráno na eucharistii.


Zvukový záznam si můžete poslechnout zde.



Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
27.7.08 Vítězství krásy
26.7.08 Světové dny mláděže zanechaly dobrý dojem
22.7.08 Světový tisk o setkání mládeže v Sydney
21.7.08 Globalizace v akci
21.7.08 Všem patří mé hluboké díky



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti