Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Angelus 

10.8.2008 

Plout s církví proti větru

Promluva Beneditka XVI. před modlitbou Anděl Páně v Brixenu

Česká sekce RV

Svatý Otec začínal spatra, ovšem německy:

Milí bratři a sestry, svatý Marek jednou ve svém evangeliu vypravuje, že Pán řekl svým učedníkům po dnech plných shonu: ?Pojďte na klidné místo a tam si trochu odpočiňte. Protože Kristovo slovo není řečeno jen pro tu chvíli, vztáhl jsem tuto výzvu učedníkům také na sebe a přišel jsem do tohoto krásného a klidného místa, abych si trochu odpočinul, a musím poděkovat biskupu Eggerovi a jeho pomocníkům, celému městu Brixen a regionu, že mi připravili toto tiché místo, na kterém nyní už dva týdny mohu odpočívat, myslet na Boha a na lidi a tak sbírat nové síly. Pán Bůh zaplať.
Měl bych děkovat mnoha jednotlivcům, ale udělám to jednodušejí: Doporučuji vás požehnání Boha. On zná každého jménem a jeho požehnání spočine na každém jmenovitě. O to prosím z celého srdce a to má být můj díky vám všem.

Evangelium dnešní neděle nás vede od tohoto bodu odpočinku opět do všedního života. Vypravuje o tom, jak Pán jde po rozmnožení chleba na horu, aby byl sám s Otcem. Mezitím se učedníci na jezeře marně namáhají plout proti větru. Snad je to pro evangelistu obraz církve jeho doby, jak tato malá bárka tehdejší církve pluje v protivětru dějin, a můžeme to vzít za obraz církve v naší době, která se v mnoha částech světa namáhá plout proti větru a zdá se, že nemůže plout dopředu a Pán, jak se zdá, je daleko vzdálen. Avšak evangelium nám dává odpověď, útěchu a zároveň udává cestu. Říká nám: Je to pravda Pán je u Otce, ale kvůli tomu není daleko nýbrž vidí každého, protože kdo je u Boha, neodchází pryč, nýbrž je blízko druhému. A když mu jde Petr po hladině vstříc a hrozí mu, že utone, Pán ho vezme za ruku a bezpečně ho přivede do loďky. Pán podává ruku také nám znovu a znovu, dělá to skrze krásu neděle, dělá to skrze slavnostní liturgii, dělá to v modlitbě, s níž k němu přicházíme, dělá to v setkání s Božím slovem... Dělá to rozmanitých situacích všedního života. Podává nám ruku. A my pak jdeme dobře a správně, když uchopíme ruku Pána a dáme se od něho vést.
Proto Ho chcem prosit, abychom vždycky znovu nalézali jeho ruku a zároveň je v tom výzva, abychom v jeho jménu podávali ruku druhým, kteří to potřebují, a převáděli je přes vody našich dějin.

Pak Benedikt XVI. pokračoval italsky:

V těchto dnech, drazí přátelé, jsem trochu promýšlel zkušenost, jakou jsme zažili v Sydney, kde jsem se setkal s radostnými tvářemi tolika chlapců a děvčat ze všech končin země. Ve velké metropoli mladého australského národa byli oni mladí znamením ryzí radosti, někdy trochu hlučné, ale vždy mírumilovné a pozitivní. Navzdory tomu, že jich bylo tolik, nezpůsobili žádné nepořádky ani žádnou škodu. Aby byli veselí nepotřebovali sahat k nevázaným a násilnickým způsobům, k alkoholu a různým drogám. Byla v nich radost, že se mohli setkat a spolu objevovat nový svět. Jak je nesrovnávat s jejich vrstevníky, kteří při hledání falešných úniků, konsumují ponižující zkušenosti, jež často vyústí do úděsných tragédií? Je to typický produkt současné tak zvané ?společnosti blahobytu?, která, aby zaplnila vnitřní prázdnotu a nudu, jež ji doprovází, vede k pokušení zažít něco nového, drázdivějšího a extrémnějšího. Také prázdniny hrozí roztříštit se v marný shon po chimérách rozkoše. Ale tímto způsobem si duch neodpočine, srdce nenajde radost ani pokoj, ba naopak nakonec je ještě unavenější a smutnější než předtím. Mluvil jsem o mladých, protože oni žízní po životě a nových zkušenostech, a proto jsou také více ohroženi. Avšak ta úvaha platí pro všechny: lidská osoba se opravdu obrodí pouze ve vztahu k Bohu. A s Bohem se člověk setká tak, že se naučí naslouchat jeho hlasu ve vnitřním pokoji a v ztišení (srov 1 Král 19,12).

Modleme se, aby ve společnosti plné shonu byly prázdniny dny opravdového uvolnění, během nichž si najdeme chvíle usebranosti a modlitby, jež jsou nezbytné k tomu, abychom v hloubce našli sami sebe a druhé. Prosme o to na přímluvu Nejsvětější P. Marie, Panny ztišení a naslouchání.

Apel po Anděl Páně k situaci v Jižní Ossezii:

Hlubokou úzkost působí stále dramatičtější a tragičtější události, k nimž dochází v Gruzii a které počínaje od regionu Jižní Ossezie již přinesly mnoho nevinných obětí a donutily velké množství civilního obyvatelstva, aby opustilo své domy.
Je mým naléhavým přáním, aby vojenské akce okamžitě ustaly a aby se ve jménu společného křesťanského dědictví přestalo také s dalšími střety a násilnými odplatami, které se mohou zvrhnout v konflikt mnohem rozsáhlejšího dosahu. Ať odhodlaná cesta jednání a uctivého a kontruktivního dialogu předejde dalším trýznivým utrpením tohoto milovaného národa.
Vyzývám také mezinárodní společenství a země v současné situaci vlivnější, aby se všemožně angažovaly, podporovaly a napomáhaly iniciativám zaměřeným k dosažení mírumilovného a trvalého řešení ve prospěch otevřeného a uctivého soužití. Spolu s našimi pravoslavnými bratry se intenzivně modlíme na tyto úmysly, které s důvěrou svěřujeme přímluvě Nejsvětější P. Marie, Matce Ježíše a všech křesťanů.

Přeložil P. Josef Koláček, SJ

Další články z podrubriky Angelus

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti