Benedikt XVI.: Také teologie je obohacována vkladem ženské inteligence a vnímavosti

8.9.2010 

Dnešní generální audience se konala za účasti asi 7 tisíc věřících v aule Pavla VI. ve Vatikánu. Benedikt XVI. pokračoval v katechezi, věnované sv. Hildegardě z Bingen a potom ve svém anglickém pozdravu obrátil pozornost ke své blížící se návštěvě Velké Británie. Benedikt XVI. ve své katechezi o známé porýnské mystičce řekl:

?V posledních letech svého života se Hildegarda, obdařená duchovní autoritou, vydala na cesty, aby navzdory pokročilému věku a nepohodlí spojenému s cestováním promlouvala k lidem o Bohu. Všichni jí ochotně naslouchali i tehdy, když užívala přísný tón. Považovali ji za poselkyni poslanou Bohem. Vyzývala především mnišské komunity a klérus k životu odpovídajícímu jejich povolání. Hildegarda se především stavěla proti hnutí takzvaných katarů. Slovo kataři znamená doslova ?čistí?. Prosazovali radikální reformu církve zejména v boji proti deliktům kněží. Příkře jim vytýkala, že chtějí rozvrátit samu podstatu církve a připomínala jim, že opravdové obnovy církevního společenství se nedosáhne ani tak změnou struktur, ale spíše upřímným duchem pokání a činorodou cestou obrácení. Toto poselství bychom nikdy neměli zapomenout. Ustavičně vzývejme Ducha svatého, aby vzbuzoval v církvi svaté a odvážné ženy, jakou byla svatá Hildegarda z Bingen, a aby uplatněním darů obdržených od Boha poskytovaly svůj cenný a osobitý přínos k duchovnímu růstu našich společenství a církve naší doby.?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

Benedikta XVI. pak ve své anglické promluvě obrátil pozornost k nadcházející cestě do Velké Británie:

?Velmi se těším na svou cestu do Spojeného království příští týden a posílám srdečné pozdravy celému lidu Velké Británie. Jsem si vědom množství práce na přípravu mojí návštěvy, kterou vynakládá nejen katolické společenství, ale i vláda a místní představitelé Skotska, Londýnu a Birminghamu a sdělovací prostředky. Chtěl bych říci, že si velice vážím úsilí směřujícího k tomu, aby různé části programu měly radostný průběh. Děkuji nespočetným lidem především za modlitby za úspěch návštěvy a za velký příliv Boží milosti na církev a na lid vaší země.

Obzvláštní radostí pro mne bude beatifikace ctihodného John Henry Newmana v Birminghamu v neděli 19. září. Tento velký Angličan žil příkladným kněžským životem a jeho pronikavé spisy představují trvalý přínos pro církev i společnost jak v jeho vlasti, tak v mnoha jiných částech světa. Doufám a modlím se za to, aby stále více lidí mohlo mít užitek z jeho líbezné moudrosti a byli inspirováni příkladem jeho integrity a životní svatosti.

Těším se na setkání s představiteli mnoha různých náboženství a kulturních tradic, z nichž se skládá britská populace, a také s občanskými a politickými představiteli. Jsem velice vděčný Jejímu Veličenstvu Královně a Jeho Milosti arcibiskupovi Canterbury za přijetí a nemohu se již dočkat setkání s nimi. Ačkoli je mi líto, že je mnoho míst a osob, které nebudu moci navštívit, rád bych, abyste věděli, že na vás pamatuji ve svých modlitbách. Bůh žehnej lidu Spojeného království!?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.