Benedikt XVI.: Odpadky nejsou jen na ulicích, ale i v našem svědomí

3.11.2010 

Dnešní generální audience se konala v aule Pavla VI. Přibližně 8 tisíc lidí si vyslechlo katechezi Benedikta XVI., který přiblížil postavu kartuziánské mystičky sv. Markéty z Oingt ze 13.století. V závěru o ní řekl:

?Tato postava středověké kartuziánky, celý její život a její myšlení se nám jeví jako vzdálené od našeho života, od našeho způsobu myšlení a jednání. Pohlédneme-li však na podstatu jejího života, zjistíme, že se dotýká také nás a měla by se stát podstatou také naší existence.

Markéta, jak jsme slyšeli, pokládala Pána jakoby za knihu, upírala pohled k Pánu a považovala Jej za zrcadlo, ve kterém se odráží naše svědomí. Z tohoto zrcadla vstupovalo do její duše světlo. Nechala vstupovat slovo a život Krista do svého vlastního bytí a tak byla proměňována; svědomí bylo osvěcováno, nalézalo kritéria i světlo a bylo očištěno. Právě to potřebujeme i my: nechat vstoupit Kristova slova, život a světlo do našeho svědomí, aby bylo osvíceno, chápalo, co je pravé a dobré i co je zlé; aby bylo osvíceno a očištěno naše svědomí. Odpadky se nepovalují jenom na ulicích světa. Také v našem svědomí a v našich duších jsou odpadky. Jedině Pánovo světlo, Jeho moc a jeho láska nás očistí, omyje a uvede na správnou cestu. Následujme proto svatou Markétu v jejím pohledu na Ježíše. Čtěme v knize Jeho života, nechme se osvěcovat a očišťovat, abychom se naučili pravému životu.?

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.