Papež František: Boží novost se nepodobá provizorním světským novotám

28.4.2013 

Dnes dopoledne za účasti 100 tisíc lidí slavil papež František eucharistii, při níž udělil svátost biřmování 44 většinou mladým lidem z pěti kontinentů. Ve své nedlouhé homilii předložil Svatý otec tři náměty k zamyšlení, které se týkaly novosti Boží, životních soužení a stálosti ve víře. Mimo jiné papež František řekl:

Boží novost se nepodobá světským novotám, které jsou všechny provizorní, pomíjejí a stále se hledají další. Novost, kterou dává Bůh našemu životu je definitivní, a nejenom v budoucnosti, až budeme s Ním, ale také dnes. Bůh všechno tvoří nové, Duch svatý nás doopravdy přetváří a chce také skrze nás přetvořit svět, ve kterém žijeme. Otevřeme dveře Duchu, nechme se od Něho vést, dovolme, aby z nás nepřetržité Boží působení učinilo nové muže a ženy, oživené Boží láskou, kterou nám dává Duch svatý. Jak krásné by bylo, kdyby každý z vás mohl večer říci: dnes jsem ve škole, doma či v práci prokázal pod Božím vedením skutek lásky svému druhovi, rodičům, starému člověku! Jak krásné!

PLNÉ ZNĚNÍ homilie papeže Františka je ZDE

Protože se dnešní liturgie spojená s biřmováním časově protáhla, konala se obvyklá polední mariánská velikonoční modlitba Regina caeli v závěru mše svaté. Papež František přitom od oltáře znovu přítomné oslovil:

Na závěr této bohoslužby, chci svěřit Matce Boží biřmovance a vás všechny. Panna Maria nás učí, co znamená žít v Duchu svatém a co znamená přijmout Boží novost do svého života. Ona počala Ježíše působením Ducha svatého a každý křesťan, každý z nás, je povolán přijmout Boží Slovo, přijmout Ježíše do svého nitra a potom jej přinášet všem. Maria vzývala Ducha spolu s apoštoly ve večeřadle. Také my, pokaždé, když se scházíme k modlitbě, máme oporu v duchovní účasti Ježíšovy Matky, aby se nám dostalo daru Ducha svatého a síly dosvědčovat Zmrtvýchvstalého Ježíše. Říkám to zvláště vám, kteří jste dnes přijali svátost biřmování. Kéž vám Maria pomáhá, abyste byli vnímaví k tomu, co po vás Pán žádá, abyste žili a kráčeli vždycky podle Ducha svatého.
Srdečně zdravím také všechny přítomné poutníky, kteří přišli z mnoha zemí. Zdravím zejména mládež připravující se na biřmování, velký zástup pod vedením sester Charity, věřící několika polských farností a farností z Bisignano, jakož i
Katolische akademische Verbindung Capitolina.
V této výjimečné chvíli bych rád pozvedl modlitbu za četné oběti způsobené tragickým zřícením jedné továrny v Bangladéši. Vyjadřuji svou solidaritu a hlubokou účast rodinám, které oplakávají své drahé a z hloubi srdce vyzývám k větší péči o důstojnost a bezpečí pracujících.
Nyní, ve velikonočním světle, plodu Ducha, obraťme se společně k Matce Boží.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.