Papež slavil obřad zahájení katechumenátu

23.11.2013 

Baziliku sv. Petra od brzkého odpoledne zaplňovali dospělí čekatelé na křest spolu se svými průvodci, ručiteli a katechety. Více než pět set katechumenů z téměř padesáti zemí všech světadílů čekalo na příchod Svatého otce, který s nimi od pěti hodin odpoledne slavil bohoslužbu slova. Na jejím počátku papež František přijal u vstupu do Svatopetrské baziliky pětatřicet žadatelů a položil jim tradiční otázky římského rituálu při obřadu zahájení katechumenátu. (První se ptá na jméno kandidáta. Druhá se táže: Co žádáš do Boží církve? Odpověď zní: „Víru“. A poslední otázka reaguje „Co ti dává víra?“ Odpověď: „Život věčný.“) Poté všichni přítomní vyslechli několik svědectví.
Svatý otec v promluvě ke katechumenům hovořil o třech rysech katechumenátu: naslouchání, setkání a putování. Ještě předtím však v samotném úvodu řekl:

Zakončení Roku víry vás spolu s vašimi katechety a příbuznými přivedlo sem, abyste reprezentovali mnoho jiných mužů a žen, kteří se ubírají toutéž cestou víry v různých částech světa. Duchovně jsme dnes večer všichni spojeni. Pocházíte z mnoha zemí, odlišných kulturních tradic a zkušeností. A přece dnes večer cítíme, že spolu máme mnoho společného. Především jedno: touhu po Bohu. Tuto touhu evokují slova Žalmisty: „Jako laň prahne po vodách bystřin, tak prahne má duše po tobě, Bože! Má duše žízní po Bohu, po živém Bohu: kdy už smím přijít a spatřit Boží tvář?“ (Žl 42,2-3). Jak důležité je uchovávat naživu tuto touhu, tuto tužbu po setkání s Pánem a zkušenosti s Ním, s Jeho láskou a Jeho milosrdenstvím! Pokud bude chybět žízeň po živém Bohu, hrozí víře, že se stane zvykovou a vyhasne jako oheň, který není udržován. Hrozí ji, že zatuchne a stane se nesmyslnou.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy papeže je ZDE

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.