Papež František: Svět stárne v důsledku hříchu, který jej korumpuje

5.1.2014 

Svatopetrské náměstí i přilehlé náměstí Pia XII. i přes silný déšť dnes dopoledne zcela zaplnili věřící, kteří se přišli setkat s Petrovým nástupcem, který mimo jiné řekl:

Tajemství Vtělení Božího Syna obsahuje také jeden aspekt, který se pojí k lidské svobodě, tedy ke svobodě každého z nás. Boží Slovo totiž začalo přebývat mezi námi, hříšníky, kteří potřebují milosrdenství. A všichni bychom si měli pospíšit a přijmout milost, kterou nám nabízí. Evangelium svatého Jana však pokračuje: „vlastní ho nepřijali“ (Jan 1,11). I my Jej častokrát odmítáme a raději zůstáváme uzavřeni ve svých omylech a v úzkosti ze svých hříchů. Ježíš však neustává a nepřestává nabízet Sebe sama a Svoji milost, která nás zachraňuje! Ježíš je trpělivý. Ježíš umí čekat. Vždycky nás očekává. Toto je poselství naděje, poselství spásy, staré a stále nové. A my jsme povoláni dosvědčovat s radostí toto evangelní poselství života, evangelium světla, naděje a lásky, protože Ježíšovým poselstvím je život, světlo, naděje a láska.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy papeže před modlitbou Anděl Páně je ZDE

Po hlavní promluvě papež pak připojil důležité oznámení o své příští zahraniční cestě:

V atmosféře radosti, jež je typická pro toto vánoční období, bych rád oznámil, že se ve dnech 24. až 26. května tohoto roku, dá-li Bůh, vydám na pouť do Svaté země. Hlavním cílem je připomenout historické setkání papeže Pavla VI. a patriarchy Atenagora, ke kterému došlo 5. ledna, tedy dnes před padesáti lety. Jednotlivými etapami cesty bude Ammán, Betlém a Jeruzalém. Tři dny. U Svatého hrobu spolu s konstantinopolským patriarchou Bartolomějem uskutečníme ekumenické setkání se všemi jeruzalémskými představiteli křesťanských církví. Již nyní vás prosím o modlitbu za tuto pouť, která bude modlitební poutí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.